Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

SiS655: lehet egy csatornával több?

Bodnár Ádám, 2003. március 20. 08:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A SiS a tavaly őszi Comdex kiállításon mutatta be kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező SiS655 chipkészletét, amely DDR333 SDRAM memóriákat is támogat. Szerkesztőségünkben a SiS655-re épülő ASUS P4SDX Deluxe alaplap vendégeskedett, amelyet DDR333 és DDR400 memóriával is kipróbáltunk.

hirdetés
Az NVIDIA nForce révén az AMD Athlon processzor már régóta rendelkezik olyan chipkészlettel, amely kétcsatornás DDR SDRAM memóriavezérlővel rendelkezik. Az Intel Pentium 4 chiphez azonban a tavalyi év őszén jelentek meg az első ilyen megoldások: az Intel és a SiS szinte napra pontosan egyszerre, az ősszel megrendezett Comdex kiállításon mutatták be kétcsatonrás DDR SDRAM-vezérlővel rendelkező chipkészleteiket.

A SiS655 abból a szempontból máig egyedülálló, hogy DDR333 memóriákkal is együttműködik. A lapkakészlet piaci premierje jelentősen csúszott, az első alaplapok csak hosszú hetekkel a hivatalos bejelentés után kerültek boltokba, ráadásul ezek még a chipset A0 változatára épültek. Az A0 változat a SiS hivatalos tájékoztatása szerint nem támogatja az Intel által bevezetett Hyper-Threading funkciót, erre csak a B0 revízió képes.

A minden hájjal megkent, luxuskivitelű ASUS P4SDX Deluxe alaplapon a SiS655 chipkészlet B0 változata kapott helyet. A SiS655 kétcsatornás DDR333 SDRAM memóriavezérlővel rendelkezik, támogatja a 400 és 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 és Celeron processzorokat, a Pentium 4 chipekbe épített Hyper-Threading technológiát, illetve az AGP8X felületű videokártyákat. Ezekre az alaplap dobozán szembetűnő felirat hívja fel a vásárló figyelmét. Noha a chipkészlet hivatalosan nem támogatja a DDR400 SDRAM modulokat, az ASUS P4SDX képes 400 MHz-en járatni a memóriát, így elméletileg további teljesítménynövekedésre tehetünk szert.

A SiS655 northbridge-et 1 Gbyte/sec sávszélességű MuTIOL busz köti össsze a SiS693 southbridge-dzsel. E chip együttműködik az ATA66/100/133 eszközökkel, az USB2.0 és FireWire (IEEE1394) perifériákkal, beépített 10/100 Ethernet-vezérlőt és 5.1 csatornás hangvezérlőt is tartalmaz. Az ASUS P4SDX alaplapon extra szolgáltatásként találni egy Promise Serial ATA RAID-vezérlőt, valamint egy Broadcom Gigabit Ethernet kontrollert is.

Az ATX kivitelű alaplap elrendezése első látásra szokatlannak tűnhet, ugyanis a négy DDR DIMM memóriafoglalat páronként 90 fokban elforgatva található meg a Socket478 processzorfoglalat körül. Amennyiben kétcsatonrás konfigurációban szeretnénk használni a memóriát, valamint AGP felületű videokártyánk van, a processzor minden irányból körülzárt völgybe kerül, ami nehezítheti a hűtőlevegő szabad áramlását, így mindenképp érdemes jó minőségű bordát és ventilátort vásárolni a rendszerhez. Szerencsére az alaplap szélére kerültek a tápcsatlakozók (ATX, ATX12, EZ-Plug), így ezek nem zavarják a hűtést. Helytakarékossági okokból szintén az alaplap élére került a floppymeghajtó csatlakozója, valamint a Promise RAID-vezérlő párhuzamos ATA csatlakozója -- a chip két Serial ATA és két Parallel ATA eszköz kezelésére képes.

A processzorfoglalat mellett 1 AGP8X és 6 PCI aljzat kapott helyet. Az alaplap hátoldalán a PS/2 billentyűzetnek és egérnek van csatlakozója, ezen felül 1 soros, 1 párhuzamos és 4 USB eszköz csatlakoztatására van lehetőség. Egy további soros port és 2 FireWire aljzat külső bővítőpanelen található meg. Az alaplap hátulján van még az integrált hálózati vezérlő csatlakozója, valamint az audiokontroller ki- és bemenetei (3 jack alzat és egy S/PDIF koaxiális csatlakozó). Hatcsatornás hangszórórendszer használata esetén a mikrofonbemenetet és vonalkimemetet átkonfigurálhatjuk, ilyenkor a center/mélyugárzó és a háttérsugárzók jelét vehetjük le róluk. Az alaplaphoz tartozik egy ún. J-Panel nevű kiegészítő is, amelyet a számítógépház egyik szabadon levő 5,25" helyére lehet beépíteni. A J-Panelen 2 USB port, 1 S/PDIF port, a mikrofonbemenet és a vonalszintű kimenet kapott helyet.

Az alaplap dobozában egy vaskos, angol nyelvű kézikönyv és két rövidebb, többnyelvű füzet található, amelyek a legszükségesebb tudnivalókat és szerelési útmutatókat tartalmazzák. Ezen felül van még két egyoldalas ismertető az alaplapon található csatlakozók rendeltetéséről és a jumperek beállításáról. A meghajtóprogramokat és segédprogramokat (PC-Cillin Antivirus, ASUS PC Probe, ASUS LiveUpdate) tartalmazó CD-n kívül a P4SDX Deluxe-hoz jár még egy InterVideo WinCinema szoftvercsomag, amely a WinDVD, WinRip, WinProducer és WinCoder alkalmazásokat tartalmazza. Amennyiben sikerült kibontani az összes zacskót, kábelt, jumpert, sikerült figyelmesen áttanulmányozni az összes papírt, jöhet a rendszer összeállítása.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.