:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 17. 15:27

Intel Developer Forum: egy kiállítás képei

Az Intel Developer Forum elsősorban egy szakmai rendezvény, ezt a jelleget domborítja a konferenciával párhuzamosan szervezett kiállítás is, amelyen majd' 180 különféle vállalat mutatja be legújabb termékeit és technológiáit. A kiállított érdekességek között a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.

Az Intel Developer Forum elsősorban egy szakmai rendezvény, ezt a jelleget domborítja a konferenciával párhuzamosan szervezett kiállítás is, amelyen majd' 180 különféle vállalat mutatja be legújabb termékeit és technológiáit. A kiállított érdekességek között a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.

Az őszi rendezvény legnagyobb durranása egyértelműen az Intel következő generációs mobil architektúrája, a Banias volt. A Banias processzoros tesztrendszereket a kiállításon is meg lehetett nézni, azonban az Intel képviselői a chipek paramétereiről -- példul az órajelről vagy a cache méretéről -- semmit sem voltak hajlandók elárulni, szerintük ugyanis megjelenés előtt közel fél évvel ez még korai lenne.

Az Intel számos újdonsággal képviseltette magát, az óriási kiállítócsarnok egyik szegletében bukkantunk a vállalat hamarosan piacra kerülő új alaplapjára, amelyet elsősorban számítógép-őrülteknek szán. Az alaplap érdekessége, hogy 5.1 csatornás audiovezérlővel látták el, amelyhez 3 sztereó jackaljzat, illetve koaxiális és optikai S/PDIF kimenet is tartozik. Kiemelendő ezen felül a Serial ATA eszközök támogatása, amiről egy integrált Silicon Image vezérlőchip gondoskodik.

"Itanium 2 processzorra épülő hordozható számítógép" -- az Intel képviselői csak így emlegették az SR870BN4 szerver-referenciadesign processzorokat és memóriamodulokat tartalmazó fiókját, amelyben az alaplap mindkét oldalán voltak processzor- és memóriafoglalatok. Az SR870BN4 egy Intel által tervezett és gyártott, négy Itanium 2 processzoros szerver, amelyet elsősorban nagy OEM-eknek szán a cég. A teljesen moduláris felépítésű számítógép egy négy processzort és legfeljebb 32 Gbyte DDR266 SDRAM-ot támogató CPU/memória fiókot, egy nyolc "hot swappable", azaz működés közben cserélhető PCI-X aljzatot tartalmazó I/O fiókot, három hot swappable Ultra320 SCSI merevlemezt, egy DVD- vagy CD-olvasót, egy LS120 meghajtót, valamint 2 hot swappable tápegységet tartalmaz.

A 4U (4x1,75 hüvelyk) magas számítógép tömege 48 kilogramm. Összeszerelése és szétbontása, az eszközök cseréje egyszerűen, kábelezés nélkül elvégezhető.

Kissé homályos képünkön az alacsony fogyasztású, kifejezetten tárolóeszközökbe, illetve vékony szerverekbe szánt Low Voltage Xeon processzor látható. A bal oldali chip egy "hagyományos" Prestonia magos Xeon, jobbra pedig az alacsony fogyasztású változat új, az eddigieknél kisebb tokozását figyelhetjük meg. A Low Voltage Xeon órajele 1,6 GHz, működési feszültsége 1,3 Volt, tipikus teljesítménydisszipációja pedig mindössze 30 Watt.

[oldal:Trident, NEC, Dell, SiS]

A Trident standján a hamarosan debütáló XP4 grafikus processzor állt a középpontban, az igazat megvallva, más nem is volt kiállítva. Az XP4 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, mindössze 30 millió tranzisztorból áll és maximális disszipációja kevesebb, mint 3 Watt. Ennek köszönhetően, a Trident szerint, a chip wattonkénti teljesítménye több mint kétszerese az ATI és az NVIDIA hasonló megoldásainak.

A Trident XP4 elsősorban mobil számítógépek számára készült, de asztali konfigurációkban is megtalálható lesz. A vállalat képviselője elmondta, hogy a chipek mintadarabjai már a notebook-gyártóknál, valamint a videokártya-gyártóknál vannak, a termék piaci premierjére várhatóan októberben kerül sor.

Az NEC standján láttuk a fentebb megtekinthető apró eszközt, amely nem más, mint egy USB2.0 felületű flash memória. A termék érdekessége, hogy a villámgyors USB2.0 interfész miatt akár 4,5 Mbyte/sec folyamatos írási és 6 Mbyte/sec folyamatos olvasási sebességre is képes. A Lexar Media által készített eszköz a demonstráció szerint annyira gyors, hogy akár valós időben lehet rá MPEG2 filmet menteni, vagy valós időben lehet róla MPEG2 filmet lejátszani. Ez a mindössze 1,5 Mbyte/s adatátviteli sebességgel rendelkező USB1.1 eszközök segítségével nem lehetséges.

Várhatóan a jövő év során kerül piacra a Dell otthoni szórakoztató központja, amely vezeték nélkül kapcsolódik az asztali számítógéphez, és képes az ott tárolt fotók TV-n való megjelenítésére, illetve a zenék lejátszására. A vállalat képviselői szerint a kiállított darab csupán afféle koncepció, a termék végleges formájában valószínű videolejátszásra is alkalmas lesz. Az aprócska Dell-masina Intel Xscale processzorra épül, 64 Mbyte RAM mellett 2 Mbyte flash ROM memóriát tartalmaz és Linux operációs rendszer működteti.

A tajvani Silicon Itegrated Systems meglehetősen nagy standdal képviselte magát, ahol az új chipkészleteiket, illetve Xabre grafikus chipjüket mutatták be. Képünön a Rambus DRAM-ot támogató SiS R658 chipsetre épülő referencia-alaplap tekinthető meg egy Xabre chipes videokártya társaságában. A cég munkatársa szerint az R658 chipkészletre épülő alaplapok októberben már a boltokban lesznek.

[oldal:Egyedi számítógépházak]

A tavalyi kiállításon is szerepeltek egyedi kivitelezésű számítógépházak, természetesen most sem volt ez másképp. A kiállított rendszerek igen meghökkentő megoldásokat és formákat vonultattak fel, mindenképp érdemes rájuk egy pillantást vetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.