Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
React Native, Kotlin, Flutter, Flux, WebAssembly, Java, Android... + app security. Nettó 20 óra fejlesztői tartalom, HWSW mobile!, november 29-30!

Bemutató: Gericom A2 notebook

Bodnár Ádám, 2002. november 12. 10:48
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Őszinte örömünkre szolgált, hogy a számos távol-keleti gyártó után egy Magyarországon is kapható márka kínálatában is megjelent a Crusoe TM5800 processzor, amikor a Gericom 2002 közepén bejelentette "A2" névre hallgató notebookját, amely végre szerkesztőségünkbe is eljutott.

Bár a Transmeta már 2001 nyarán bejelentette Crusoe TM5800 processzorát, a TSMC-nél felmerült gyártási problémák miatt a piaci premier közel fél évet késett, a chip csak idén tavasszal tűnt fel a notebookokban. Őszinte örömünkre szolgált, hogy a számos távol-keleti gyártó után egy Magyarországon is kapható márka kínálatában is megjelent a Crusoe TM5800 processzor, amikor a Gericom 2002 közepén bejelentette "A2" névre hallgató notebookját, amely végre szerkesztőségünkbe is eljutott, így első kézből szerezhettünk tapasztalatokat a világ egyik legalacsonyabb fogyasztású x86 processzoráról.


A Gericom A2

Azonban mielőtt mélyen belemélyednénk a Crusoe TM5800 lelkivilágába, mindenképp vessünk egy pillantást a Gericom A2 számítógépre, amely hihetetlenül kecses és elegáns, alumíniumból készült házban kapott helyet. A notebook csupán 2,5 cm vastag és mindössze 1,5 kilogrammot nyom, vagyis valóban hordozható és utazás közben is használható, ráadásul az alacsony fogyasztású Crusoe processzornak köszönhetően pár perc híján 3 órán át képes egy feltöltéssel üzemelni. Sajnos a pehelysúlynak és apró méretnek hátrányai is vannak, az első és tán a legfontosabb, hogy a gép nem rendelkezik beépített floppymeghajtóval és CD-meghajtóval sem, így a felhasználó kénytelen ezekből külső, USB vagy PCMCIA felületű kivitelt beszerezni.

A Gericom A2 szíve és lelke a Transmeta 800 MHz-es Crusoe TM5800 processzora, amely 0,13 mikronos csíkszélességgel készül és 128 Kbyte elsőszintű mellett 512 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A processzorba integrált northbridge SDR és DDR SDRAM memóriát kezel, az általunk tesztelt készülékben 256 Mbyte SDR SDRAM volt. A Crusoe processzorhoz -- az AIDA32 tesztprogram információi szerint -- egy ALi M1535 southbridge csatlakozott, amely egy 30 Gbyte kapacitású, ATA/100 felületű Toshiba merevlemezt, egy Realtek 10/100 Ethernet-vezérlőt, egy Lucent soft-modemet, illetve egy PS/2 Synaptics touchpadet szolgált ki. Bár a billentyűzet alatti matrica fennen hirdette, hogy a gépben Mobility Radeon videovezérlő található, a valóságban a helyzet nem ilyen rózsás, bár a 8 Mbyte memóriával felszerelt Ati Rage Mobility-M teljesítménye teljesen elegendő a 2D alkalmazások futtatására. A Gericom A2 kijelzője egyébként 12,1 hüvelyk átlójú és legfeljebb 1024x768 pixeles felbontásra képes.


WCPUID adatok

Az alumínium fedőlap simaságát csupán egy Gericom felirat szakítja meg. Az A2 bal oldalán egy PCMCIA aljzat mellett a vonal- és mikrofonbemenetet, valamint a fejhallgató-kimenetet találni. Természetesen a gép rendelkezik beépített hangszóróval is, az "audioélményről" az ALi southbridge chipbe épített AC'97 hangvezérlő gondoskodik. A notebook hátoldalán egy S-Video és egy VGA-kimenet mellett a beépített Ethernet-vezérlőhöz és modemhez tartozó kábelek aljzatát találjuk, majd két USB csatlakozó után a hálózati adapter helye következik. A gép jobb oldalán csupán egy FireWire port árválkodik.

A Gericom A2 talán egyetlen gyengéje a billentyűzet: az általunk kipróbált változatot német kiosztású klaviatúrával szerelték. Maga a billentyűzet kényelmes, viszont egyes gombok nem ott vannak, ahol az ember számítana rá. A funkciógombok fölött található a bekapcsológomb, mellette pedig összesen négy gyorsbillentyű, amelyikhez gyári alapértelmezésként az Internet Explorer és az Outlook Express van hozzárendelve, a másik két billentyűhöz a felhasználó rendelhet alkalmazást. Természetesen a mellékelt segédprogrammal mind a négy gyorsbillentyűhöz tetszőleges parancs társítható.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
React Native, Kotlin, Flutter, Flux, WebAssembly, Java, Android... + app security. November 29-30!