Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 28. 10:35

Microsoft: megérkezett a 2008-as generáció

A Microsoft egy nagyszabású Los Angeles-i eseményen végre hivatalosan is bejelentette a Windows Server 2008-ból, SQL Server 2008-ból és a Visual Studio 2008-ból álló triumvirátusát, amelyek a közeljövőben meghatározó szoftverplatformjai lesznek a vállalatoknak. Cikkünkben igyekszünk összefoglalni a termékek legfontosabb újdonságait.

A Microsoft egy nagyszabású Los Angeles-i eseményen végre hivatalosan is bejelentette a Windows Server 2008-ból, SQL Server 2008-ból és a Visual Studio 2008-ból álló triumvirátusát, amelyek a közeljövőben meghatározó szoftverplatformjai lesznek a vállalatoknak. A rendezvényen mintegy 4 ezer informatikai szakember vett részt, a termékeket pedig maga Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója jelentette be.

Modern hősök

Az esemény szlogenje "Heroes happen here" volt, ami arra utal, hogy a szoftverfejlesztők és az informatikai rendszereket kiépítő, üzemeltető szakemberek valójában láthatatlan hősök, akik az emberek számára ma már magától értetődőnek tekintett szolgáltatások mögött álló infrastruktúráért felelnek. Ők azok, "akik a színfalak mögött dolgoznak a cégek és szervezetek százezreinél, hogy létrehozzák és támogassák a gazdaságunkat éltető információs rendszereket és alkalmazásokat" -- áll a Microsoft által kiadott közleményben.

A bejelentés bár nagyszabású, de pusztán formalitás volt, az új szoftverekről az elmúlt időszakban ugyanis minden lényeges információt nyilvánosságra hozott már a Microsoft, számos vállalatnál pedig már régóta használják a Windows Server 2008-at, a Visual Studio 2008-at, vagy az SQL Server 2008-at. A cég bejelentése szerint az előzetesek kipróbálásával, észrevételeivel, visszajelzéseivel világszerte összesen 3 millió vállalat kapcsolódott be a termékek fejlesztésébe.

A tegnapi bejelentésen elhangzott, hogy a Windows Server 2008 és a Visual Studio 2008 azonnal elérhetők, az SQL Server 2008 végleges változatának érkezésére azonban a harmadik negyedévig várni kell, de egy "feature complete", vagyis végleges funkcionalitású, 180 napig használható időkorlátos előzetest most elérhetővé tett a Microsoft. Magyarországon a Windows Server 2008 bejelentése március 5-én lesz a Lurdy Házban a TechNet rendezvénysorozat részeként. Bár a helyek már elfogytak az eseményre, az előadások anyaga később online elérhető lesz -- tudtuk meg Budai Pétertől, a szakmai programok menedzserétől.

Steve Ballmer

Biztonság, biztonság, biztonság

A Windows Server 2008 a Windows Vistával közös kódbázisára épülő szervertermék, amelynek fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, ez nem csak a fejlesztési folyamatra érvényes, hanem magát a terméket is úgy tervezték meg a Microsoftnál, hogy minimalizálják a kockázatokat. A szerep szerinti telepítés során a Windows Server 2008-nak csak azok a komponensei települnek, amelyek egy adott funkcióhoz valóban szükségesek, ezáltal csökken a lehetséges támadási felület. Ennek egyik példája a Server Core telepítés, amikor csak néhány szerepkör elérhető, még grafikus kezelőfelület sem fut. Ennek a megoldásnak az erőforrásigény csökkentése mellett a lehető legnagyobb biztonság elérése a célja a felesleges komponensek minimumra csökkentésével.

[+] Maximum és minimum: Longhorn Server Core

Szintén a biztonságot hivatott növelni a csak olvasható tartományvezérlő (read-only domain controller) bevezetése, ami akkor jöhet jól, ha a szerver fizikai biztonsága nem garantálható. Ha a tartományvezérlő csak olvasható, nem lehet az adatait helyben módosítani, így kizárható annak lehetősége, hogy valaki például egy fiókirodában a szerver feltörésével és az AD forest módosításával jogosultságokat szerezzen. További új biztonsági funkció, hogy az Active Directory objektumainak módosításai naplózhatók, így később visszakereshetők, ellenőrizhetők, valamint az, hogy a tartományban az egyes csoportokhoz akár eltérő jelszóházirendek is kialakíthatók.

A Windows Server 2008 a Vista Business, Enterprise és Ultimate változataival, illetve a Windows XP SP3-mal együtt már támogatja a Network Access Protectiont. A NAP a nem megfelelően konfigurált gépeket (pl. elavult operációs rendszer, régi vírusirtó) nem engedi fel a hálózatra egészen addig, amíg a szoftvereket nem frissítették a kívánt verzióra. Az adminisztrátorok természetesen maguk határozhatják meg, hogy milyen szempontok alapján akarják engedélyezni vagy szűrni a hálózati hozzáférést.

Az új Windows Server fontos újdonsága a továbbfejlesztett Terminal Services, amely már támogatja a Remote Desktop Prorocol (RDP) 6.0-t. A Windows Server 2008 képes RDP-n keresztül akár egyetlen alkalmazás képernyőjét is megosztani, nem csak az egész felhasználói felületet. A Terminal Services Gateway lehetővé teszi számítógépek csatlakozását Terminal Serveren vagy RDP-n keresztül HTTPS kapcsolatot használva, VPN nélkül, vagyis a HTTPS mellett nem kell további portokat nyitni a tűzfalon, ami szintén a biztonságot hivatott fokozni. A Terminal Services Web Access segítségével a terminálszolgáltatás webes interfészen keresztül is elérhető.

A Windows Server 2008 biztonsági fejlesztései találkoztak az ügyféligényekkel: egy közel 800 informatikai vezető bevonásával készült felmérés szerint az új Windows Server legvonzóbb tulajdonságának pont a megnövekedett biztonságot tartják a potenciális vásárlók. A megkérdezettek 49 százaléka szerint a Windows Server 2008 megnövekedett biztonsága lesz a legnagyobb hasznára a vállalatának, ezen kívül a legvonzóbb tulajdonságok a gyorsabb és egyszerűbb telepítés és konfigurálás (41%), a könnyebb adminisztráció (40%), valamint az integrált virtualizációs köztesréteg, a Hyper-V (35%).

A szoftver újdonságai közé tartozik még a hibatűrő fürtök egyszerű telepítése és konfigurálása, a korábbinál fejlettebb terhelésmegosztás, a dinamikus particionálás, valamint a hálózati szolgáltatások automatikus finomhangolása -- ezek szintén a biztonságot, valamint a rendelkezésre állást növelni hivatott fejlesztések. Az új képességek között említhető még a Server Manager konzol, amely a korábbinál egyszerűbb telepítést és konfigurációt ígér, de a napi felügyeleti feladatok ellátását is megkönnyíti a Microsoft szerint.

Egyszerűbb felügyelet

A Windows Server 2008-ban az új Server Manager konzol hivatott a telepítés és felügyelet egyszerűsítésére. Azokat a feladatokat, amelyeket a Server Manageren keresztül egyetlen helyen el lehet végezni, a Windows Server 2003-ban még több menüben (Manage Your Server, Configure Your Server, Add or Remove Windows Components) kellett végrehajtani. További fontos újdonság, hogy a Server Manager szükségtelenné teszi a telepítés előtt a Security Configuration Wizard futtatását, mivel a szerverek szerepkörei alapértelmezésként az ajánlott biztonsági beállításokkal települnek.

Server Manager

A Windows Server 2008-ban is helyet kapott a Windows PowerShell parancssor, amelynek segítségével a rendszergazdák egy C#-hoz hasonló nyelven írt szkriptekkel egyszerűsíthetik és automatizálhatják a menedzsment-teendőket. Az utóbbi időben a vállalatoknál megjelent az igény több windowsos szerver együttes kezelésére, feladatok automatizálására, erre a grafikus megoldások azonban nemigen alkalmasak. A Windows Server 2008 egyes felügyeleti funkciói már a PowerShellre épülnek, ami azt jelenti, hogy a grafikus felületen elvégzett beállítások hatására a háttérben egy szkript fut le. Ezeket a szkripteket tetszőlegesen lehet bővíteni, módosítani.

[oldal:Webszerver, virtualizáció, Windows Essential Server]

Internet Information Services 7

A Windows Server 2008-ban érkezik a Microsoft új webszervere, az Internet Information Services 7 (IIS7) is. Az IIS7 a Windows Server 2008 szellemében már moduláris felépítésű, telepítéskor kiválaszthatók a szükséges komponensek, így a lehető legkisebb támadási felületet hagyva az esetleges rosszakaróknak. A biztonsággal kapcsolatos jelentős újítás még, hogy az IIS7 egymástól elkülöníti a weboldalakat és alkalmazásokat, így az egyiknek az esetleges hibája vagy rosszabb esetben feltörése nincs hatással a többire.

A webszerver az új IIS Managerről irányítható, ami egy feladat-alapú menedzsmentfelület, de parancssorból is lehetőség van felügyeleti feladatok végrehajtására. Az üzemeltetést tovább egyszerűsíti az integrált webszerver-diagnosztikai és hibakereső segéd. Az egyes alkalmazások felügyeletét delegálni is lehet, a webszerver XML-alapú konfigurációs állományait pedig egy új API-n keresztül is lehet szerkeszteni.

A továbbá Microsoft kiadta az FTP Service for IIS 7 végleges változatát, amely számos új technológiát (pl. FTP over SSL) és szabványt (UTF8, IPv6) támogat és tökéletesen integrálódik az IIS7-be mind funkcionalitás, mind felügyelet szempontjából. További újdonság, hogy az FTP Service képes minden aktivitást monitorozni és egyben logolni is. Az IIS7 esetében nem csak a biztonságra, hanem a teljesítményre is nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők, így aztán az egyik leggyorsabb PHP-, Perl- és Ruby-futtatási környezetet sikerült létrehozni, amit a külföldi sajtóban máris "Linux-gyilkosnak" hívnak. Eközben szorosabb lett az integráció az ASP.NET-tel is.

Hyper-V

A Windows Server 2008 áttörést jelentő újdonságai közé sorolható a Hyper-V névre keresztelt virtualizációs köztesréteg, amely a szerverszoftver most megjelent végleges változatában még csak béta állapotban elérhető, a Microsoft 180 napon belül ígéri a kész terméket. A Hyper-V lényegében egy mikrokerneles hypervisor, ami képes a szerver erőforrásainak (memória, processzor, stb.) megosztására, ezáltal lehetővé téve több operációs rendszer párhuzamos futtatását egy szerveren.

[+] A Windows Server Virtualization

A Hyper-V kezdetben legfeljebb 16 processzormagot és 2 terabájt memóriát támogat, a futtatható virtuális gépek (vendégek) száma nincs korlátozva, azoknak csak a rendelkezésre álló erőforrások szabnak határt. A Hyper-V számos különféle operációs rendszert futtathat vendégként, legyen szó akár Windows-változatokról, Linuxról, de később várható a Solaris x86-os változatának támogatása is. A Windows Server 2008 vendégként való futtatását a licencszerződés azonban korlátozza, a Standard változat csak egy, az Enterprise négy, a Datacenter viszont már korlátlan számú példányban futtatható.

A Windows Server 2008 összesen nyolc különféle változatban kapható. A Standard (5 klienses licenccel 999 dollár), Enterpise (25 klienssel 3999 dollár) és Datacenter (processzoronként 2999 dollár) verziók megvásárolhatók lesznek Hyper-V technológiával, vagy anélkül is. Emellett kapható lesz egy szuperolcsó Web Server változat (469 dollár), illetve az Itanium-alapú rendszerekre szabott szoftver (processzoronként 2999 dollár), amely legfeljebb 64 processzormagot támogat. A Windows Server 2008 for Itanium-based Systems csomagot leszámítva az összes változat elérhető lesz 32 és 64 bites kivitelben is -- a Hyper-V viszont csak a 64 biten támogatott.

Windows Server 2008

A Hyper-V szervergyártók, rendszerintegrátorok számára önállóan is elérhető lesz Hyper-V Server néven. A legnagyobb szervergyártók mindegyike felsorakozott a Hyper-V mellé, és megjelenésekor várhatóan kínál majd olyan gépeket, amelyekre előre telepítésre kerül a hypervisor. Éppen ez az oka annak, hogy a Microsoft kínál majd Hyper-V nélküli Windowst, a vevők bizonyára nem akarják kétszer megfizetni a termék árát, ami csak 28 dollár ugyan, de több száz vagy több ezer szervert vásárló nagyvállalatoknál már jelentős összegről van szó.

A Windows Server 2008 alapjain

A Microsoft az év második felére ígéri a Windows Server 2008-ra épülő kis- és középvállalati szervertermékeit, a Windows Small Business Server 2008-at és a Windows Essential Business Server 2008-at. Szintén az ősszel várható a Windows HPC Server 2008, a Windows Computer Cluster Server 2003 utódja, az év vége felé pedig megjelenik a Windows Server 2008-on alapuló következő generációs tárolási megoldás, a Windows Storage Server 2008.

A Small Business Server (SBS) új változatát az eddigiekhez hasonlóan a legkisebb cégeknek szánja a Microsoft, a Windows Essential Business Server (WEBS) már inkább középvállalati megoldás, 50-250 PC-vel rendelkező cégek számára. Utóbbi szoftvernek két változata is lesz, amikbe minden olyan komponenst belezsúfolnak, amelyre egy kis- és középvállalatnak szüksége lehet. Ennek megfelelően a WEBS tartalmazni fogja az Exchange Server 2007-et, a Forefront Security for Exchange-et, a System Center Essentials 2007-et, valamint az új ISA Servert. A WEBS drágábbik verziójában helyet kap még az SQL Server 2008 is.

Az SBS 2008 ennél jóval egyszerűbb, lényegében a Windows Server 2008-ról van szó, kiegészítve az Exchange Server 2007-tel, a SharePoint Services 3.0-val, az SQL Server 2005-tel, valamint a System Center Essentials 2007-tel. Fontos újdonság, hogy az SBS 2008 ún. Premium CAL licenccel akár két szerveren is futtatható, így azok a felhasználók, akik például komolyabb adatbázist működtetnek, külön szerverre telepíthetik, nem szükséges hozzá két SBS licencet venniük. Az SBS 2008-ban helyet kap egy egyszerű adatmentési- és visszaállítási megoldás, ami azonban a célközönség igényeihez igazodva nem támogat szalagos mentőegységet, csak lemezest.

A két termék közötti jelentős különbség a komponenseken kívül, hogy az SBS 2008 felületét úgy alakították ki, hogy a lehető legegyszerűbben telepíthető és kezelhető legyen, ugyanis a célközönségnek számító kisvállalatoknál az informatikai kompetencia gyakran korlátozott. Az SBS 2008 ezért olyan központi menedzsment-konzolt kapott, amelyről minden funkció egyszerűen elérhető, akár távolról is. A WEBS már átfogó(bb) felügyeleti lehetőséggel rendelkezik, azonban ebbe a felületbe már külső gyártóktól származó modulok is integrálhatók. Eddig a Symantec, a Citrix, a CA, a Trend Micro, a FullArmor, a McAfee és a Quest jelentette be, hogy integrálni fogja termékeit a WEBS-szel.

[oldal:Visual Studio 2008, SQL Server 2008 áttekintés]

Visual Studio 2008

A Visual Studio 2008 (korábbi kódnevén Orcas) használatával a fejlesztők olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyek a Microsoft szóhasználatával élve "okos kliensek". Ezek a programok tulajdonképpen a kliensen futó alkalmazások és a webalkalmazások előnyeit egyesítik: maga az alkalmazás a webről töltődik le, nem szükséges telepíteni, frissíteni, mégis a kliensen fut és egy desktop szoftver felhasználói élményét nyújtja. A Visual Studio 2008-cal a Windows asztali, mobil és szerverváltozatára egyaránt fejleszthetők szoftverek, de web és az Office 2007 mint platform is támogatottak természetesen.

A Visual Studio 2008 egyik legfontosabb újdonsága a többszálú architektúrák támogatása, egy többmagos processzoron így például akár több forrás is fordítható párhuzamosan, gyorsítva a fejlesztést. A fejlesztők által régóta várt funkcionalitás a LINQ (Language Integrated Query) támogatása, miáltal az adatbázisok és XML-ek gyorsabban és hatékonyabban kezelhetők. Emellett említésre méltó, hogy a Visual Studio 2008-ban új eszközök segítik majd az Office 2007-hez tervezett alkalmazások fejlesztését.

Bepillantás a .Net működésébe

Amint arról korábban beszámoltunk, a Microsoft az ősszel megnyitotta a .Net Framework osztálykönyvtárak forráskódját, a Visual Studio 2008 pedig már lehetővé teszi majd a .Netben írt alkalmazások debuggolását úgy, hogy a Microsoft .Net Framework kódja ugyanúgy látszik, mintha saját kód lenne: akár sorról sorra követhető a végrehajtás és annak eredménye. A Visual Studio 2008 a .Net Framework lokálisan telepített kódját is képes használni, de igény esetén letölti a Microsofttól a legfrissebb fájlokat és azokat cache-eli is majd.

Figyelemre méltó újdonság a Visual Studio 2008-ban a megújult a teljesen áttervezett és jelentősen továbbfejlesztett HTML-tervező, illetve a CSS-támogatás. A VS2008 ugyanazt a webszerkesztőt használja, amely az Expressionben is megtalálható, a Microsoft szerint nem csak sokkal gyorsabb a Visual Studio 2005 webszerkesztőjénél, hanem sokkal többet is tud. A Visual Studio 2008 webszerkesztőjében a felhasználók párhuzamosan, egymás mellett láthatják a forráskódot és a kész oldalt, így folyamatosan nyomon követhetik a változásokat. Emellett egy külön ablakban kaptak helyet a CSS-stíluslapok, amelyeket akár a forráskód, akár a kész design oldaláról is módosítani lehet ha szükséges.

Jelentős, a fejlesztők által régóta várt előrelépésnek tekinthető a Visual Studio Shell, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára saját eszközök létrehozását a Visual Studio fejlesztői keretrendszerben, amelyeket meg is oszthatnak egymással. Ez a technológia teljesen ingyen hozzáférhető lesz majd és a segítségével bárki saját fejlesztői környezetet alakíthat ki. A Microsoft szerint a partnerek már régóta igényelték a Visual Studio Shellhez hasonló funkcionalitást, ennek az előfutára volt a Visual Studio 2005 Premier Partner Edition.

Visual Studio 2008

A Visual Studio 2008-hoz elérhetőek lesznek olyan kiegészítések, bővítések, amelyek lehetővé teszik alkalmazások fejlesztését a Silverlight interaktív webes multimédiás platformra bármelyik .NET-nyelven. Annak érdekében, hogy bárki fejleszthessen Silverlight alkalmazásokat, a szükséges kiegészítések nem csak a Visual Studio 2008 Standard és Professional változatokhoz lesznek elérhetőek, hanem az ingyenes Express kivitelhez is.

A Visual Studio 2008 megjelenésével a licencfeltételek is változnak: ettől fogva a felhasználók lényegében bármilyen platformra fejleszthetnek a szoftverrel, nem csak a legújabb Windowsokra, vagy a .Net Framework 3.5-re. További jelentős változás, hogy a legnagyobb Visual Studio ügyfelek (Visual Studio Industry Partner) számára a Microsoft megnyitja a szoftver forráskódját annak érdekében, hogy a vállalatok még jobb minőségű, még inkább integrálódó kiegészítőket készíthessenek.

SQL Server 2008

Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

A mai trendeknek megfelelően az SQL Server 2008-cal lényegében bármilyen típusú adat tárolható, legyen szó akár dokumentumokról, XML állományokról, vagy akár egész fájlokról. További fontos fejlesztés, hogy az SQL Server 2008-at felkészítették földrajzi adatok és vektorok tárolására is, amely kimondottan előnyös olyan szolgáltatások fejlesztésekor, amelyek valamilyen módon földrajzi adatokra vagy helyszínekre támaszkodnak -- gondoljunk csak azokra a mobilszolgáltatásokra, amelyek például tartózkodási helyünktől függően, cellainformáció alapján meg tudják mondani, hol a legközelebbi bankautomata.

Az SQL Server 2008 üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben.

Az SQL Server összesen öt verzióban lesz hozzáférhető: ezek közül az Enterprise, a Standard, és a Workgroup "fizetős", a Compact és az Express ingyenes. A Compact valójában egy olyan SQL Server-változat, ami kifejezetten kliensgépekre készült, a kliensoldali alkalmazások lokális adattárolásának egyszerűsítésére. A szoftver ingyen letölthető a Microsoft weboldaláról. Szintén ingyenes az SQL Server 2008 Express, amelyet elsősorban a technológiával ismerkedőknek szán a Microsoft.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról