:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 20. 11:26

4x4: 4 notebook Pentium 4 processzorral

4 notebook Pentium 4 processzorral, köztük a világ talán legdögösebb notesze. Szerkesztőségünkben két ASUS, egy HP és egy Compaq notebook vendégeskedett, amelyek közül két asztali és két mobil processzoros konfiguráció volt.

A legutóbbi alkalommal egy igen apró, Crusoe processzoros notebook járt a szerkesztőségünkben, amely 3 órás akkumulátoros üzemidejével hívta fel magára a figyelmet. Most összesen négy notebook érkezett hozzánk, amelyek mindannyian "full-size" kiépítettségűek és Pentium 4 processzorra épülnek. Köztük egy igazi gyöngyszem is helyet kapott, a hazánkban csak rendkívül korlátozott számban hozzáférhető, egyedi megjelenésű HP Omibook xt1500, amely véleményem szerint méltán pályázhat a "minden idők legdögösebb notebookja" megtisztelő címre. A tesztelt gépek között a HP Omnibookon kívül a vállalati felhasználóknak szánt Compaq Evo sorozat egyik modellje, valamint két ASUS masina kapott helyet.

A HP Omnibook xt1500 elsősorban külsejével hódít: a sötétszürke és a világoszszürke színárnyalatok, a lekerekített formák, valamint a sejtelmes kék színnel világító gombok láttán az embernek inkább egy űrhajó irányítópultja jut az eszébe. A készülék 14,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, amelynek a felbontása 1024x768 pixel. A HP notebookban 1,6 GHz-es mobil Pentium 4 processzor és 384 Mbyte DDR266 SDRAM kapott helyet, az alaplapon pedig a VIA integrált grafikus vezérlőt is tartalmazó P4M266 chipkészlete teljesít szolgálatot. Az adatok tárolására 40 Gbyte kapacitású merevlemez és DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó szolgál. Amennyiben valaki floppy-lemezt szeretne használni, a DVD-ROM/CD-RW meghajtót el kell távolítani a gépből és ki kell cserélnie a mellékelt floppymeghajtóra.

A HP notebook érdekessége, hogy a PCMCI aljzat mellett, illetve fölött SecureDigital és MMC kártyahellyel is ellátták. A gép hátoldalán található csatlakozók a megszokottak, egyedül a PS/2 aljzatot hiányoltam. Az előlapon a beépített optikai meghajtó vezérléséhez szükséges gombok találhatók, az Omnibook xt1500 ugyanis az operációs rendszer betöltése nélkül is képes a behelyezett CD-k lejátszására. A kijelző alatt az Internet Explorer, a levelezőprogram, valamint két szabadon választott alkalmazás gyorsindítására szolgáló billentyűk találhatók, amelyek természetesen kéken világítanak. Egyszerűen dögös, mindenkinek javaslom, hogy alkalomadtán nézze meg élőben! A Windows XP Home Edition operációs rendszer mellett a HP többek között a Norton AntiVirus 2002 vírusirtót és a RealJukebox médialejátszót mellékeli a géphez.


Compaq Evo N1000v

A Compaq notebookok közül az Evo a vállalati felhasználóknak szánt sorozat, a nálunk járt Evo N1000v ezt minden tekintetben alátámasztotta. Elegáns, fekete-ezüst design, 15 hüvelykes, 1400x1050 pixel felbontású kijelző, 2,2 GHz-es (asztali) Pentium 4 processzor, 256 Mbyte DDR266 SDRAM, valamint ATI Mobility Radeon 7500 alkatrészek jellemzik a gépet, amely 30 Gbyte-os merevlemezt és DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtót is tartalmaz. Az Evo N1000v érdekessége a JBL mérnökei által tervezett audiorendszer, amely meglepően jól szól. A mellékelt szoftverek tekintetében a Compaq Evo is jól "el van eresztve", ugyanis a Windows XP Professional operációs rendszeren kívül DVD-lejátszó, valamint egy teljes Norton Internet Security csomag jár hozzá, amely a célpiacot -- vállalati felhasználók -- figyelembe véve mindenképp örvendetes.

[oldal:ASUS M2, ASUS L3]

A nálunk járt két ASUS notebook (M2 és L3) igazából csak processzorában, valamint kinézetében különbözött, a két konfiguráció összes lényeges alkatrésze megegyezett. Mindkét ASUS notebook az integrált videovezérlőt tartalmazó SiS650 chipkészlet köré épült, 256 Mbyte DDR SDRAM memóriát, 40 Gbyte-os merevlemezt és DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtót tartalmazott. Az M2 az ASUS állítása szerint a világ legkönnyebb, 14,1 hüveykes kijelzővel rendelkező Pentium 4 processzoros notebookja, 2 kilogrammnál is kisebb tömegét részben a magnéziumötvözetből készült házának köszönheti. A nálunk járt konfiguárciót 1,7 GHz-es mobil Pentium 4 processzorral szereltek, az L3 viszont 2,4 GHz-es asztali Pentium 4 chippel rendelkezett. Mivel az M2 egy kisebb méretű masina, ezért a tervezőknek le kellett hagyniuk róla a PS/2 csatlakozót, valamint az S-Video kimenetet és a floppy meghajtó is külső, külön csatlakoztatható egységet képez.


ASUS M2

Az ASUS notebookok egyik érdekessége és egyben vonzó tulajdonsága, hogy bár a gyártó nem ad operációs rendszert a számítógépekhez, cserébe két év garanciát vállal rájuk, amely mindenképp jó minőségre enged következtetni. Bár operációs rendszer nincs, AsusDVD és Nero Burning ROM, valamint PC-Cillin antivírus azért van a gépek dobozában. Jó pont jár az ASUS-nak a notebookokhoz mellékelt Logitech optikai egerekért is, igazán nem értem, hogy a lényegesen drágább HP és Compaq gépekhez miért nem tud a gyártó egy ilyen, párezer forintos apróságot adni, amely bizonyára sok felhasználó életét megkönnyítené. Az enyémet biztosan megkönnyíti, ugyanis a tapipadokat és pöcökegereket rendkívül kényelmetlennek találom. Az ASUS L3-hoz még hordtáskát is ad a gyártó.


ASUS L3

A nálunk járt négy notebook legfontosabb jellemzőit az alábbi táblázatban vettük sorra:

GyártóHPHPASUSASUS
ModellOmnibook xt1500Compaq Evo N1000vM2L3
ProcesszorP4-M 1,6 GHzP4 2,2 GHzP4-M 1,7 GHz2,4 GHz
Memória384MB256MB256MB256MB
ChipsetVIA P4M266Intel i845SiS650SiS650
VideovezérlőProSavage DDRATI Mobility Radeon 7500SiS315SiS315
Videomemória8-32MB*32MB16-64MB*16-64MB*
Kijelző14,1"15"14,1"15"
Felbontás1024x7681400x10501024x7681024x768
Merevlemez30GB40GB40GB40GB
MeghajtóDVD/CD-RWDVD/CD-RWDVD/CD-RWDVD/CD-RW
FDD meghajtócserélhető+külső+
USB csatlakozó22 (2.0)2 (2.0)2 (2.0)
FireWire port++++
Párhuzamos port++++
S-Video ++-+
VGA-kimenet++++
PS/2 port-+-+
Modem/Ethernet+/++/++/++/+
IrDA port++++
Akkumulátor 4000 mAh4000 mAh4000 mAh4000 mAh
Nettó ár420.000469.920429.000417.000

* driverből vagy BIOS-ból állítható

[oldal:Teszteredmények]

A számítógépek teljesítményét a SiSoft Sandra, SYSmark 2002, 3Dmark 2001SE programokkal vizsgáltuk, az akkumulátoros működési időt pedig a Ziff-Davis BatteryMark 4.0 alkalmazás segítségével teszteltük.

SiSoft Sandra 2003

SYSmark 2002

3Dmark 2001SE

Ami a nyers számítási teljesítményt illeti, az asztali processzorral szerelt notebookok végeznek a mezőny élén, ami nem is csoda. A dögös HP Omnibook rendelkezett a tesztelt gépek kötött a leglassabb processzorral, azonban sajnos a memória sávszélességét, illetve a merevlemez teljesítményét vizsgáló tesztekben is utolsó helyen végzett, így nem csoda, ha a SYSmark2002 tesztben is alaposan lemaradt és rendkívül lassú integrált videovezérlője miatt a 3Dmark tesztben sem villogott. Ebben a tesztben egyébként a Compaq gépe érte el a legjobb eredményt, ami nem meglepő, ugyani egy erős processzorral és ATI Mobility Radeon 7500 videochippel feszerelt konfigurációról van szó.

[oldal:Végszó]

Az akkumulátoros üzemidőt mérő BatteryMark teszt óriási meglepetéssel zárult, ugyanis az energiatakarékos funkciókat nélkülöző, asztali processzorral szerelt gépek alig értek el rosszabb eredményt a mobil Pentium 4 chippel szerelt konfigurációknál. A kis különbség oka az lehet, hogy a BatteryMark folyamatosan dolgoztatja a gépeket, azaz a mutatott eredmény gyakorlatilag az az idő, amíg a notebook minden körülmények között használható egy feltöltéssel, vagyis ennél igazából csak több lehet, kevesebb nem.

BatteryMark 4.0

A Compaq Evo N1000v minden feladatra, köztük grafikai munkára is tökéletesen alkalmas notebook, sem teljesítménye, sem "körítése" nem hagy kívánnivalót maga után, egyedül az ára magas kicsit. Az ASUS gépei rendkívül jó ár/teljesítmény viszonyt mondhatnak magukénak és a gyártó által vállalt két éves garancia biztosíték a minőségre. Amennyiben valaki nem akar teljesítményigényes, három dimenziós grafikai alkalmazásokat futtatni, mindkét ASUS noteszgép bátran ajánlható, az M2 kisebb, könnyebben hordozható modell, az L3 nagyobb teljesítményű.

Mit is mondhatnánk a HP noteszgépéről, amely külsejével ugyan teljesen levett a lábamról, azonban teljesítményével egyáltalán nem győzőtt meg? Ha valaki mindenképpen egyedi, rendkívül igényesen kinéző notebookot szeretne sok szolgáltatással (pl. SD-MMC slot), sejtelmes kéken világító gombokkal és nem zavarja, hogy a konstrukció nem épp a leggyorsabb, vásárolja meg az Ominbook xt1500-at. Nem lehet neki ellenállni. De tényleg.

Szólj hozzá a fórumban!

A tesztkészülékeket a Notebook.hu Kft. biztosította szerkesztőségünk részére, amelyért ezúton szeretnénk köszönetet mondani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.