:

Szerző: Ady Krisztián

2003. június 6. 13:39

Három LCD-televízió villámtesztje

Hazánkban is feltűntek a lapos LCD-televíziók első generációi. Az LCD TV-k tömeges megjelenése elsősorban az LCD-panelek -- és így az LCD-monitorok -- folyamatos áresésének köszönhetően következett be. A plazmakijelzőnél lényegesen nagyobb felbontást kínáló LCD-panelekre épített TV-k napjainkban kezdik meghódítani a piacot.

Bár az LCD-televíziók felbontása nagyszerű, méreteikben egyelőre elmaradnak a plazmakijelzővel vagy hagyományos katódsugárcsővel felszerelt társaiktól. Szerkesztőségünk villámtesztjében is kisebb, csupán 15"-os képátlóval rendelkező LCD-televíziókat vetettünk nagyító alá. A készülékek elsődleges funkciója természetesen továbbra is a számítógépek kiszolgálása, a beépített TV-tunerért és a külső videoforrások megjelenítési képességért -- és nem utolsósorban az újdonság varázsáért -- bizony elég sok felárat kell fizetni.


Samsung SyncMaster 151MP

Tesztünkben három modell szerepelt. Az első és egyben legdrágább LCD-televízió az élvonalbeli gyártó, a Samsung gyártósoráról származik. A SyncMaster 151MP mind külsejében, mind tudásában igen impresszív készülék. A második monitor, a koreai BTC által gyártott és forgalmazott NFREN LCD TV főként rendkívül kedvező árával és letisztult vonalaival hívja fel magára a figyelmet.


NFREN 1500MAEP

A Prolink Microsystems által fejlesztett és forgalmazott PixelView Saturn 150 márkájú LCD TV nem csak méreteiben, de felszereltségében is erősen különbözik az előző két terméktől, hiszen nem csak bemenetek garmadája és DVI-bemenet található rajta, de a két beépített hangszóró hangját egy talpba épített "mélysugárzó" teszi teljesebbé.


PixelView PV-LCD150D

A készülékek alapvető adatait a következő táblázat teszi könnyebben áttekinthetővé, melyet a gyártó által megadott adatokból készítettünk:

 
PixelView
PV-LCD150D
NFREN
1500MAEP
Samsung
SyncMaster
151MP
Látható
képméret:
14,9"
(30 cm x 23 cm)
15,2"
(31 cm x 23 cm)
15" (-)
Kijelző típusa:
TFT aktív mátrix
TFT aktív mátrix
TFT aktív mátrix
Optimális felbontás:
1024x768
1024x768
1024x768
Láthatósági szög:
190/190
130/110
120/140
TV-tuner rendszere:
NTSC, PAL,
SECAM
NTSC, PAL
PAL
Fényerő:
400 cd/m2
250 cd/m2
250 cd/m2
Kontraszt:
500:1
400:1
330:1
Utánvilágítási idő:
25 ms
-
-
Monitor bemenet:
D-Sub és DVI
D-Sub
D-Sub
Video bemenet:
Kompozit, SVIDEO,
komponens
Kompozit, SVIDEO
Kompozit, SVIDEO
Speciális
képességek:
PIP, (kép-a-képben), teletext,
V-Chip, subwoofer
PIP, 2x2W hangszóró
PIP, digitális zoom, 2x5W hangszóró
Méretek:
450 x 398 x 174 mm
399 x 348 x 162 mm
359 x 362 x 176 mm
Súly:
5,5 kg
4 kg
3,45 kg
Energiafogyasztás:
-
30 W
40 W
Ár (bruttó):
151 100 Ft
127 600 Ft
185 600 Ft

A táblázat sajnos nem teljes, de ennél több információt sajnos az LCD-televíziókról nem lehet beszerezni.

[oldal:PixelView PV-LCD150D]

Mindhárom készülék opcionálisan tartalmaz TV-tunert, a tuneregységet külön dobozban csomagolják a készülékek mellé, melyet a felhasználónak kell behelyeznie a készülékbe. A felhasználó ugyebár azért vesz LCD TV-t mert televíziót nézne, ezért nem igazán érthető, hogy a telepítést miért nem végzi el a gyártó. Szerencsére szoftvertelepítéssel már nem nehezítik a felhasználó dolgát, a készülékek menürendszere érzékeli a tuner jelenlétét.

A PixelView készülékébe a forgalmazó már telepítette a tunert, így ezzel már nem kellett foglalkoznunk. Elegendő csupán a kábeleket csatlakoztatni, majd rátapadni a bekapcsológombra és kiválasztani a megfelelő forrást. A Saturn 150-en analóg bemenetek mellett egy digitálist is találhatunk: a két másik készülékkel ellentétben ezen a monitoron DVI-bemenet is van.

A három monitor közül ez a készülék rendelkezik a leggyengébb kivitelű menürendszerrel és kezelőfelülettel, ráadásul a forrás kiválasztása is lassabb egy kicsit az elvárhatónál. A tuner automatikus hangolási funkcióját is hiába kerestük a menüben, mire rájöttünk, hogy a készülék előlapján található Auto feliratú gomb nem csak a D-Sub bemenetre érkező számítógépjel optimális beállítására szolgál.

A távirányítóval lényegesen könnyebb vezérelni a készüléket, segítségével minden funkció egyszerűen és gyorsan elérhető. A PIP (kép-a-képben) és POP (két kép függőleges osztással) funkciók során a távirányító segítségével egyszerűen és gyorsan kiválasztható az elsődleges és másodlagos forrás. Egyetlen megszorításra lettünk csak figyelmesek: a PIP és POP nem működik DVI-bemenet használata esetén.

A készülék hátlapjára tekintve különlegességet is találhatunk: komponens bemenet is található a készüléken tökéletes csatlakozási felületet nyújtva ilyen kimenettel rendelkező DVD-lejátszónk vagy Hollywood Plus, Xcard dekóderkártyánk számára. Az analóg bemenetekhez audiobemenet is tartozik.

A megjelenített TV-kép minősége nagyon jónak mondható. Általános tapasztalat, hogy mindhárom készülék LCD-kijelzője rendkívüli módon kihangsúlyozza a kábeltelevíziós hálózatokon lévő hibákat, interferenciákat, melyek a háztartásban található "hagyományos" TV-készülékeken is láthatók, ezért az LCD TV-k képét is egészséges távolságról kell nézni.

A teszt során a Matávkábel biztosított többé-kevésbé elfogadható minőségű alapanyagot az LCD-televíziók tuneréhez. A legjobb minőséget az RTL Klub adása nyújtotta, melyet kifejezetten üdítő volt a kiváló felbontású LCD-televízión nézni. Nagyszerű színekre, rendkívül részletes képre és szokatlanul jó kontrasztra számíthatunk.

A PixelView készüléke azonban -- egy igen kényes -- ponton sajnos rendkívül rosszul szerepelt. Bár a cég honlapja szerint az LCD-panel 400 kandellás fényerővel rendelkezik, a valóság ennél sokkal kevesebb lehet. Sajnos maximumra húzott fényerő is kevésnek bizonyult normál, irodai viszonyok között az optimális hatás eléréséhez, a monitoron lejátszott videoanyag egyszerűen túl sötét volt. Mindehhez ráadásul a kontrasztot is maximumra kellett állítani.

A gyártó által megadott láthatósági szög is túlzónak tűnik, a leírás szerinti 190 fok helyett az általános 70-80 valós tűnik reálisnak, s sajnos a megadott 25 ms-os utánvilágítási idő is a kritika sorsára jut: monitorként jelentős utánhúzásra kell számítanunk, így a 25 ms is nagyobb a valóságban.

Az elégtelen fényerőtől eltekintve a készülék képe jónak mondható, a háttérvilágítás egyenletes, a színek jók, természetesnek tűnnek, a színhőmérsékletet kivéve további korrekcióra nincs szükség.

[oldal:NFREN 1500MAEP]

Az NFREN LCD-televíziója elsősorban rendkívül egyszerű, de egyben letisztult formáival hívja fel magára a figyelmet. A három készülék közül az AIDA32 információi szerint ennek van a legnagyobb látható képmérete, pontosan 15,2". A monitor lényegesen kevesebb helyet foglal a PixelView monitoránál.

Az LCD-televízión csak D-Sub bemenetet találunk, DVI-bemenet nincs, de ezért az árért nem is igazán várható el. A kompozit és SVIDEO bemenet mellett itt is találhatunk egy audiobemenetet, sőt, arra is lehetőség van, hogy a tuner hangját a sztereó kimeneten keresztül számítógépbe vezetve PC-s hangszórókészletünkön szólaljon meg a TV-tuner hangja.

A készülék menüjét a távirányítóval vagy a berendezés elején lévő gombokkal hívhatjuk elő. A három készülék közül az NFREN menürendszere volt a legjobb, egyértelműen és egyszerűen kezelhető, a PixelView monitorban találhatóról szót sem érdemes vesztegetni, a Samsungé pedig a fura Exit-Enter megoldás miatt kicsit körülményes.

Az analóg bemeneten kapott, videokártyáról érkező jelet a monitor minden forrás-váltáskor optimálisra állítja. Monitorként maximálisan 1024x768 pixeles és 85 Hz-es képfrissítést képes elviselni, megmutatni. A PixelView készülékéhez hasonlóan itt is tapasztalható némi utánhúzás, de ebben a kategóriában ez már szinte a képességek közé sorolható.

A beépített LCD-panel fényereje lényegesen jobb a PixelView készülékében találhatónál, az 50 százalékos fényerő és kontraszt-értékeknél a monitor szemnek kellemes, kontrasztos és videoállományok visszajátszására is megfelelő fényerejű képet produkált. A háttérvilágítás itt is egyenletes volt, feltűnő problémával nem találkoztunk.

Problémát okozott viszont a rendkívül alacsony dőlésszög. A gyártó által megadott láthatósági szög -- 130/110 fok -- természetesen itt is túlzó, optimális képet csak lényegesen alacsonyabb szögben tapasztalhatunk. A készülék talpa a függőlegeshez képest csak 5-8 fokos dőlésszöget biztosít, ezért a monitort egy normális asztalon vagy egy kicsit magasabbra, például monitorállványra, vagy nagyobb távolságra, minimum 50-70 cm-re kell helyezni a szemlélőtől.

Furcsa volt a készülékhez kapott VGA-kábel is. Mint a fenti képen látható az egyik vége nem a hagyományos módon, hanem 90 fokkal elforgatva csatlakozik. Az elforgatott csatlakozó a PC-hez nem illeszthető, mivel a legtöbb videokártyán a csatlakozóház beleütközik a számítógép házába, a monitornál pedig a tápcsatlakozóval ütközik össze. De az is lehet hogy ez a megoldás szándékos: a tápcsatlakozó így garantáltan nem fog kicsúszni a helyéről.

A készülékbe épített TV-tuner bár nem nyújt teletext funkciót, de ettől eltekintve teljes mértékben megfelel az általános használatra, kábeles adások vételére is alkalmas és az éterből érkező csatornákat is képes befogni. A képet itt is kirakhatjuk a PC képe mellé kép-a-képben módszerrel és ennél a készüléknél a PIP méretét a menüben való turkálás helyett a PIP gomb nyomkodásával határozhatjuk meg.

[oldal:Samsung SyncMaster 151MP]

A villámteszt harmadik darabja a Samsung SyncMaster 151 MP LCD-televíziója volt. A tunert itt is egy külön dobozban kapjuk meg, melyet nekünk kell a készülékbe telepíteni, majd két csavarral rögzíteni. Szerencsére ez egyszerű és gyors művelet. Ez a készülék is rendelkezik kompozit és SVIDEO analóg bemenetekkel és sajnos ezen sem találhatunk DVI-bemenetet, noha a meglepően magas ár ezt igazán indokolttá tenné.

A Samsung honlapja alapján az NTSC változat -- hazánban értelemszerűen csak a PAL verzió kapható -- HDTV-kompatibilis, RGB és komponens bemenetein keresztül digitális set-top-boxok és műholdvevők progresszív képét is képes megjeleníteni. Hogy az Európába szánt PAL verzióból miért maradt ki számomra érthetetlen.

A 151MP LCD-televízió gombjai érintésre reagálnak, ezért határozottan kell bánni velük. A menürendszer kezelése talán az infravörös távirányító segítségével a legegyszerűbb, külön menüpont alatt találhatjuk meg a televízióval kapcsolatos beállításokat és külön menüpont alatt a monitor funkciók és az OSD beállításait.

A készülékhez mellékelt tuner kizárólag PAL szabványú, teletext fogadására és bemutatására ez az LCD TV sem képes. A kép-a-képben funkciót itt sikerült a legjobban megvalósítani: a kis méretű képet lényegében oda helyezzük ahova csak akarjuk. Két méret közül választhatunk, itt viszont ehhez alaposan a menü mélyére kell ásni.

A TV-tuner képét pontosan méretre szabta a Samsung, de minimális overscant is beállíthatunk, ilyen beállítási lehetőség egyébként mindhárom készüléken található. A Samsung monitorának képébe akár 64x-esen is bele lehet nagyítani, kiemelve egy bizonyos részletet. A tuner által alkotott kép élességén is változtathatunk a már hagyományosnak mondható fényerő és egyéb beállítási lehetőségek mellett.

Monitorként -- talán nem véletlenül -- ez a készülék vizsgázott a legjobban. Utánhúzás alig tapasztalható, a színek brilliánsak, a kontaszt és a fényerő több mint elegendő, de ezt is vártuk egy Samsung márkajelzésű LCD-monitortól. A tuner pedig csak hab a tortán. A készülék hangja egy kicsit dobozhangú, de ezen sem csodálkozhatunk az apró hangszórókra nézve. A bekapcsolható virtuális hangzás kifejezetten kellemes hangot varázsolt az RTL Klub sztereó hangjából.

A három készülék távirányítója közül a Samsungé a legszebb, azonban a gombjai enyhén szólva "ragadósak", fura hatást keltenek, rögtön látjuk magunk előtt a beragadt gomb rémképét. A PixelView távirányítója sokoldalúságával jár az élen, ez azonban méretében is megmutatkozik. Az NFREN távvezérlője igazi arany középút: a gombjai is jók és a külalakja is megfelelő, ennél több funkcióra pedig nem is nagyon van szükség.

A készülékbe épített sztereó TV-tunerek kitűnően vizsgáztak, a kábelen található állomásokat mind egy szálig pontosan behangolták, érzékenységüket sem érheti panasz, az automatikus programozás nem szorult utólagos korrekcióra. A televíziókba épített paneleknek nem okozott gondot a gyorsan változó tartalom megjelenítése sem, ehhez már elegendően alacsony utánvilágítási idővel rendelkeznek. A három LCD-televízió közül a Samsung készüléke jár az élen, ez azonban árában is megmutatkozik.

Nehéz választani közülük, hiszen mindegyik készüléknek vannak előnyei és hátrányai. A PixelView modellje rengeteg bemenetével, jobb audió alrendszerével, teletexttel és DVI-bemenetével csábít, a Samsung 151MP kitűnő képpel, míg az NFREN készülék minimum 18, de akár 60000 Ft-os árelőnnyel is rendelkezik. Személyes benyomásaim szerint az NFREN készüléke kaphatna egy "Best Buy" matricát ebből a felhozatalból, 102000 Ft-os nettó ára TV-tunerrel együtt kifejezetten kedvezőnek mondható, főleg a Samsung 150000 Ft körüli árához képest. Az NFREN 1500MAEP LCD-monitorként is megállja a helyét.

A készülékekről ennyi benyomás alapján természetesen nem alkothatunk teljes képet, az itt leírtak szubjektív vélemények, gyors tapasztalatainkat tükrözik. Az LCD-televíziókat a forgalmazónál működés közben is meg lehet tekinteni, ha ilyen készülékre fájna a fogunk, mindenképpen szerezzünk személyes benyomásokat is róluk.

Az LCD-televíziókat a Mikland Computer biztosította számunkra, ezúton mondunk köszönetet érte.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.