Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A Microsoft Professional Developers Conference 2005 újdonságai

Budai Péter, 2005. szeptember 13. 22:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft legfontosabb fejlesztői konferenciáján bemutatkozott az Office 12 új felhasználói felülete, a Windows Vista legújabb előzetese, és jónéhány újdonság a fejlesztők és a felhasználók számára.

hirdetés
Itthoni idő szerint tegnap délután, Bill Gates beszédével kezdődött meg a Microsoft legnagyobb fejlesztői konferenciája, a Professional Developers Conference. A PDC legutóbb 2003-ban került megrendezésre, ahol a most már Vista néven ismert, akkor még Longhorn kódnevű operációs rendszerét elsőként mutatta be a szoftveróriás, karöltve az akkor még hatalmas újdonságnak számító Indigo, Avalon és WinFS technológiákkal.

A PDC mindig a legnagyobb újdonságok előfutára -- bemutatja a fejlesztőknek, és egy kicsit a nagyvilágnak is, hogy milyen technológiákra számíthatunk az elkövetkezendő évek során. A fejlesztőknek gyakran szükségük is van arra, hogy korán megismerkedhessenek az újdonságokkal, és mielőbb megértsék, begyakorolják az új módszereket. A felhasználók pedig már most bepillantást nyerhetnek a 2006-os év Office és Windows kiadásaiba.

Teljesen új felület, új funkciók

Az első és legszembetűnőbb változást az Office programcsomag 2006-ban érkező kiadásának felhasználói felülete jelenti. A Microsoft tervezői úgy gondolták, ideje szakítani a jól bevált menü és eszköztár alapú felülettel, hiszen az Office egyes alkalmazásaiban olyan sok parancs és funkció található (egyedül a Wordben több mint 1500), hogy a menükön keresztül az újakat szinte észre sem vesszük, a számunkra fontosakat pedig lassan tudjuk kiválasztani. Az új felület sokkal inkább arra koncentrál, hogy a parancsokat funkcionalitás szerint csoportosítva, egy helyen lássuk, ráadásul beszédes, rajzolt ikonok formájában találkozhatunk velük.

Az új felület elsőként a Word, Excel, PowerPoint és Access alkalmazásokban lesz látható, valamint az Outlook levélszerkesztőjében -- mivel az valójában már most is a Wordot használja erre, beépítetten az Outlookba. A Microsoft hosszas kutatások után úgy döntött, hogy könnyebb lesz a felhasználók számára az átállás az új Office felületére, ha nem is adnak lehetőséget a korábbi menüstruktúrák eléréséhez. Ez a kijelentés elsőre meglepetést okozhat, de a szoftvergyártó tervezői szerint annyira kényelmes lesz az új felület, hogy ez nem fog komoly gondot okozni senkinek. A fejlesztők számára is tartogat újdonságokat a felület: az Office 12-es változatában a fejlesztőknek sokkal több lehetőségük lesz beépülni a parancsok közé, és testre szabni azok működését.

Bill Gates szerint az Office 95 óta nem történtek ilyen mértékű változások a programcsomagban, és arra is kitért, hogy az újdonságok nem csak a felhasználói felülettel lesznek kapcsolatosak: az új képességek között megtalálható például a Live Preview (élő előzetes), ami előre megmutatja azt, hogy milyen következményekkel jár a kijelölt szövegre egy parancs, amit ki szeretnénk adni. Ez a funkció nem számít újdonságnak a képszerkesztő és effektező alkalmazások esetében, azonban az Office alkalmazásaiban jelenleg nincs erre lehetőség, csak a parancs kiadására, és ha az eredmény nem tetszik, visszavonására. Az Office jövőjével kapcsolatban érdemes felkeresni a Microsoft ezzel foglalkozó oldalát is.

Az Office első előzetese még idén ősszel várható, azonban publikus bétatesztelése a jövő év elejétől lesz csak lehetséges. A szoftver végleges változata 2006-ban, a Windows Vista megjelenése körül várható. Az jelenleg nem ismert, hogy a Vista előtt, vagy után jelenik meg, de a korábbi gyakorlat szerint nagyobb az esély arra, hogy az új generációs operációs rendszer után érkezik csak meg az új Office. A Vista hivatalos megjelenésére egyesek szerint 2006. december 7-ig kell várnunk, mások 2006 nyarának végéről beszélnek.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!