Szerző: Bizó Dániel

2009. május 14. 18:14

Megjelent a világ első gigahertzes grafikus chipje

Az AMD bejelentette, hogy piacra dobta az ATI Radeon HD 4890 grafikus új változatát, melyben 1 gigahertzes órajelen jár az RV790 chip. A vállalat állítja, ezzel a konkurencia legerősebb grafikus chipjének másfélszeresét adja le nyers számítási teljesítményben.

Az AMD szerint az 1 gigahertzes Radeon HD 4890 GDDR5 memóriával a fedélzetén 1,6 teraflops nyers számítási teljesítményre képes, ami 50 százalékkal magasabb, mint az NVIDIA legerősebb chipje. A gyártó ezzel megismétli kilenc évvel ezelőtti diadalát, és az első 1 gigahertzes mikroprocesszort követően az első olyan grafikus chipet maga szállítja, mely átlépi ezt a lélektani határt egy tömegtermékben, léghűtés mellett.

A termék egyéb gyári ajánlott specifikáció nem változtak. Az RV790 jelenleg az AMD kínálatában szereplő leggyorsabb grafikus chip, a TSMC gyáraiban készül 55 nanométeres gyártástechnológiával. A lapka 959 millió tranzisztorból épül fel, ami alig több közvetlen elődjénél, az RV770-nél, valamint azzal egyezően 800 stream processzort és 40 textúrázó egységet tartalmaz. A Radeon HD 4890-re 1 gigabájtnyi, a gyári referenciadesignban 975 MHz-en ketyegő GDDR5 memória kerül, mely 256 bit széles adatsínen keresztül csatlakozik a processzorhoz, a memória teljes áteresztőképessége így 124,8 gigabájt másodpercenként.

A vállalat közben már a nyár végén piacra kerül új generáció piacra dobásán dolgozik gőzerővel, így aki ki tud várni néhány hónapot, annak valószínűleg nem érdemes beruháznia egy hamarosan egycsapásra leértékelődő, drága megoldásba. Következő generációs grafikus architektúrájának részleteit hadititokként őrzi az AMD, a HWSW ismeretei szerint a vállalat jelenlegi architekturális előnyének megőrzését vagy növelését reméli, és a piacra kerülési időben is meg fogja előzni az NVIDIA következő generációját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról