Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Láblógatás: Intel és AMD processzorok körmérkőzése

Miklós Tamás, 2004. július 27. 09:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel nemrégiben jelentette be új alaplapi chipkészleteit és processzorait. Előbbiek az olyan technológiák, mint a DDR2 vagy a PCI-Express támogatása miatt számíthatnak érdeklődésre, utóbbiak pedig a lábak eltűnése miatt lehetnek érdekesek. Vajon az Intel új termékei miként teljesítenek az AMD legújabb Athlonjai ellen?

hirdetés
A Pentium 4 különféle változatai már ötödik éve képezik az Intel asztali processzor kínálatának gerincét. A 2000 őszén bemutatkozó első Pentium 4 még 423 tűs foglalatban, 400 MHz-es rendszerbusszal, kizárólag Rambus DRAM-mal párosítva volt megvásárolható, az i850 lapkakészlet társaságában. Alig 1 év leforgása alatt az Intel a Socket 478 javára elhagyta a Socket 423 platformot, és megkezdte a Rambustól való elfordulást is.

Az ezt követő években tanúi lehettünk a hagyományos majd a DDR SDRAM térhódításának, megjelentek az első kétcsatornás memóriával és 533 majd 800 MHz-es busszal, sőt HyperThreading technológiával és SSE3 utasításkészlet kiegészítéssel is erősített Pentium 4 konfigurációk. Az egymást szaporán követő lapkakészletek dacára azonban a rendszer néhány alkotóeleme állandósult az elmúlt években: a Pentium 4-hez passzoló alaplapokon 478 tűs CPU foglalatot, PCI és AGP bővítőhelyeket valamint DIMM DDR SDRAM memóriafoglalatot találunk.

Az Intel boszorkánykonyhájában úgy tűnik, hosszú évek kellettek ahhoz, hogy megszülethessenek az elavult technológiák leváltására szánt újdonságok. Bár a CPU foglalat cseréjét a felhasználók kevésbé látják szükségszerűnek, az elnyűtt és már régóta szűkössé vált PCI, valamint a tovább már csak tuninggal hajszolható első generációs DDR SDRAM leváltása már hosszú hónapok óta időszerűvé vált.

A világelső processzorgyártó végül az idei nyár elejét választotta legújabb technológiai vívmányainak piacra dobásához. A Socket 478-at leváltó LGA-775 CPU tokozás, a PCI és AGP sávszélességét megsokszorozó PCI Express x1 és x16, valamint a második generációs, DDR2 SDRAM memória egyidőben, egyszerre léptek színre. A megújult Pentium 4-es platform szívét a 3,6 GHz órajelű Pentium 4 és a 3,4 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition processzorok adják, az új alaplapokon pedig az i925X "Alderwood", az i915P "Grantsdale-P" és az i915G "Grantsdale-G" chipkészletekkel találkozhatunk.

Az új LGA-775 processzor foglalat
Az új LGA-775 processzor foglalat

Cikkünkben az Intel legfrissebb alaplapjait és processzorait küldjük harcba a legújabb, 939 tűs AMD Athlon 64-ekkel szemben, valamint megvizsgáljuk azt is, hogy az i915G chipsetben bemutatkozó, első integrált DirectX 9-es grafikus gyorsító hogy állja a sarat az első PCI Express x16 csatolójú ATI és NVIDIA chipes videokártyák ellenében.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!