Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 11. 11:55

Megjelent a Mozilla Prism 1.0 bétája

Elérte az 1.0 verziószámot a Mozilla Prism, a béta állapotú szoftver letölthető a projekt weboldaláról. A Prism lehetővé teszi a webalkalmazások asztali alkalmazásokká alakítását.

A Prism projekt még 2007-ben indult a Mozilla égisze alatt. A szoftver célja, hogy a webalkalmazásokat ugyanolyan formában tárja a felhasználók elé, mint a hagyományos értelemben vett, telepíthető szoftvereket, lényegében elválasztja a webalkalmazásokat a böngészőtől, integrálva őket az asztali környezetbe.

Hasonló funkcióval rendelkezik az Adobe AIR és a Microsoft Silverlight is. A Prism azonban nem egy teljesen új platform, hanem egy webes platform a böngészőbe integrálva, amely a Firefoxon alapul. A fejlesztőknek semmiféle módosítást nem kell végrehajtaniuk az alkalmazásukon annak érdekében, hogy az használható legyen Prism alatt, bármilyen webalkalmazás működik benne, ami működik egy modern, a legújabb webes szabványokat támogató böngészőben. A Prism Windowson, Linuxon és Mac OS X-en működik.

A Prismben működő alkalmazások rendelkezhetnek saját ikonnal, megjelennek a szoftverek indítására szolgáló menüben, Windowson bekerülhetnek a System Traybe, Mac OS-en a Dockba, rendszerindításkor felvehetők az automatikusan induló szoftverek közé, ugyanakkor megtartják a webalkalmazások előnyeit, nem kell őket telepíteni vagy frissíteni és persze bárhonnan elérhetők ahol van netkapcsolat. A Mozilla reményei szerint a jövőben még több korlát dől le majd a webalkalmazások elől, lehetőség lesz például hozzáférni a helyi gépen tárolt adatokhoz vagy akár hardveres 3D-gyorsítást alkalmazni.

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz hogy kimondjuk, a Prism a jövőben alighanem része lesz a Firefoxnak is. Az integráció lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy egyetlen kattintással hozzanak létre egy webalkalmazásból asztali alkalmazást -- jelenleg egy utólag telepíthető kiegésztő nyújtja ezt a funkcionalitást.A folyamat egyébként sem bonyolult, mindössze az URL-t és az alkalmazás nevét kell megadni.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról