Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A leggyakrabban elkövetett baklövések nyomtató vásárlásakor

zimi, 2008. június 09. 12:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Vannak dolgok, amikhez nem tartjuk szükségesnek szakértő véleményét kikérni. Talán nem ítéljük elég fontosnak a kérdést, esetleg szégyellünk rákérdezni vagy úgy véljük, magunk is elég jól értünk hozzá. Akárhogy is, az otthoni és a vállalati beszerzéseknek is megvannak a maguk tipikus buktatói. Cikkünkben a nyomtató kiválasztásakor és használatakor leggyakrabban elkövetett hibákra térünk ki.

hirdetés
Informatikai eszközeink közül a nyomtató az, mely beszerzését követően még évekig képes megbosszulni, ha rosszul választottuk ki. Jobb mások hibáiból tanulni, ezért pontokba szedtük a leggyakrabban elkövetett baklövéseket.

Ki tudja miért, de vannak dolgok, amikhez nem tartjuk szükségesnek szakértő véleményét kikérni. Talán nem ítéljük elég fontosnak a kérdést, esetleg szégyellünk rákérdezni vagy úgy véljük, magunk is elég jól értünk hozzá. Akárhogy is, az otthoni és a vállalati beszerzéseknek is megvannak a maguk tipikus buktatói. Cikkünkben a nyomtató kiválasztásakor és használatakor leggyakrabban elkövetett hibákra térünk ki.

1. Fő szempont a technológia

Bizonyosan mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki ért a nyomtatókhoz, akihez mehetünk tanácsot kérni, és kapunk is, vagy jót vagy rosszat. Megesik, hogy a technikára koncentráló guruk esküsznek egyik vagy másik nyomtatási technológiára és azt kapásból ajánlják is, bármiről is legyen szó. Vigyázzunk azonban, mert a nyomtató működési elve magában nem mindenható, a kérdés sokkal inkább az, hogy az adott technológia és modell megfelel-e a feladathoz. Például a kiváló minőségben dolgozó lézer- vagy tintasugaras nyomtatók levelezéshez kitűnőek, de többpéldányos bizonylatok ütéséhez nem használhatók, így amúgy hiába "jobbak", ehhez a feladathoz nem megfelelőek.

2. Mindenható beszerzési ár

Főként személyi használatra szánt kisebb készülékek beszerzésekor követik el sokan azt a hibát, hogy szinte kizárólag az ár alapján választanak. A folyamatosan csökkenő árak a bevásárlóközpontok akcióival kombinálva az elmúlt években tömegesen csábították az embereket olyan modellek megvásárlására, melynek árát igazából nem a pénztárnál, hanem utólag, a kellékanyagok beszerzésekor fizették meg. Ma is igaz, hogy minél olcsóbb készüléket választunk, fajlagosan annál drágábban kaphatunk hozzá kellékanyagot. Általános, hogy a nyomtató mellé nem teljes töltöttségű, hanem csak töredék kapacitású tonerkazettát illetve festékpatront mellékelnek, ezt érdemes ellenőrizni a csomagoláson. Előfordul, hogy emiatt egy valamivel drágább modell — figyelembe véve a mellékelt kellékanyag árát is — jobb vételnek bizonyulhat. A lényeg, hogy a teljes üzemeltetési költséget (TCO) kell néznünk a teljes várható élettartamra vonatkozóan.

Kellékanyag

3. Hiányos TCO-felmérés

Divatos rövidítés a TCO, mely magában kell hogy foglaljon minden felmerülő költséget. Sokszor azonban eltekintünk ettől-attól, leggyakoribb, hogy a papír árával nem számolunk. Ez pedig ma már nem elhanyagolható tényező, a minőségi papírok lapjáért körülbelül 1 forintot kell kifizetnünk. Ennek fényében meggondolandó automata lapfordítóval felszerelt modell választása, még ha azért kicsit többet kérnek is -- cserébe a papír mindkét oldalára dolgozhatunk, elfelezve annak költségét. Ha a nyomtatótechnológia speciális médiát igényel (ilyen például a borítónyomtatáshoz alkalmas papír), akkor az lényegesen több fog kerülni, ezt se hagyjuk ki a képletből. A tintasugaras típusok legtöbbje például igazi fotóminőségre képes, de ennek csak egy részét hozza normál papíron, hogy a teljes minőséget kapjuk, azért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

4. Spórolás a papíron

A lézernyomtatók előnye, hogy nyomataik bármilyen normál minőségű irodai papíron jól mutatnak. Éppen ezért sokan a papír minőségén igyekeznek spórolni, mondván, hogy az olcsóbb, vékonyabb papíron ugyanazt az eredményt kapják. A nyomatminőség azonban nem minden. Az olcsó papírok széle a kevésbé jó minőségű vágás miatt begörbülhet, emiatt jobban belemarnak a papírtovábbító mechanika elemeibe, lerövidítve azok élettartamát. Finom papírporból is többet tartalmaznak, ami szintén nem használ a nyomtatónak. Ha túl vékony papírt választunk, az eleve lehetetlenné teheti a nyomtatást és könnyen elakadhat a rendszerben, olyan módon, hogy szokványos úton nem lesz eltávolítható.

5. Gombhoz a kabát

Egyes üzletmenetekben (például bankok esetében) kulcsszerep jut a különleges nyomtatványoknak, igazolólapoknak, csekkfüzeteknek. Megesik, hogy akkora figyelmet fordítanak a nyomtatvány formátumának, jellegzetességeinek megtervezésére, hogy az végül minden szabvány keretei közül kilóg. Így, mikor utólag a gombhoz kabátot, azaz a nyomtatványhoz alkalmas nyomtatót keresnek, akkor komoly problémákba ütköznek, mert igazán alkalmas készülék nem kapható. Ilyenkor nincs más hátra, mint speciális készülékek terveztetése, a média újratervezése, esetleg kézi használata -- ezek drágábbnál drágább "megoldások".

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!