Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tintasugaras fotónyomtatók tesztje

pcworld, 2004. augusztus 16. 09:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tintasugaras fotónyomtatók minősége, használhatósága folyamatosan javul, ráadásul az árak már egyáltalán nem csillagászatiak. Attól tartunk, mindenki újabb beruházásokat tervezhet, mert biztosan talál az igényeinek megfelelő készüléket. Cikkünkben három neves gyártó hat termékét mutatjuk be.

A tintasugaras nyomtatók közül még a legolcsóbbakkal is megközelítőleg fényképminőséget érhetünk el. Tesztünkben alapkövetelményként határoztuk meg, hogy legalább hat tintát használjanak a nyomtatók. Ezen belül kétféle végletet is bemutatunk: egyrészt megvizsgáltuk a gyártók olcsóbb példányait, valamint leteszteltük a csúcskategóriás készülékeket is. Mint láthatjuk majd, fotó és fotó között is lehet különbség, továbbá többféle technológiával is hasonlóan szép eredmény érhető el. A kínálat igazi gazdagságát azonban a kiegészítő szolgáltatások és extra képességek terén tapasztalhatjuk meg.

Ami eddig a maximum volt, mára már a legkevesebbnek számít az igényes fotónyomtatásban. Minden résztvevő valódi fotóhatást ért el -- más-más erősségekkel és gyenge pontokkal. Vége a felbontásháborúnak, hisz minden versenyző legalább 1200 képpontot tud elkülöníteni hüvelykenként. Sokkal hangsúlyosabb, hogy egy képponton belül hány homogénnek tűnő árnyalatot képes előállítani, vagyis eljött a mind hatékonyabb tintakeverés kora. Sőt, az egyik vizsgált modell a lap felületének fényességét is képes növelni.

Versenyzőinket éppen a digitális fényképezés tömeges terjedése hívta életre, ezért a zömük rendelkezik közvetlen kameracsatlakoztatási lehetőséggel és/vagy memóriakártya-olvasó modullal, vagyis anélkül dolgozhatunk velük, hogy akár be kellene kapcsolnunk a számítógépet. A használati lehetőségek bőségében azért komoly különbségek mutatkoznak: a képernyő megkönnyíti ezt, de mint láthatjuk, nem az egyetlen járható út.

Továbbra is nagy kérdés a gazdaságosság, amelynek kapcsán mindenki a külön, színenként cserélhető patronokra gondol. Valóban elég pazarló megoldás, ha egy hagyományos trikolor (háromszínű) kazettából csak az egyik szín fogy ki, a csere során mégis a két másik szín maradékát is ki kell dobnunk. Ezért különösen akkor hasznos a "külön patron" megközelítés, ha jellemzően kedvenc színeket nyomtatunk, például egyazon dokumentumot számos példányban, esetleg céges fejléccel ellátott oldalakat. Általános fotónyomtatás során viszont nincs jelentős különbség a komponensek felhasználási arányában, ráadásul két hátrányt is el kell szenvednünk viszonylag kis megtakarítás fejében.

Az egyik, hogy lépten-nyomon patroncserére vagyunk kárhoztatva, hisz alig fogyott ki a cián, máris rohanhatunk a bíborért, és ez kényelmetlenséggel járhat. A másik, hogy valahányszor új patront lát a nyomtató, megkezdi a tintarendszer feltöltését -- a beszáradást, üzemzavart elkerülendő --, és ehhez egyes modellek majd annyi tintát használnak el, mint amennyit a színenkénti cserével megtakarítottunk. Összegezve tehát, a látszólag jóval takarékosabb rendszer nem feltétlenül annyira gazdaságos: a választás gyakran egyéni megítélés kérdése.

Egyre több papírt termelünk, s úgy tűnik, ez még mindig nem elég -- ennyit a digitális, papírmentes korról. Három CD/DVD felület nyomtatására alkalmas készülékről is olvashatnak majd, melyekkel a "gyári" megjelenésnél akár szebb nyomatokat állíthatunk elő. Általános tapasztalat, hogy a minőség, használhatóság javul, ráadásul az árak már egyáltalán nem csillagászatiak. Attól tartunk, mindenki újabb beruházásokat tervezhet, mert biztosan talál az igényeinek megfelelő asztali fotónyomtatót.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.