:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 18. 13:42

Hammer, Athlon, Duron: mit tartogat a jövő az AMD processzorok számára?

Az AMD a közeljövőben megszünteti a Duron processzorcsaládot, az Athlonok gyártását pedig teljes egészében tajvani partnerére bízza. Tegnapi sajtótájékoztatójukon emellett a gyártástechnológia fejlődéséről, a piaci részesedés alakulásáról és a Hammer chipekről is beszéltek a vállalat vezetői

W. J. Sanders III
Jerry Sanders
Az AMD vezérigazgatója
Az AMD az év végén kivezeti a piacról alsó árkategóriás Duron processzorait és Athlonokkal váltja fel őket -- mondta el tegnap a sajtó képviselőinek Jerry Sanders, a vállalat hamarosan leköszönő vezérigazgatója.

A világ második legnagyobb processzorgyártójának texasi Fab 25 üzeme, ahol eddig a Duron lapkák készülnek, hamarosan kizárólag flash memóriákat fog gyártani, és a processzorok előállítása a drezdai Fab 30 üzemben, valamint a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának számító tajvani UMC (United Microelectronics Corp.) gyáraiban folyik majd tovább.

Egy idén februárban nyilvánosságra hozott megállapodás szerint az AMD és a UMC vegyesvállatot alapít AU Pte Ltd. néven, amely egy 2004-re elkészülő szingapúri chipgyártó üzem ("Fab 35") felépítését és működtetését végzi majd. Ezen felül 2003-tól a UMC is gyárt Athlon és Duron processzorokat az AMD részére 0,13 mikronos, illetve fejlettebb technológiával.

"Hisszük, hogy a rézalapú 0,13 mikronos gyártástechnológia költségelőnyei révén az Athlon minden piacon versenyképes lesz úgy árban, mint teljesítményben" -- mondta magabiztosan Sanders. Egy Duron-változat azért még piacra kerül az idén, a 0,13 mikronos csíkszélességű Appaloosa, amely a hasonló gyártástechnológiával készülő Athlon Thoroughbred olcsóbb változata.

Sanders nem árult el részleteket az új Duronról, azonban azt elmondta, hogy a chipeket a drezdai Fab 30 gyárban állítják majd elő az Athlonokkal azonos processzormaggal és gyártástechnológiával "Az egyetlen különbség a másodszintű cache mérete és a front side busz órajele lesz" -- nyilatkozott Sanders. Az AMD útiterve szerint az Appaloosa magos Duronok még ebben a negyedévben piacra kerülnek.

Meg nem erősített pletykák szerint az AMD a közeljövőben három új Duron lapkát mutat be, amelyek 1,4 GHz, 1,46 GHz és 1,53 GHz-es órajelen működnek és 1600+, 1700+ illetve 1800+ jelöléssel rendelkeznek. Az 1900+ változat megjelenése is idén esedékes, de a 2000+ modellre 2003-ig kell várnunk.


Forrás: AMD (kattints a képre!)

Az AMD vezérigazgatója elmondta, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességű Athlon chipek előállításához szükséges technológia még az év második felében átkerül a tajvani UMC-hez, amely a jövő év elején kezdi meg a processzorok gyártását. Az AMD elnöke, Hector J. Ruiz szerint a drezdai gyárban jövőre kizárólag a 64 bites Hammer processzorok gyártása folyik majd.

Ruiz elmondta, hogy annak ellenére, hogy a jövőben a felső kategóriás PC-kben és a szerverekben is a Hammer lesz az AMD domináns megoldása, várhatóan még jó ideig lesz elegendő kereslet az olcsó Athlonokra is, amelyeket a tajvani cég állít majd elő.

[oldal:Tervek a közeljövőre]

Jerry Sanders bejelentette, hogy az AMD elkészült a 2-8 processzoros szerverekbe szánt SledgeHammer chipek első példányaival, amelyek 9 rétegű, 0,13 mikronos SOI (silcion-on-insulator) technológiával készültek és mintegy 100 millió tranzisztort tartalmaznak. A vezérigazgató szerint a SledgeHammer chipek a jövő év elején kerülnek piacra "az Intel Itanium versenytársaként". Az asztali gépekbe szánt ClawHammer változat megjelenése az idei év végén várható.


A ClawHammer és a SledgeHammer (Fotó: tecChannel)

A gyártó szerint 32 bites kód futtatása során az asztali számítógépekbe szánt ClawHammer 20-25%-kal jobb teljesítményt nyújt majd az Athlon XP-nél. További 15% sebességnövekedés várható x86-64 utasításkészletre átfordított programkód esetében, így optimális esetben a ClawHammer akár 35-40%-kal is felülmúlhatja az AMD K7 széria így sem megvetendő teljesítményét. Mindez annak köszönhető, hogy egyelőre nem részletezett architekturális módosításoknak köszönhetően a Hammer ciklusonként több utasítás (IPC) végrehajtására képes elődjénél.

Az AMD vezérigazgatója utalt arra is, hogy a Hammer támogatása érdekében Microsoft 64 bites kiegészítésekkel látná el a jelenlegi 32 bites Windows operációs rendszert. "Odaadtuk a Hammer működő mintapéldányait a Microsoftnak. ... Most már nekik kell eldönteniük, mit tesznek" -- mondta Sanders.

Hector Ruiz elnök bejelentette, hogy a drezdai gyárban folyamatosan felfuttatják a 0,13 mikronos termelést, és a vártnál jobb eredmények miatt egy negyedévvel előrehozták a következő generációs -- vélhetően a 0,09 mikronos csíkszélességű -- gyártástechnológia bevezetését. Az új ütemterv szerint az AMD 2003 második negyedévének végén kezdi meg a 0,09 mikronos csíkszélességű félvezetők előállítását.

Kérdésre válaszolva Sanders kijelentette, hogy az AMD megtartotta processzorpiaci részesedését, azonban százalékokat nem mondott. A vállalat közleménye szerint az elmúlt negyedévben 8 millió processzort adott el, amely mintegy 19,5 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

Sanders nyomatékosította, hogy a kizárólag Intel processzorokra építő Dellt leszámítva az AMD chipek egyre erőteljesebben vannak jelen a nagy PC-gyártók termékpalettáján. És mivel az utóbbi időben a Dell volt az egyetlen PC-gyártó, amely növelte eladásait, Sanders szerint igazán nagy eredménynek számít, hogy az AMD meg tudta tartani piaci részesedését. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az előbbi okok miatt a jelenlegi negyedévben a vállalat aligha tudja növelni a részesedését a processzorpiacon.

Az AMD mikroprocesszorok értékesítéséből származó bevétele ebben a negyedévben 684 millió dollár volt, szemben a megelőző negyedévben elért 703 millió dollárral. Mivel a vállalat saját bevallása szerint eddig sosem látott mennyiségű processzort adott el, kikövetkeztethető, hogy a chipek átlagos eladási ára ismét csökkent.

A processzorok átlagos eladási ára az előző negyedéves 90 dollárról 85 dollár környékére esett vissza. Elemzők szerint az AMD-nek legalább 100 dolláros átlagos eladási árat kellene elérnie ahhoz, hogy nyereségesen működhessen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.