Szerző: pcworld

2004. augusztus 16. 09:21

Tintasugaras fotónyomtatók tesztje

A tintasugaras fotónyomtatók minősége, használhatósága folyamatosan javul, ráadásul az árak már egyáltalán nem csillagászatiak. Attól tartunk, mindenki újabb beruházásokat tervezhet, mert biztosan talál az igényeinek megfelelő készüléket. Cikkünkben három neves gyártó hat termékét mutatjuk be.

A tintasugaras nyomtatók közül még a legolcsóbbakkal is megközelítőleg fényképminőséget érhetünk el. Tesztünkben alapkövetelményként határoztuk meg, hogy legalább hat tintát használjanak a nyomtatók. Ezen belül kétféle végletet is bemutatunk: egyrészt megvizsgáltuk a gyártók olcsóbb példányait, valamint leteszteltük a csúcskategóriás készülékeket is. Mint láthatjuk majd, fotó és fotó között is lehet különbség, továbbá többféle technológiával is hasonlóan szép eredmény érhető el. A kínálat igazi gazdagságát azonban a kiegészítő szolgáltatások és extra képességek terén tapasztalhatjuk meg.

Ami eddig a maximum volt, mára már a legkevesebbnek számít az igényes fotónyomtatásban. Minden résztvevő valódi fotóhatást ért el -- más-más erősségekkel és gyenge pontokkal. Vége a felbontásháborúnak, hisz minden versenyző legalább 1200 képpontot tud elkülöníteni hüvelykenként. Sokkal hangsúlyosabb, hogy egy képponton belül hány homogénnek tűnő árnyalatot képes előállítani, vagyis eljött a mind hatékonyabb tintakeverés kora. Sőt, az egyik vizsgált modell a lap felületének fényességét is képes növelni.

Versenyzőinket éppen a digitális fényképezés tömeges terjedése hívta életre, ezért a zömük rendelkezik közvetlen kameracsatlakoztatási lehetőséggel és/vagy memóriakártya-olvasó modullal, vagyis anélkül dolgozhatunk velük, hogy akár be kellene kapcsolnunk a számítógépet. A használati lehetőségek bőségében azért komoly különbségek mutatkoznak: a képernyő megkönnyíti ezt, de mint láthatjuk, nem az egyetlen járható út.

Továbbra is nagy kérdés a gazdaságosság, amelynek kapcsán mindenki a külön, színenként cserélhető patronokra gondol. Valóban elég pazarló megoldás, ha egy hagyományos trikolor (háromszínű) kazettából csak az egyik szín fogy ki, a csere során mégis a két másik szín maradékát is ki kell dobnunk. Ezért különösen akkor hasznos a "külön patron" megközelítés, ha jellemzően kedvenc színeket nyomtatunk, például egyazon dokumentumot számos példányban, esetleg céges fejléccel ellátott oldalakat. Általános fotónyomtatás során viszont nincs jelentős különbség a komponensek felhasználási arányában, ráadásul két hátrányt is el kell szenvednünk viszonylag kis megtakarítás fejében.

Az egyik, hogy lépten-nyomon patroncserére vagyunk kárhoztatva, hisz alig fogyott ki a cián, máris rohanhatunk a bíborért, és ez kényelmetlenséggel járhat. A másik, hogy valahányszor új patront lát a nyomtató, megkezdi a tintarendszer feltöltését -- a beszáradást, üzemzavart elkerülendő --, és ehhez egyes modellek majd annyi tintát használnak el, mint amennyit a színenkénti cserével megtakarítottunk. Összegezve tehát, a látszólag jóval takarékosabb rendszer nem feltétlenül annyira gazdaságos: a választás gyakran egyéni megítélés kérdése.

Egyre több papírt termelünk, s úgy tűnik, ez még mindig nem elég -- ennyit a digitális, papírmentes korról. Három CD/DVD felület nyomtatására alkalmas készülékről is olvashatnak majd, melyekkel a "gyári" megjelenésnél akár szebb nyomatokat állíthatunk elő. Általános tapasztalat, hogy a minőség, használhatóság javul, ráadásul az árak már egyáltalán nem csillagászatiak. Attól tartunk, mindenki újabb beruházásokat tervezhet, mert biztosan talál az igényeinek megfelelő asztali fotónyomtatót.

[oldal:Canon i965, Canon i990]

A szokásos, méretes nyomógombok díszítik a Canon i965 ezüstös burkolatát, homlokzatán megtaláljuk a közvetlen nyomtatás lehetőségét biztosító USB-csatlakozást. Hátoldalán USB 1.1 és USB 2.0 aljzat is van. Zárt, helytakarékos állapotában nem látszik, de speciális adagolója révén CD-re vagy DVD-re is nyomtathatunk vele.

A négy alapszín megfelelne a korongok nyomtatásához, ám papíron is szép eredményt tűztek ki célul a tervezők, ezért hat tintát alkalmaztak. Elkülönített tartályok biztosítják az utánpótlást, ami főleg akkor gazdaságos, ha nem egyforma arányban használjuk a színeket (például logónyomtatás). A nyomtatófejben összesen 3072 fúvóka dolgozik, amelyek 4800x1200 dpi felbontású képet képesek „kisakkozni” két pikoliteres cseppekből.

A készülék kiegészíthető automata lapfordítóval (kétoldalas nyomtatáshoz) és 250 lapos papírtálcával -- az alapkiépítésben 150 lapos kapacitás bizony nem sok. Két extra tartozék található még a csomagban: az 50 lapos kazetta 10x15 centiméteres fotópapírhoz és a lemezadagoló sín. Utóbbit a kimenő papírnyílás helyére kell illeszteni, majd egyesével tölthetjük a fehérre "meszelt" CD-ket a sablonba.

A teszt során Canon PhotoPaper Pro papírra valóban folyamatosan árnyalt, részletgazdag képek születtek, igaz, kissé vörös felé hajló tónussal. A lehető legjobb minőségű A/4-es nyomat előállítása alig több mint egy percet vett igénybe, ezzel a gyorsabbak közé sorolható a készülék. Ahogy a Canon minden modellje, az i965-ös is alkalmas szegély nélküli nyomtatásra, fejeletlen papírra is. A CD-nyomtatás szintén gyors, de az árnyalatok finomsága a hordozófelület jellege miatt itt természetesen nem tűnik ki annyira, ám így is lekörözi a legtöbb gyárilag nyomott korongot. Üzemzaj tekintetében nincs okunk panaszra, csak a Canon i990-es bizonyult ennél csendesebbnek.

A monokróm oldalak -- fényképnyomtatóról lévén szó -- lassabban készülnek el, mint a négy alapszínű nyomtatók esetében, így dokumentumok előállítására nem kifejezetten ajánlhatjuk a készüléket. Annál inkább ideális, ha olyan gyors fotónyomtatóra vágyunk, amely minőségi CD/DVD feliratozásra is képes.

Követve a gyártó hagyományait, az i990-es is megnyerő külsővel bír; gépháza fémes festésű és füstüveget utánzó műanyagokból áll. Bár elég méretes, üzemen kívüli állapotban helytakarékos, mivel tálcái teljesen összecsukhatók. Hátoldalán a beépített tápegység hálózati csatlakozója mellett meglepő módon két USB-aljzat is található: egy normál és egy USB 2.0-kompatibilis. Szembetűnő a digitális kameráról történő közvetlen nyomtatás (PictBridge és Bubble Jet Direct) lehetősége.

Mint a Canon fotónyomtató sorozatának legerősebbje, élenjáró sebességet és minőséget biztosít. A konstrukció lényegi eleme a nagy felbontású, 5376 fúvókát tartalmazó nyomtatófej, amely két pikoliteres cseppeket produkál. Legfeljebb 4800×2400 dpi felbontás érhető el a segítségével, ami igényes fotókhoz is bőven elegendő. Nagyon hatásos színárnyalásra képes, erről a hét tintát alkalmazó ChromaPLUS technológia gondoskodik. A takarékosság jegyében minden alapszín külön patronban kapott helyet, így a többitől függetlenül cserélhető.

A készülék tisztán fotónyomtatásra koncentrál, csak a közvetlenül a kameráról történő nyomtatás képességével egészítették ki. Hasznos kiegészítő a leválasztható, 10x15 centiméteres fotópapír-adagoló kazetta, amely beszerezhető 13x18 centiméteres változatban is. A szegély nélküli nyomtatás lehetősége mindkét esetben, továbbá A/4-es méretben is rendelkezésre áll.

Legerősebb beállításokkal mindössze harminchat másodpercre volt szüksége a 10x15 centiméteres fotó előállításához, s ezzel a leggyorsabb fotónyomtatók közé sorolható. Nagyon finom árnyalatképzéssel dolgozik. A vörös színkomponensnek köszönhetően igen látványos hatás érhető el: ennek a készüléknek tulajdoníthatók a legélénkebb -- bár nem a leginkább hű -- színvilágú nyomatok. A Canon i990-es a piac egyik legerősebb fotónyomtatója -- igaz, a legdrágább is. Jó szívvel ajánljuk igényeseknek, amennyiben nem kívánnak memóriakártyáról és CD-re vagy DVD-re nyomtatni.

 
Canon i965
Canon i990
Felbontás (DPI)
4800 × 2400
4800 × 2400
Cseppméret (pikoliter)
2
2
Névleges fotónyomtatási sebesség (10 x 15 cm)
21 mp
19 mp
Csatlakozás számítógép felé
USB és USB 2.0
USB és USB 2.0
Csatlakozás fényképezõgép felé
USB, BubbleJet Direct és PictBridge kompatibilis
USB, BubbleJet Direct és PictBridge kompatibilis
Kijelzõ
nincs
nincs
Nyomtatás CD-re
Számítógéprõl
nincs
Memóriakártya-kompatibilitás
nincs
nincs
Számítógép-független nyomtatás
fényképezõgéprõl
fényképezõgéprõl
Számítógép-független szerkesztés
nincs
nincs
Forgalmazó
Canon Magyarország
Canon Magyarország
Ár (Ft)
95000 Ft
121500 Ft
Web
www.canon.hu
www.canon.hu

[oldal:Epson Stylus Photo R300, R800]

Házi nyomtatóról lévén szó, már rég szóba sem jöhet a hagyományos kocka design: kombinált fémes szürke és füstüveg felületeivel könnyen elnyeri az emberek tetszését az Epson Stylus Photo R300. Helyfoglalása átlagos, viszont a megszokottnál lényegesen fejlettebb kezelőfelületet és alapkiépítésben is nagy felbontású monokróm kijelzőt tartalmaz. Jobb szélén, puhán záródó füstüveg ablak mögött az univerzális kártyaolvasó modul található, alatta a közvetlen készülékcsatlakoztatást segítő USB-aljzattal, amelyre a specifikációk szerint akár Zip-meghajtó is ráköthető. Nem mellékes, hogy CD-re is nyomtat a készülék.

A szokásos hat alapszínnel, akár 5760x1440 dpi-s felbontással is dolgozhat a fix nyomtatófej. A festékek külön cserélhető kazettákban kaptak helyet, és három pikoliteres adagokban érkeznek a papírra. Lemezre nemcsak számítógépről, hanem közvetlenül memóriakártyáról is lehet nyomtatni, több kiosztásban. Papírra teljesen szegélymentes képek A/4-es méretig nyomtathatók, fejeletlen nyersanyagra is. A fejlett kezelőpanel és a monokróm képernyő segítségével kérhetünk indexképnyomtatást, innen tudhatjuk meg, hogy mely képeknek pontosan milyen sorszámot tulajdonított a nyomtató. Kijelölni a billentyűzetről lehet, sorszám szerint. Kényelmesebben csak az opcionális színes kijelzővel dolgozhatunk.

Ráérős tempóban dolgozik, képminőségben pedig csak kicsivel marad el a többiektől -- csupán nagyítóval tudtunk különbséget tenni egyes átmenetek esetében. Színvilága nagyon szimpatikus, bár a sötétebb árnyalatoknál hajlamos az összemosásra. A lemeznyomatok kiválóak, igaz, alapkiépítésben a készülék egy kis szegélyt hagy a korong szélein, de ez a számítógépről nyomtatva orvosolható. Memóriakártya-olvasója kompatibilitásban és sebességben is élenjáró.

Összegezve: kedvező árú, CD-nyomtatásra is alkalmas, különálló festékpatronokból gazdálkodó fotónyomtató a Stylus Photo R300, egyedül sebességőrülteknek nem ajánljuk. Külön kiemelendő extra az opcionális színes képernyő.

Az Epson Stylus Photo R800 mindent belead: nyomatait nyolc tankból állítja elő, ráadásul ebből egy nem is tintát rejt. A szokásos ezüst- és füstüveg hatású műanyag burkolat alatt a cég legerősebb A/4-es tintasugaras modellje tevékenykedik. Készítésénél valószínűleg mindenekelőtt a fotónyomtatásra koncentráltak, ennek köszönhető, hogy olyan extrákat, mint a közvetlen fényképezőgép-csatlakoztatásra szánt előlapi USB-aljzat, nem lelni rajta. Találunk viszont USB 2.0-s és FireWire csatlakozást a hátoldalon -- utóbbi kisebb mértékben terheli a számítógépet, és valamivel gyorsabb is (erre csatlakozva végeztük a sebességteszteket).

Az Epson legújabb, UltraChrome Hi-Gloss tintáit használja a jókora szánba szerelt piezo nyomtatófej, amely akár 5760x1440 dpi felbontású nyomatokat is elő tud állítani, ha kell, másfél pikoliteres cseppekből. Kategóriája más képviselőihez képest viszonylag kevés számú -- 1440 -- fúvókát tartalmaz, azaz komponensenként 180 törpeágyú vár bevetésre. A hagyományos cián, bíbor és sárga színek mellett saját stílusában gazdagítja a nyomtatás színterét az Epson: kéket és vöröset használ még a keveréshez. Ehhez járul egy tank szövegnyomtatáshoz szánt matt fekete és még egy fotófekete, amellyel a sötét árnyalatokat dúsítja szükség szerint. Hogy végképp egyedi legyen a hatás, a nyolcadik kazetta fényességoptimalizáló permetet tartalmaz, amely a papír sajátosságain túl további fényt képes kölcsönözni a nyomatnak. >Erősen ajánlott a fényes vagy félfényes papír használata, amelyet a gyorsabb kezelés érdekében tekercsbe fűzve is használhatunk. A CD/DVD adagolót olyan ötletesen integrálták a nyomtatóba, hogy átálláshoz csak meg kell emelni a papírtálcát, a befűzés pedig kellően pontos.

Az eredmények nagyon meggyőzőek voltak, részletgazdag, árnyalt nyomatok születtek. Alapszínként állt rendelkezésre a kék és a vörös, ami igen jó hatással volt még a zöld szín keverésére is, valósággal leugrik a képről a zöld fű, a kék tenger vagy egy vörös ing. Lemezre való nyomtatáskor a legjobb minőségi beállításokkal is egy percen belül végzett. Házi fotókidolgozáshoz ajánljuk az Epson csúcsmodelljét, persze csak akkor, ha mindig számítógépről szándékozunk nyomtatni.

 
Epson R300
Epson R800
Felbontás (DPI)
5760 × 1440
5760 × 1440
Cseppméret (pikoliter)
3
1,5
Névleges fotónyomtatási sebesség (10 x 15 cm)
39 mp
39 mp
Csatlakozás számítógép felé
USB 2.0
USB 2.0 és FireWire
Csatlakozás fényképezõgép felé
USB, Pict-Bridge és USB DIRECTPRINT kompatibilis
nincs
Kijelzõ
többsoros monokróm LCD
nincs
Nyomtatás CD-re
Számítógéprõl és memóriakártyáról, több kiosztásban
Számítógéprõl, állítható diaméterrel
Memóriakártya-kompatibilitás
Compact Flash (I és II) és IBM MicroDrive, SmartMedia, xD-Picture Card, SD és MMC kártya, Magic Gate Memory Stick, Sony Memory Stick, Sony Memory Stick Pro
nincs
Számítógép-független nyomtatás
fényképezõgéprõl és memóriakártyáról
nincs
Számítógép-független szerkesztés
csak opcionális színes kijelzõvel
nincs
Forgalmazó
Epson Deutschland GmbH
Epson Deutschland GmbH
Ár (Ft)
52990 Ft
118090 Ft
Web
www.epson.hu
www.epson.hu

[oldal:HP PhotoSmart 7660, 7960]

Alapkiépítésben fotónyomtatásra, némi bővítéssel pedig irodai munkára is kapható a középkategóriás PhotoSmart 7660. Ezüstszürke műanyag házban honol a viszonylag nagy alapterületű készülék. Felső lapján helyezkednek el kezelőgombjai és a kétsoros kvarckijelző. Felnyitható, füstüveg jellegű ajtó mögött várakoznak a memóriakártya-olvasó aljzatok és a közvetlen digitális fényképezőgéphez szánt USB-csatlakozó.

Alapkiépítésben fotóminőségű nyomtatásra alkalmas PhotoREt IV rendszerű kazettákat tartalmaz: egy alapszín trikolort, valamint egy háromszínű (fotóbíbor, fotócián és fotófekete) fotókazettát. Maximális felbontása 4800x1200 dpi 4-5 pikoliteres cseppmérettel, s ez hat alapszínből gazdálkodva folyamatos tónusú nyomatokat biztosít. Fekete és szürke komponenseket tartalmazó (59-es számú) patronnal is feltölthető, ily módon professzionális monokróm fotókat is készíthetünk vele. Pigmentált fekete patron beszerzésével irodai munkára úgyszintén jól befogható.

A szokásos százlapos papíradagoló tálca fölé külön kazettát építettek be a népszerű 10x15 centiméteres fotópapírokhoz. A mechanika elég erős ahhoz, hogy 280 g/m2-es lapokkal is megbirkózzon. Szegély nélkül A/4-es, valamint 10x15 centiméteres méretben is dolgozhatunk. Képes megrendelőlap nyomtatásával, kitöltésével és visszatöltésével lehetőségünk van számítógép nélkül, memóriakártyáról vagy HP fényképezőgépről kinyomtatni képeinket. Kétoldalas nyomtatáshoz duplex egységgel is bővíthető.

Szép színek, folyamatos átmenetek, jó fotóminőség jellemzi a PhotoREt IV technológiával napvilágot látó nyomatokat. Hattintás nyomatok között nincs oka szégyenkezésre, de sebesség tekintetében elég gyengén teljesített. Feladatok széles körére ajánlható nyomtató, mivel a megrendelőlap-nyomtatás funkció révén számítógép nélkül is hatékonyan használható bármely digitális fényképezőgéppel (memóriakártyával), ugyanakkor olcsó is. Komótos tempója miatt "nagyüzemi" terhelésre nem ajánlott.

Méretes ezüst gépházban teljesít szolgálatot a HP legerősebb asztali tintasugaras készüléke, a PhotoSmart 7960. Alapkiépítésben tartalmaz színes TFT-kijelzőt, és a füstüveget mintázó fedél mögött memóriakártya-foglalatokat is. Felfedezhetjük rajta a minden PhotoSmart készülékre jellemző, közvetlen kameracsatlakoztatást szolgáló USB-aljzatot is.

Technológiai szemszögből a maximumot nyújtja a készülék, akár nyolc tintát használhatunk fel a finom árnyalatok képzéséhez (PhotoREt Pro technológiával). Alapkiépítésben tartalmaz a csomag négy festékkazettát: pigment alapú feketét szöveghez, a szokásos három alapszínt (cián, bíbor és sárga), a PhotoREt IV generációból már ismert fotóblokkot (fotócián, -bíbor és -fekete), valamint az új, feketét és két szürkét tartalmazó fotószürke patront. A nyomatok felbontása legfeljebb 4800x1200 dpi lehet, a cseppméret 4-5 pikoliter.

Százlapos normál adagolója felett külön tálca áll rendelkezésre a 10x15 centiméteres papírok számára. Színes kijelző révén könnyen beállítható, mely képekből hányat szeretnénk, és milyen méretben. Különleges hatásokat (például szépia) és többféle keretet adhatunk a képhez, elforgathatjuk, szerkeszthetjük. Érdekes lehetőség a videoakció-nyomtatás, amikor képes forgatókönyv készül a mozgóképfelvételből.

Az igazán igényeseknek való PhotoREt Pro technológiának köszönhetően nyomát sem látni pöttyöknek. Segítségével a sötét tartományban eddig megbúvó részletek is előtűnnek. Szürkeárnyalatos módban pedig -- a fotószürke patron révén -- professzionális igényű, "művészi" képeket nyomtathatunk, amelyek semmilyen szélsőséges megvilágításban sem hajlanak el a kék vagy vörös felé, semleges feketék maradnak. Mivel minden patront mellékelnek, ezek többféleképpen variálhatók, így irodai munkára, szövegnyomtatásra is használhatjuk a készüléket. Fotónyomtatáskor érezhető sebességhátránnyal küzd, és helyenként talán túlságosan kiemeli a kontúrokat.

Kiválóan kezelhető számítógép-független funkcióival a mindenes otthoni csúcsnyomtatók legjobbja a 7960-as. Rendkívül széles körű felhasználhatósága révén általánosan jó választás lehet mindenki számára.

 
HP PhotoSmart 7660
HP PhotoSmart 7960
Felbontás (DPI)
4800 × 1200
4800 × 1200
Cseppméret (pikoliter)
4-5
4-5
Névleges fotónyomtatási sebesség (10 x 15 cm)
85 mp
85 mp
Csatlakozás számítógép felé
USB
USB
Csatlakozás fényképezõgép felé
HP fényképezõgépekhez
HP fényképezõgépekhez
Kijelzõ
kétsoros monokróm LCD
színes TFT
Nyomtatás CD-re
nincs
nincs
Memóriakártya-kompatibilitás
Compact Flash (I és II) és IBM MicroDrive, SmartMedia, xD-Picture Card, SD és MMC kártya, Sony Memory Stick
Compact Flash (I és II) és IBM MicroDrive, SmartMedia, xD-Picture Card, SD és MMC kártya, Sony Memory Stick
Számítógép-független nyomtatás
fényképezõgéprõl és memóriakártyáról
fényképezõgéprõl és memóriakártyáról
Számítógép-független szerkesztés
nincs
van
Forgalmazó
HP Magyarország
HP Magyarország
Ár (Ft)
34990 Ft
79990 Ft
Web
www.hp.hu
www.hp.hu

[oldal:Értékelés]

Figyelemreméltó szolgáltatásokkal büszkélkedhet az Epson R300 -- nem probléma a CD/DVD nyomtatás vagy a közvetlenül memóriakártyáról való munka. Külön tartályokból gazdálkodik, így szélsőséges színeloszlású nyomatoknál sem vall szégyent. Nyomatminősége jó, képe kontrasztos. Emellett nem is kiugróan drága, így az Epson Stylus Photo R300 szerezte meg a legtöbb pontot.

Jó nyomatminőségét CD- és DVD lemezek felületén is kamatoztathatja az i965. Magasabb árkategóriában indul, viszont igen gyors és külön tankból kapja tintaellátását. Memóriakártyáról nem dolgozik, de közvetlen digitális fényképezőgépről igen. Azoknak ajánljuk, akik elég sokat nyomtatnak ahhoz, hogy a minőség mellett számítson a sebesség is.

Nem mai fejlesztés a HP PhotoSmart 7960, mégis, képminőségével, józan színkezelésével egyáltalán nem kell szégyenkeznie ebben az erős mezőnyben sem, egyedül sebességével marad le kissé. Józan árszabású, mégis, alapkiépítésben is nyolc tintából, takarékosan építi fel a képet. Színes kijelzővel és memóriakártya olvasóval rendelkezik, így bármilyen digitális kamera tulajdonosa zökkenőmentesen használhatja számítógép nélkül is. Művészi igényű, semleges monokróm nyomatokat képes előállítani, alapkiépítésben lehetőséget ad szerkesztésre is, ezzel máig egyedülálló a piacon.

Hosszú távon derül ki igazán, hogy mibe kerül egy nyomtató, amikor pótolnunk kell a kiürült patronokat, kiszámítottuk tehát a patronok kapacitásából, árából és számából adódó költségeket. A számítás során csak a fotónyomtatáshoz szükséges patronok árát számoltuk, így az éles szövegnyomtatáshoz szükséges matt feketéét nem.

Becsült nyomtatási költségek

 
Canon i965
Canon i990
Epson R300
Epson R800
PhotoSmart 7660
HP PhotoSmart 7960
Fotónyomtatáshoz szükséges kazetták száma
6
7
6
7 ***
2
3
Tinták száma kazettánként
1
1
1
1
3
3
Kazettákészlet összköltsége (Ft)
16500
19250
26442
30852
15720
21990
Teljes töltettel nyomtatható kapacitás
(A4-es oldal)
210
210
440 **
400
400
400
Számított tintaköltség A4-es oldalanként (Ft) *
79
92
61
77
39
55

*Gyári adatok alapján, színenként 5%-os fedettséget feltételezve, bruttó kiskereskedelmi árakkal. Fotók nyomtatásakor ennek többszöröse is fogyhat.
** Az Epson R300 esetében a fekete és a színes patronok kapacitása minimálisan eltér, a táblázatban az átlagot tüntettük fel.
*** Az Epson R800 esetében külön matt fekete tinta szolgál a szövegnyomtatásra, amit a fotókhoz nem használ a készülék, ezért itt nem számoltuk a költségekhez.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.