:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. július 24. 10:55

Bemutató: VIA Eden

Már sokat hallottunk a tajvani VIA Technologies "Eden" platformjáról, arról az aprócska integrált alaplapról, amelyet az interneten szinte vallásos rajongás vesz körül: számítógép-buherátorok tömkelege dolgozik azon, hogy minél kisebb és csendesebb PC-t rakjon össze az Eden segítségével. Mi is megpróbálkoztunk vele.

Már sokat hallottunk a tajvani VIA Technologies "Eden" platformjáról, arról az aprócska integrált alaplapról, amelyet az interneten szinte vallásos rajongás vesz körül: számítógép-buherátorok tömkelege dolgozik azon, hogy minél kisebb vagy minél meghökkentőbb PC-t rakjon össze az Eden segítségével. Ezeket a törekvéseket maga a VIA is támogatja, sőt díjazza, a Computex kiállításon például központi szerepe volt annak a Volkswagen-makettnek, amelyben egy Eden alaplapra épülő számítógép lakott.

A VIA VPSD részlege jelenleg két Eden alaplapot gyárt, az egyiken 533 MHz-es Eden ESP processzor található, a másikon pedig 800 MHz-es C3. Hogy e két chip az órajelet leszámítva miben különbözik egymástól, az egyelőre rejtély előttem, minden esetre amikor a VIA közép-európai marketing igazgatója, Michal Lisiecki megkérdezte, hogy melyik változatot látnám szívesen a HWSW-n, egyből a 800 MHz-es verziót választottam. Később megtudtam, hogy az 533 MHz-es processzorral szerelt kivitel csupán hűtőbordával rendelkezik, míg a 800 MHz-es chipet ventilátorral is ellátták -- de erről majd később.

Az aprócska doboz kibontása után az alaplapon, kézikönyvön, drivereket tartalmazó CD-n és egy IDE kábelen kívül egy ATX házba való "hátlap" is a szemünk elé kerül. Bár a Mini-ITX formátumú Eden alaplap bármilyen ATX/microATX/FlexATX házba behelyezhető, kivezetéseinek elrendezése messze sem nevezhető szabványosnak, ezért a hátlapra mindenképp szükségünk lesz.

A mindössze 170x170 milliméter nagyságú alaplap meglehetősen zsúfolt, a rászerelt alkatrészek mellett szinte semmi szabad helyet nem találni, amely néha hátrányos is lehet, ugyanis a jumperekhez elég nehéz hozzáférni. Lássuk, mit is tartalmaz az alaplap:

  • 800 MHz-es VIA C3 processzor (128K L1 és 64K L2 cache)
  • VIA PLE133 chipkészlet (VT8601A northbridge és VT8231 southbridge)
  • VIA VT1612A Sound Blaster Pro kompatíbilis sztereó AC'97 hangchip
  • VIA VT1603 10/100 Ethernet-vezérlő
  • VIA VT1621 TV-kimenet vezérlő
  • 2 DIMM memóriafoglalat PC100/PC133 SDRAM számára
  • 2 IDE csatlakozó ATA33/66/100 eszközök számára
  • 1 PCI foglalat
  • 1 ATX tápcsatlakozó
  • 2 ventilátor-csatlakozó
  • jumperek és DIP-kapcsolók

[oldal:Integrált alkatrészek és csatlakozók sora]

Az Eden alaplap nem csak fentről nézve zsúfolt, a hátoldala is valóságos "sündisznó". A következő csatlakozóknak találunk rajta helyet:
  • PS/2 billentyűzet
  • PS/2 egér
  • VGA monitor
  • S-Video
  • RCA TV-kábel vagy S/PDIF koax audiokábel (funkció jumperrel választható)
  • Párhuzamos (printer) port
  • Soros port
  • 2 USB port (USB1.1 eszközökhöz)
  • 10/100 Mbit Ethernet
  • Vonalszintű kimenet
  • Vonalszintű bemenet
  • Mikrofon-bemenet

Az alaplapon ezen felül még további csatlakozók (infravörös interfész, két további USB port, video-in) találhatók, azonban ezek kiosztása nem szabványos, így vagy speciálisan az Edenhez tervezett ház, vagy pedig barkácsolás szükséges a használatukhoz. Érdekes, de elsőre nem feltűnő, hogy az Eden nem tartalmaz floppy-csatlakozót, azaz az operációs rendszer telepítése kizárólag CD-ről vagy hálózatról történhet. Az Eden egyébként támogatja az operációs rendszer hálózatról való betöltését is. Ha valaki mindenképp floppyra vágyik, vásárolhat egy A:drive meghajtót, amelyet az IDE interfészre kell csatlakoztatni.

A PLE133 chipkészletbe integrált Trident Blade3D videovezérlő teljesítménye messze elmarad a ma várható szinttől, ami nem is csoda, hiszen az architektúra 1999-ben, vagyis három évvel ezelőtt debütált a piacon. Nyilvánvaló azonban, hogy az Edent alapvetően nem csúcskategóriás 3D játékok futtatására tervezték -- képminősége viszont jónak mondható. A grafikus vezérlő egyébként megosztott memória-architektúrát használ, azaz a rendszermemóriából foglalja le a videomemóriának szükséges részt. A videomemória méretét a BIOS-ban állíthatjuk be, értéke 2, 4 vagy 8 Mbyte lehet. Ekkora memóriával aligha lehet timedemo-rekordokat dönteni, de ha valaki mégis játszani szeretne, a PCI foglalatba bármilyen videokártyát (pl. PCI kivitelű GeForce2 MX, esetleg Voodoo3 vagy Voodoo5) behelyezhet.

A 800 MHz-es C3 processzort aprócska borda és pirinyó ventilátor óvja a túlmelegedéstől, azonban a chip a ventilátor kikapcsolása után is hibátlanul üzemelt, mindazonáltal nyugodtan bekapcsolva lehet hagyni, ugyanis szinte teljesen zajtalan, a táp vagy a merevlemez surrogása bizton elnyomja a hangját, egy gyorsabb CD- vagy DVD-meghajtóról nem is beszélve.

[oldal:Otthoni multimédia Eden alapokon]

Az általunk tesztelt Eden alaplaphoz csupán 256 Mbyte PC133 SDRAM-ot, egy merevlemezt és egy DVD-ROM meghajtót kapcsoltunk. Az operációs rendszer magyar Windows XP Professional volt, amely nagy megelégedésünkre az összes integrált perifériát megfelelően felismerte és a drivereket is jól feltelepítette, egyedül a videovezérlő legfrissebb meghajtóját kellett utólag installálni.


Az általunk összeállított tesztkonfiguráció

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan teljesít a gép multimédiás feladatok (MP3, DivX és DVD-lejátszás) ellátása közben. A processzor terhelését a Motherboard Monitor segítségével követtük figyelemmel. Ahogy azt várni lehetett, a számítógép nem nevezhető éppen villámgyorsnak, de becsülettel helyt állt: a PowerDVD XP és a Micro DVD a VOB és DivX állományokat akadás és szaggatás nélkül játszotta le, noha a processzor terhelése végig megközelítette a 100 százalékot.

Az Eden alaplapra szerelt TV-kimenet minőségét semmilyen panasz nem érheti. A kép felbontása 640x480 vagy 800x600 pixel lehet, a meghajtóprogramban rendkívül jól finomhangolható, a megjelenített kép minősége kiváló. Az Eden természetesen NTSC és PAL szabványt egyaránt támogat, ezek között a BIOS-ban lehet váltani. A TV-kimenet egyébként Macrovision védelemmel ellátott, így a lejátszott DVD-ket nem lehet videóra venni. Nekem mondjuk amúgy sem volt célom ilyesmi, így a dolog jelenléte egyáltalán nem zavart.

Az Eden ideális otthoni szórakoztatóközpont építésére, csupán egy merevlemez és egy hálózati kábel (ADSL, kábeltévé) segítségével pillanatok alatt elkezdhetjük letölteni az internetről kedvenc zenéinket és videóinkat, amelyeket aztán meghallgathatunk és megnézhetünk. Ha CD-ROM- vagy CD-RW-meghajtót is csatlakoztatunk a géphez, akkor az audio CD-k lejátszásának és elkészítésének sem lehet semmi akadálya. Megfelelően kicsi házba -- optikai meghajtó hiánya esetén akár egy kisebb kartondobozba -- helyezve az Eden elfér bárhol, akár egy polcon, fiókban vagy a TV alatti szekrényben. Egyszóval ideális multimédia-center, amely keveset is fogyaszt és teljesen zajtalan, ráadásul akármilyen szoftver telepíthető rá, így akár az internetet is böngészhetjük a karosszékből, de játszhatunk is. Ehhez jó szolgálatot tehet egy vezeték nélküli billentyűzet és egér.


Az alaplap valósággal eltűnik a FlexATX házban

Természetesen az Eden nem csak multimédiás feladatok ellátásása alkalmazható, gyakorlatilag bármi elvégezhető rajta, ami egy átlagos otthoni vagy irodai PC-n. Integrált szolgáltatásai és apró mérete emellett ideális lehet fájl-, nyomtató- vagy webszervernek, tűzfalnak, de még régebbi játékokat is futtatatunk rajta, így akár gyakorlatilag egy játékkonzol szerepében is képes tetszelegni.

Az 533 MHz-es processzorral szerelt Eden Mini-ITX alaplap ajánlott kiskereskedelmi ára nettó 21990 forint, a 800 MHz-es változaté pedig 26990 forint. Ne felejtsük el, hogy ezért a pénzért az ember nem csupán egy alaplapot, hanem gyakorlatilag egy komplett számítógépet kap, amelynek a felélesztéséhez csupán memória és egy merevlemez szükséges. Aki szeretne egy olcsó webszervert, tűzfalat, otthoni szórakoztatóközpontot vagy akár irodai gépet, mindenképpen fontolja meg a VIA Eden megvásárlását, a magunk részéről fenntartások nélkül ajánljuk bárkinek.

Szólj hozzá a fórumban!

A VIA termékek magyarországi disztribútora az Interboard Rt. A tesztpéldányt a VIA biztosította. A FlexATX házat és az A4 tech vezeték nélküli billentyűzet+egér kombót a Kelly-Tech Kft. adta kölcsön. Köszönjük a segítséget.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.