:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. április 23. 15:32

Alternatív szolgáltatók, szolgáltatások

A héten debütált Tele2 szolgáltató már a harmadik olyan távközlési vállalkozás, mely hívásirányonként kínál alternatívát az előfizetőknek. A már két éve működő modell azonban meglehetősen ismeretlen volt eddig -- legalábbis a Tele2 iránti érdeklődésből úgy tűnik: korábban nem sokan ismerték ezeket a szolgáltatókat.

Nem első fecske a héten debütált a svéd-multi Tele2 az előtét számmal igénybevehető alternatív szolgáltatók piacán. Közel két éve működik már az Euroweb és az Invitel hasonló szolgáltatása, ám a felfokozott érdeklődés azt súgja: az előfizetők körében ismeretlen konstrukcióról van szó.

A szolgáltatás pedig egyszerű modellen alapul: akár Voice-over-IP alapon, akár egy vezetékes szolgáltató hálózatát használva egy kisebb szolgáltató nagykereskedelmi áron vásárolja meg az infrastruktúra használatát, majd ráteszi a saját hasznát: az így kalkulált percdíjak még mindig alatta maradnak a nagykereskedőként fellépő hálózattulajdonos által az előfizetők felé szabott összegnek. Márpedig tagadhatatlan, hogy ha az elsőségével nem is, áraival a Tele2 kiérdemelte a figyelmet: az új szolgáltató Invitel, az Euroweb, eTel és az alaphálózati szolgáltató Matáv percdíjait összevetve még mindig a svédek kínálják a legkedvezőbb konstrukciót.

Forgalomválasztó számmal igénybevehető alternatív szolgáltatók
(Matáv területről, lakossági csomagok percdíjait összehasonlítva)


kapcs. díj 1 belföld mobil nk 2


csúcsidő csúcsidőn kívül csúcsidő csúcsidőn kívül
Váltószám 0,00 25,00 12,50 72,50 43,50 62,50
Neophone 0,00 27,90 23,50 87,90 54,90 25,00
Tele2 4,00 18,00 9,90 69,00 39,00 3 35,00
eTel 0,00 30,00 20,00 85,00 57,00 29,00
Matáv 4 4,00 22,50-30,00 11,00-15,00 69,18 - 76,25 46,68 - 56,25 56,25

1 Kapcsolási díj.
2 Nemzetközi hívásirány.Többféle tarifa érvényes, az itt feltüntetettnél olcsóbb és drágább is lehet a hívás. Az itt látható tarifák az ismertebb európai országok (Ausztria, Belgium, Franciaország stb.) vezetékes telefonjainak hívásakor érvényesek.
3 Vodafone hálózatába: 42,00
4 Összehasonlításképpen közöljük a Matáv Bázis díjcsomag árait. A tól-ig összegek azt jelzik, hogy a szolgáltató hívásirányonként különböző tarifákat számláz. Más a percdíja tehát egy Matáv vonalról az Emitel szolgáltató területén lévő szám hívásának, és más egy invitelesnek.

A táblázatban azoknak a szolgáltatásoknak a díjait vetettük össze, melyeket egyes hívásonként lehet kezdeményezni. Szerepel bennük az előtét számokkal (pl.: 1502, 1553) és a 06-80-as zöld számokkal kezdeményezhető hívások díja is. A zöld számos hívások általában Voice-over-IP alapúak.

A szolgáltatók három hívásirányban versengenek tehát: belföldi, nemzetközi és mobil. A táblázatból kiderül, szinte valamennyi irányban a Matáv a legdrágább, igaz, a pontos összehasonlítást bonyolítja, hogy míg az alternatív szolgáltatók egységesen díjazzák a különböző irányú hívásokat, a Matáv például vezetékes irányban megkülönbözteti, hogy inviteles, hungaroteles, emiteles vagy monorteles a hívott szám.

Szinte biztos, hogy a táblázatunkban szereplő árak hamar elévülnek: a jelenlegi kínálatnak mélyen aláígérő Tele2 percdíjak nagyon valószínű, hogy versenytársai árainak újrakalkulálását kényszerítik ki. Látható, hogy egyes esetekben 7, sőt nemzetközi irányban akár 40 forintos különbségek is adódhatnak -- ekkora differencia pedig már nem versenyképes. Kimaradt egyébként a táblázatból a Pantel, a szolgáltató ugyanis inkább vállalati ügyfeleknek kínálja szolgáltatásait, a szerződés értelmében havonta több tízezer forintot kell lebeszélni.

[oldal:Hívások, szokások]

Nem hagyományos szolgáltatóról van tehát szó: a Tele2-nél például nem lehet telefonvonalat igényelni, nem lehet hozzájuk szerződni a korábbi telefonszám megtartásával, helyi hívást egyáltalán nem lehet a Tele2-n keresztül bonyolítani, mi több: a korábbi vezetékes előfizetésnek is meg kell maradnia -- a Tele2 esetében a matávosnak, mivel a svédek csak a távközlési óriással tudtak egyelőre megegyezni, a szolgáltatás tehát csak Matáv területről vehető igénybe.

Azt ugyanakkor semmi nem korlátozza, hogy ha a fenti táblázat árai módosulnak, és egyes irányokban más szolgáltató kínál kedvező percdíjakat, egy előfizető több szolgáltató híváslehetőségét is talonba tartsa: mivel nincs minimális lebeszélendő összeg, ha megkötjük a szerződést és hónapokig nem használjuk ki az alternatív szolgáltató kínálta telefonálási lehetőséget, nincs veszve semmi: ha valamelyik szolgáltató kedvezőbb tarifát tud felmutatni, mint versenytársai, máris azon keresztül telefonálhatunk. Ugyanakkor a Voice-over-IP alapú hívásokat egy előre fizetett (pre-paid) kártya segítségével bonyolíthatjuk -- ezeknek a kártyáknak a felhasználhatósági ideje korlátozott.

Telefonáláskor a korábbi hívásszokásainktól eltérően kell tárcsázni: valamennyi szolgáltatónak van egy úgynevezett szolgáltatóválasztó előtétszáma, melyet a kagyló felvétele után rögtön be kell ütni. Ezután ismét vonalat hallunk, majd tárcsázhatjuk a hívott állomás számát. Az inviteles Váltószám hívásakor 1553-at, a Tele2-nél 1502-t, a Neophone és az eTel esetében egy 06-80-as (ingyenes) zöld, vagy 06-40-es (helyi díjazású) kék számot kell tárcsázni (a táblázatban a zöld szám hívásakor számlázott percdíjakat tüntettük fel).

Ha elfelejtjük az előtétszámot tárcsázni, akkor bizony az alaphálózati szolgáltató (leggyakrabban a Matáv) díjaival cseveghetünk. Ellenben ha például egy helyi hívás kezdeményezésekor (mikor elvileg nem vehetünk igénybe alternatív szolgáltatást) mégis beütnénk az előtétszámot, a választott szolgáltató ügyfélszolgálatán lyukadunk ki, ami ideális esetben díjmentes, legrosszabb esetben pedig tévedésünkért egy helyi hívás árát kell leperkálnunk.

A kedvező árakon túl még egy előnyt tudhat a magáénak a Tele2: a cég nevéhez nem kapcsolódik ellenszenv, egyelőre nincsenek elrettentő történetek ügyfelek hányattatásairól, nincsenek elvi okok a szolgáltató elkerülésére. Noha a hazai előfizetők egy része hajlamos a távközlési szolgáltatók kiválasztását erkölcsi alapokra helyezni, a tapasztalat mégis az, hogy az árérzékenység nagyobb húzóerő, mint a lelki beállítottság...

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.