Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Computex 2003: világok harca

Barna József, 2003. szeptember 29. 19:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Cikkünkben a múlt héten lezajlott tajvani szakkiállítás érdekességeit mutatjuk be elsősorban képekben és a dolog természetéből fakadóan a teljesség igénye nélkül.

A Computex szakkiállítást az atípusos tüdőgyulladás szigetországbeli felbukkanása miatt a hagyományosnak mondható június eleji időpont helyett szeptember végén rendezték meg. E kényszerű halasztás pozitív -- kiváltképpen a külföldi látogatók számára kellemes -- hozadéka volt az elviselhetőbb időjárás. A szubtrópusi éghajlatú szigeten ugyanis a levegő páratartalma az év egészében 80 százalék fölött van, ami önmagában is próbára teszi az ehhez nem szokott szervezetet. A páradús levegőhöz azonban a nyárelőn 35-37 fokos kánikula társul. Ennél mintegy tíz fokkal hűvösebb idő fogadott Tajpejben bennünket a múlt a héten.

Ám a kellemesebb klímához a szokásosnál némileg unalmasabb kiállítás társult. Amint számos kiállító panaszolta: a nagy termékbejelentésekre már hónapokkal ezelőtt sor került, így izgalmas újdonságokat ritkán lehetett csak találni a mintegy 1248 kiállító standjain. Ezen az egyik legnagyobb jelentőségű esemény, az Athlon 64 processzor régóta várt premierje sem segített, hiszen a többször elhalasztott terméket támogató infrastruktúra alkotóelemei már az egy évvel ezelőtti show-n is láthatóak voltak.


A háttérben Intel Centrino, az előtérben (jobbra lent) AMD64

A kiállítást, ahogy az már lenni szokott, a nagy riválisok marketing-csatatérnek tekintették. A látogatók kezébe a bejáratnál AMD64 feliratú, míg néhány méterrel odébb Intel Centrino logóval ellátott ivóvizes palackot nyomtak csinosnak mondott leányok. A csarnokok közelében lévő presszók és gyorsétkezdék az eseménynek megfelelően szintén átvedlettek, és napernyőiken hol az Intel, hol pedig az AMD logói díszlettek. Ha e csatának lehet egyáltalán győztese, akkor a győzelmet az Intel helyi marketingesei vívták ki: az AMD Athlon 64 processzor bemutatójának otthont adó bevásárlóközpont presszóját sikerült a vállalatra jellemző kékbe öltöztetniük és az épület homlokzatára egy több emeletnyi magas, a Centrino mobil platformot népszerűsítő plakátot kifüggesztetniük. Hasonlóan dicső küzdelmet vívott egymással a kiállításon saját standdal nem felvonuló ATI és NVIDIA is.


NVIDIA földön, égen

A harc természetesen a színfalak mögött is folyt. Az egyik vezető noteszgépgyártó képviselője elmondta, hogy standjukon kiállították egyik legújabb tábla PC modelljüket. Ezt eredetileg a VIA C3 processzorával szerelték fel. A kiállítás egyik fő támogatójának és egyben természetesen a kérdéses gyártó jelentős partnerének számító Intel képviselői, minthogy vállalatuk a rendezvényt a Centrino mobil platform propagálására használta fel, nehezményezték a C3 processzoros készülék felvonultatását. Olyannyira, hogy rövid időn belül egy Pentium-M alapokra épülő tábla PC került a vitrinbe. A termékei népszerűségét e tábla PC bemutatásával is illusztrálni igyekvő VIA standjáról úgyszintén eltűnt a modell. Erre (no meg az Intel beágyazott processzoraira) mondja az angol, hogy strong-arm, nyomást gyakorolni.

A következő oldalakon a kiállítás érdekességeit mutatjuk be elsősorban képekben és a dolog természetéből fakadóan a teljesség igénye nélkül.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.