Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Egy évet késhet a Garmin okostelefonja

Koi Tamás, 2009. május 12. 11:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A vártnál jóval hosszabb ideig tarthat a Garmin első okostelefonjának, a Nüvifone-nak a fejlesztése, részben a teljesen egyedi, linuxos szoftverháttér miatt. A navigációs eszközöket gyártó és forgalmazó cég telefonja az elhúzódó fejlesztési munkálatok miatt az első félévben szinte biztosan nem kerül piacra, holott az eredeti tervek szerint már rég a boltokban kéne lennie a készüléknek.

hirdetés

Cliff Pemble, a Garmin első embere egy múlt héten tartott konferenciabeszélgetés során elismerte, hogy az Asustekkel közösen fejlesztett Nüvifone várhatóan nem kerül a boltokba és a szolgáltatók választékába az első félévben -- ahogy azzal még az év elején számoltak a vállalatnál. A fejlett GPS-szolgáltatást magába integráló készüléket tavaly januárban jelentették be, akkor úgy vélték a Garminnál, hogy a telefon 2008 harmadik negyedévében piacra kerülhet, a mostani bejelentés azonban már azt vetíti előre, hogy a Nüvifone ehhez képest legalább egy év csúszással debütálhat csak.

"Arra számítunk, hogy néhány készülék bizonyos régiókban az év második felében kerülhet piacra" -- mondta el Pemble a befektetőknek, hozzátéve, hogy a telefonokat már tesztelik a szolgáltatók, akik egyébként élénken érdeklődnek a Nüvifone iránt. "Nem teljesítettük a várakozásainkat, de hiszünk benne, hogy egy teljesen egyedi készülékkel állunk elő" -- mondta a cégvezető. A vállalat mindenesetre komoly reményekkel kezd a Nüvifone forgalmazásába: a Garminnál csak ettől a terméktől, illetve termékcsoporttól 100-200 millió dolláros bevételre számítanak idén.

A 3,5 hüvelykes érintőkijelzővel ellátott Nüvifone-ban természetesen helyet kapott egy GPS-vevő és a hozzá tartozó Garmin szoftver, emellett webböngésző és a szokásos személyes információkezelő (naptár, címlista, stb.) alkalmazások sem hiányoznak belőle, de zenelejátszásra, filmnézésre is alkalmas lesz a Nüvifone, amivel akár fotókat is készíthet a tulajdonos. A képekhez a készítésük koordinátáit automatikusan eltárolja a telefon.

A Nüvifone mindent tud majd, amit a Garmin autós navigációs eszközeitől megszoktunk, de olyan szolgáltatásokkal egészítik ki, amelyek a mobil adatátvitel lehetőségén alapulnak. A webböngésző mellett ezek egyike lesz a Google Local Search, amelynek találatai az adott pozíciótól függően változnak. Az adatokat Wi-Fi vagy HSDPA hálózaton töltheti le a tulajdonos.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.