Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Albatron GeForce 6800 Ultra és GT videokártyák tesztje

Miklós Tamás, 2004. augusztus 24. 09:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Bár már hosszú hónapok óta piacon vannak az NVIDIA GeForce 6800 chipes videokártyák, a hazai boltok polcain csak most kezdenek megjelenni az első ilyen termékek. ATI X800 vagy NVIDIA GeForce 6800? Megéri-e váltani az előző generációs grafikus kártyák birtokosainak? Cikkünkben összecsapnak a közelmúlt és a közeljövő 3D gyorsító titánjai.

Már 2 éve annak, hogy elkezdődött az NVIDIA GeForce FX családba tartozó grafikus gyorsítóinak temérdek izgalommal fűszerezett pályafutása. 2002 augusztusában kellett volna ugyanis piacra lépnie az NV30 kódnevű új generációs NVIDIA GPU-nak, mely az ATI Radeon 9700 hihetetlen népszerűségét volt hivatott megtörni, és a GeForce 4 család után az NVIDIA videokártyák piaci fölényét visszaállítani.

GeForce FX 5800 Ultra
GeForce FX 5800 Ultra

Az időközben GeForce FX 5800 Ultra névre keresztelt jövevény végül csaknem fél év késéssel, tavaly januárban került csak piacra. A késés legfőbb oka a minél magasabb órajelek eléréséhez szükséges 0,13 mikronos gyártástechnológia túlzott erőltetése volt. A TSMC (az NVIDIA gyártópartnere) ugyanis az alacsony kihozatal miatt nem volt képes megfelelő mennyiségű NV30 chipet gyártani. Az idő előrehaladtával a GeForce FX 5800 körül gombamódra szaporodtak a problémák, születtek kisebb-nagyobb botrányok. Az akkor még szokatlannak számító, két kártyahelyet elfoglaló, zajos hűtőt későbbiekben még maga az NVIDIA is kifigurázta; s bár ezt a bakit a következő két csúcskategóriás termékénél -- GeForce FX 5900 Ultra és GeForce FX 5950 Ultra -- a gyártó javította, a GeForce FX széria igazán sosem tudta belopni magát a játékosok szívébe.

3D grafikus teljesítményét tekintve ugyanis a GeForce FX 5800-nak és utódainak is komoly problémát okozott a 4x2-es pipeline kialakítás, azaz hogy csupán 4 renderelő futószalaggal gazdálkodhatott a GPU, melyek mindegyike egy menetben 2 textúrát tudott feldolgozni. Ez az ATI Radeon 9700 8x1 megoldásával szemben sok esetben gyengébb teljesítményt eredményezett, dacára annak, hogy az ATI bajnoka lényegesen alacsonyabb órajelen dolgozott, és sokkal lassabb memóriával kellett beérnie.

A felsőkategóriás GeForce FX kártyák harmadik hendikepje a gyenge shader teljesítmény volt, amit az NVIDIA alkalmazásszintű optimalizációval igyekezett kompenzálni -- ezt azonban a közvélemény a 3DMark 03 esetében inkább csalásnak tekintette, mintsem jóindulatú optimalizációnak. S hiába emelte az NVIDIA a GeForce FX kártyák órajelét, hiába próbálta erős marketinggel támogatni a düledező várat, az végül szépen csendben összeomlott az egyre gyorsuló Radeon 9700 majd 9800-as termékek rohama alatt.

Az NVIDIA elhagyta a megkopott FX megnevezést videokártyái nevéből, és legújabb termékét nemes egyszerűséggel GeForce 6800-ra keresztelte. Ahogy arról már beszámoltunk, az NV40 kódnévvel fémjelzett, 222 millió tranzisztorból felépülő új generációs GPU-k 16 renderelő futószalaggal (16x1 felépítés), 3.0-s verziószámú pixel- és vertex shaderrel -- azaz teljes DirectX 9.0c támogatással --, valamint 400 MHz-et meghaladó magórajellel büszkélkedhetnek. A később megjelenő, PCI Express x16 csatolóval szerelt GeForce 6800 utódok a 3Dfx Voodoo2 idejében már megismert SLI technológiával akár párban is használhatóak lesznek, ezzel (elméletileg) duplázva a grafikus teljesítményt. A gyártástechnológia tekintetében pedig az NVIDIA ezúttal nem bízott semmit a véletlenre, a GeForce 6800 esetében kitartott a 0,13 mikronos eljárás kitaposott útjánál. A nem várt buktatókat ígérő 0,11 mikronos technológiát csak idén ősszel, a középkategóriás GeForce 6600-nál veti be a vállalat.

Cikkünkben gyors pillantást vetünk az Albatron GeForce 6800 Ultra chippel szerelt videokártyájára, majd gyári beállításokon és a GeForce 6800 GT-nek megfelelő értékekre csökkentett órajeleken is összeugrasztjuk a videokártyapiac legfontosabb szereplőivel.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.