Szerző: bzd

2000. július 27. 20:16

R.I.P.

Van a gyűjteményemben egy Intel(!) 386 DX-25 proci. Mindig is fúrta az oldalam a kíváncsiság, hogy vajon mi lehet a fémlap mögött. Elég makacsul oda volt ragasztva, de egy vésővel és egy kalapáccsal sikerült megtalálnom a módot az eltávolítására. :) A felső sorban a művelet előtt látható a proci, az alsó sorban pedig a boncolás után:


Kicsit favágó módon nem keresgéltem sokat a 200g-os kalapácsot, így az 500g-ossal sújtottam egy határozottat a fémlap szélére. Ez több volt, mint elég: az eredmény szerintem jól látható a képeken... :o)
A procimag nagyjából 100mm^2, közel ekkora egy 0.18 mikronos Athlon, vagy Coppermine mag is. Ebben a prociban 275.000 tranzisztor van, egy CuMi-ban kb 28.000.000. Gondolkozzunk el azon, hogy százszor több tranzisztorral ugyanakkora helyet igényel egy modern processzormag. Innen már csak egy lépés kiszámolni, hogy akkor ma, egy ilyen 386-os proci 0.18 mikronos technológiával kb 1mm^2-es lenne! (Csak érdekességképp jegyzem meg, hogy tudomásom szerint ezeket a procikat 1.5 /másfél/ mikronos csíkszélességgel gyártották.)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról