:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 8. 07:54

Internetes hírszolgáltatók -- 2002. március

A Hírkereső több mint 50 hazai portáloldal számtalan rovatának híreit kíséri figyelemmel 2000 szeptembere óta. A tartalomszolgáltatók híreiből havi statisztika készül, melyből hónapról hónapra nyomon követhető az interneten megjelenő hírek számának alakulása, az online média termékenysége.

2002 márciusában 30 170 hírt, cikket, elemzést, közleményt jelentettek meg a vizsgált hazai tartalomszolgáltatók. Ez kétezerrel több, mint a múlt hónap termése, s szinte pontosan ugyanannyi, mint az elmúlt fél év átlaga (30 250). A hírek számát tekintve továbbra is az elmúlt hónapok hármasa vezet: az MNO (3531), az Index (2390) és az [origo] (1700). A februári teljesítményéhez képest legjobb formáját szintén az MNO hozta, amely 1700 hírrel többet jelentetett meg oldalán mint az előző hónapban. A második helyezett a nemrég megújult Népszabadság Online (NOL), amely félezer hírrel több olvasnivalóval szolgált. A választásokat megelőző hónapra jellemző, hogy az általános portálok és az országos napilapok online változatai jóval több eseményről adtak hírt, mint a vertikális portálok. Az élet politikán túli területeit lefedő lapok hírfrontján is komoly mennyiségi emelkedés figyelhető meg: a februárihoz képest többek közt az Auto5 és a Premierpark is több mint 50 százalékkal tudta emelni híreinek számát. A két nagy visszaeső az Autófórum és a Sportfórum: mindkét szájt több mint másfélszáz hírrel kevesebbet adott olvasóinak az előző havi kínálatához képest, valamint a Mobilhírek és az Intersong, melyek esetében a visszaesés a hírek számát tekintve kisebb volt ugyan (19 illetve 67), ám százalékban kifejezve nagyobb: februárhoz képest 65 és 40 százalék. Érdekes tendencia figyelhető meg a stop! portálnál, amely tavaly október óta egyre kevesebb hírrel örvendezteti meg olvasóit. Naponta öttel, azaz havonta átlagosan másfélszáz hírrel kevesebb jelenik meg a stop!-on az öt hónappal ezelőtti kiindulóponthoz képest.

Ebben a hónapban nemcsak vertikális portálokat, hanem általános tematikájú szájtok kulturális, szórakoztató rovatainak hírkínálatát is vizsgáljuk. Noha több, a téma köré szerveződött önálló honlap is található az intenet honi szegletében, kifejezett kulturális hírszolgáltatás sehol nincs: ilyen hírekkel leginkább az általános témájú online lapok, vagy az országos napilapok internetes változatainak kultúra rovataiban találkozhatunk, de ezek közül is egyre kevesebbnél: az [origo] majd egy éve szüntette meg kultúra rovatát, az Internetto és FrissHírek márciusi megszűntével szintén egy-egy önálló kultúra rovattal lettünk szegényebbek. A Hírkereső figyelmén kívül eső lapok közül az Est.hu oldalán volt még korábban kulturális, szórakoztató hírrovat, ám ez is megszűnt márciusban.

lap neve hírek száma (havi) hírek száma (napi)
MN - Kultúra16511
Index - Kultúra1766
Zenefórum1555
NOL - Kultúra1175
[origo] - Szórakozás1063
relax!813
Mozinet523
Premierpark722
stop! - Kultúra441
Magyar Hírlap271

A napi és a havi hírek mennyiségét mutató táblázatunkban két helyen fedezhető fel aránytalanság: a Magyar Nemzet és a Népszabadság kultúra rovatát -- hírmennyisége alapján -- hátrébb kellett volna sorolni. Az eltérés a két rovat néhány napos elérhetetlenségéből adódik, mikor a Hírkereső nem tudta gyűjteni a híreket. Ekkor a napi hírmennyiség kiszámolásánál az összes megjelent hír száma és a hiba nélkül vizsgált napoknak a hányadosa a mérvadó, így az összesítésnél is ez alapján állítottuk fel a sorrendet.

A legtöbb kulturális hírt is a Magyar Nemzet közli (az MNO-ban, a Magyar Nemzet online lapjában nincs önálló kultúra rovat), megelőzve az Index Kultúra rovatát. A Zenefórum pedig a kulturális-szórakoztató hírszolgáltatás harmadik legbőségesebb lapjának számít a Hírkereső felmérése alapján. A kulturális, szórakoztató hírek témakörében az online sajtó rovatai mellett négy jelentős vertikális portált vizsgál a Hírkereső, melyek közül egy zenei, kettő pedig filmes témát választott, a Relax! pedig széles körű, több műfajt felölelő programajánlóival, ismertetőivel tűnt ki. Mindenképpen meg kell említeni az MTI-t, melynek híreiről technikai okokból nem készül összesítés, ám napi 3-4 kulturális hírével az első öt helyezett közé kerülhetne. A táblázatban szereplőknél persze több kulturális és szórakoztató lap és rovat is található a neten, ezeket azonban a hírek számának összegzésénél nem különíti el a Hírkereső.

[oldal:A Hírkereső Futótűz vizsgálata 2002 márciusában]

Hónapról hónapra megnézzük, hogy az adott időszak legnagyobb visszhangot kiváltó, egyszersmind a legtöbb online lapban megjelenő híre milyen gyorsasággal jelent meg a hálón. Márciusban az Internetto megszűnésére és az ettől nehezen elválasztható másik hírre, az Index megvásárlására fókuszáltunk.

Lap Megjelenés Cím
FigyelőNet03.19. 17:10Az Index megveszi az Internettót?
stop!03.19. 19:40Az Index.hu Rt. megvenné az Internettót
Prím Online03.19. 23:48Az Index megvenné az Internettót
Napi Online03.19. 23:59Az Index ajánlatot tett az Internettóra
[origo]03.20. 1:31Megvenné az Index az Internettót
[origo] Üzleti Negyed03.20. 15:38Megszűnhet az Internetto
NOL03.20. 17:28Az Index tárgyal az Internetto megvételéről
HWSW03.26. 14:42A Vivendié lesz az Index és az Internetto?
NOL03.27. 11:13Az Indexé az Internetto
[origo] Üzleti Negyed03.27. 11:19Az Index megvette az Internettot
Korridor03.27. 11:25Az Indexé az Internetto
Napi Online03.27. 11:39Az Index megvette az Internettót
Terminal03.27. 11:48Az Index és az Internetto: újra együtt
Prím Online03.27. 11:55Az Indexé az Internetto
FN03.27. 11:59Az Indexé az Internetto
SuperGamez03.27. 12:32Az Indexé az iNteRNeTTo
CW Számításechnika03.27. 12:41Az Index megvette az Internettót az Eurowebtől
HWSW03.27. 12:44Az Indexé lett az Internetto
Médiainfo03.27. 12:50Az Index megvette az Internetto-t
FrissHírek.hu03.27. 12:54Az index megvette az iNteRNeTTo-t
Hunnia.net03.27. 14:15Az Index és az Internetto: újra együtt
Kreatív03.27. 15:00Index ? megvette az Internetto-t
stop!03.27. 15:29Az Index megvette az Internettót
Magyar Hírlap03.27. 18:03Az Indexé az Internetto
Portfólió03.28. 9:09Hogyan lett az Index-ből megint Internetto?
Infopen03.28. 9:25Az Indexé az Internetto
Magyar Hírlap03.28. 21:15Nosztalgiavonatra szállt fel az Index

Az Internetto tényleges és az Index lehetséges megvásárlásáról előbb nem hivatalos értesülések, majd egy sajtóközlemény alapján több hír, végül két -- az előzményeket és az összefüggéseket is feltáró -- cikk látott napvilágot március 19 és 28 között. Meglepő, de az online lapok által hangsúlyosan kezelt esemény a fórumok tanúsága szerint az olvasók érdeklődését kevésbé volt képes felkelteni. A gazdasági és IT vonásokkal egyaránt rendelkező eseményről nem számolt be az Infostart és a Magyar Nemzet/MNO.

Az Internetto bezárásáról szóló hír a Hírkereső látószögében lévő lapok közül elsőként a FigyelőNeten jelent meg, majd még aznap több gazdasági és informatikai lap is szót ejtett a várható fejleményekről. Néhány nap szünetet követően már az Index vásárlási szándékáról, s a háttérben álló befeketőkről szóló hírek jelentették az Internetto-ügy második hullámát, ami végül két -- a Portfólióban és a Magyar Hírlapban megjelent -- az események hátterét megvilágító és történelmi visszatekintést nyújtó cikkel zárult.

[oldal:Önök keresték]

Újdonság a Hírkereső statisztikáinak havi áttekintésében, hogy az oldalon keresett kifejezések összesítését is bemutatjuk. A Hírkereső egy hónapra visszamenőleg tárolja archívumában a figyelt lapok híreit, s teszi lehetővé a keresést azok tartalmában.

Az első táblázatban látható összesítés egy úgynevezett szűrt lista alapján készül, melynek lényege, hogy a hibás (elütés, helyesírási hibák), valamint nem a Hírkereső oldaláról indított kereséseket, továbbá a sajtófigyelést végző cégek, illetve PR ügynökségek kereséseit utólag -- kézzel -- a Hírkereső stábja kiszűri. A fennmaradt kifejezések a híreket magánemberként olvasgató látogatók érdeklődését tükrözik (a kifejezéseket -- tulajdonnevek esetén is -- csupa kis betűvel tartja nyilván a rendszer).

Anettka, az újabban reflektorfénybe került médialátványosság egymaga nagyobb érdeklődést váltott

kulcsszó keresés
anettka162
medgyessy127
stumpf117
nemzeti színház97
lakáshitel97
könyv83
fidesz82
Benes64
reklám64
nyelvvizsga60
ki a Hírkeresőt meglátogató netizenek körében, mint a politikai élet egyes szereplői. Igaz, ha a választásokhoz kötődő kifejezéseket összesítenénk, azok behozhatatan előnyben lennének az élet minden más területéhez képest. Feltűnő, hogy a kulturális élet iránt is komoly az érdeklődés: A "nemzeti színház" és a "könyv" szavak is befértek a 10 leggyakrabban keresett kifejezés közé, de sokan érdeklődtek még még a nyelvvizsga és a lakáshitel után is.

Az első tíz leggyakrabban keresett kifejezés közé már nem került be, de sokakat érdekelt még az EstFM rádiótól elbocsátottakról szóló hír (est fm kifejezést keresve), a Centrum Párt (+centrum +párt), a UPC és a Sole.

A szűretlen, tehát valamennyi kifejezést tartalmazó lista jóval összetetebb, hiszen itt a

kulcsszó keresés
jog4465
mszp1209
euró701
izrael527
debrecen269
szombathely167
anettka162
medgyessy127
Internet127
lakáshitel97
sajtófigyelést végzők napi többszöri keresése, valamint a külső hivatkozásként, előre beállított paraméterekkel indított lekérdezések is szerepelnek, ami jelentősen nehezíti a látogatók tényleges érdeklődésének behatárolását. A márciusban leggyakrabban keresett kifejezések első tíz helyezettje tehát már más képet ad.

A több száz kifejezés között fellelhetők az elmúlt hónap legjelentősebb bel- és külföldi eseményeinek kulcsszavai, mint az Andersen (nyilván nem a mesélő, hanem a botlott könyvvizsgáló cég), Terror Háza, Hunguest, Pándy, Tocsik, de olyan rég elfeledettnek hitt -- legalábbis a lapokban már csak az archívumokból előszedhető kifejezések is előfordultak, mint a WTC, MRP. Természetesen átalánosabb -- jellegzetesen "netes" -- keresőkifejezéseket is találni: ilyenek a sex, vírus és a leszbi is. Ugyanakkor megejtően bájos az események hátterének feltérképezése érdekében tett erőfeszítések nyoma: nyilván sokan nem ismerték pontosan a Benes-dekrétumok tartalmát, vagy a Fidesz Kongresszus történéseit, s a Hírkereső segítségével igyekeztek többletinformációhoz jutni.

[oldal:A Hírkereső működéséről]

A Hírkereső robotjai 5-15 percenként végigpásztázzák a vizsgált hazai portáloldalakat. Ahol a tartalomszolgáltatóval sikerült megegyezni, ott egy, a robot számára speciálisan elkészített html vagy xml oldalról olvassák be a híreket a megjelenés főbb paramétereivel (dátum, URL cím) egyetemben. Ahol ilyen egyezséget nem sikerült kötni, ott a robotok a portáloldal főoldaláról gyűjtik be a híreket. Ilyen esetekben rövid, egy-két napos kiesést okozhat egy jelentős átalakítás (például designváltás), amikor a robotok a régi helyen keresgélnek még. További eltérést okozhat az a stratégia, hogy nem minden hír fut át a portál főoldalán. Arányaikat tekintve azonban az összesítésekben ezek a torzulások kiegyenlítődnek.

A Hírkeserő robotjai csak a hírek számát vizsgálják, azok hosszát, tartalmát azonban nem. Összesítésünk sem szól többről, mint a honi hírszolgáltatók termékenységéről. A Hírkereső által összeállított rangsor nem tekinthető az online publikációk minőségi tabellájának.

A Hírkereső robotok bár jóval több, mint félszáz hazai hírszolgáltatót szemléznek, a kép azonban nem teljes. A havi összesítés az alábbi oldalak hírei alapján készült:

A5www.a5.hu
AUTO1www.auto1.hu
Autófórumwww.autoforum.hu
btl.huwww.btl.hu
CW Számítástechnikawww.szamitastechnika.hu
FigyelőNetwww.fn.hu
FigyelőNet - Hírek
 
FigyelőNet - Cikkek
 
frissHÍREKwww.frisshirek.hu **
GameStarwww.gamestar.hu
hölgyfórumwww.holgyforum.hu
Hunnia.netwww.hunnia.net
HWSWwww.hwsw.hu
Indexwww.index.hu
Index - Bulvár
 
Index - Gazdaság
 
Index - Kultúra
 
Index - Sport
 
Index - Tech
 
Totalcar
www.totalcar.hu
InfoStartwww.infostart.hu
internewswww.internews.hu
Intersongwww.intersong.hu
Korridorwww.korridor.hu
AUTO5.HU
www.auto5.hu
Premierpark
www.premierpark.hu
Korridor - Bulvár
 
Korridor - Tudomány
 
Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu
Kreatívwww.kreativ.hu
Magyar Hírlapwww.magyarhirlap.hu
Magyar Nemzetwww.mn.mno.hu
Magyar Nemzet - Kultúra
 
MNO
www.mno.hu
mediainfowww.mediainfo.hu
Mobil Hírekwww.mobilhirek.hu
MoziNetwww.mozinet.hu
MTIwww.mti.hu *
MTI - Kultúra *
 
MTI - Színes *
 
MTI ECO
www.mtieco.hu *
Napi Onlinewww.napi.hu
Nemzeti Sportwww.nemzetisport.hu *
Népszabadságwww.nepszabadsag.hu
Népszabadság Kultúra
 
Netkapuwww.netkapu.hu
[origo]www.origo.hu
[origo] Bűnügy
 
[origo] Internet
 
[origo] Sport
 
[origo] Szórakozás
 
[origo] Tudomány
 
[origo] Üzleti Negyed
 
Vezess.hu
www.vezess.hu
PDAManiawww.pdamania.hu
Politikafórumwww.politikaforum.hu
Portfóliówww.portfolio.hu
Prím Onlinewww.prim.hu
relax! magazinwww.relax.hu
RTL KLUB ONLINEwww.online.rtlklub.hu
A5.hu
www.a5.hu
SportFórumwww.sportforum.hu
SPORTWEBwww.sportweb.hu
stop!www.stop.hu
Jövőnéző
www.jovonezo.hu
stop! Kultúra
 
SuperGamezwww.supergamez.hu
Szamitogep.huwww.szamitogep.hu
Terminalwww.terminal.hu
Tőzsdefórum.huwww.tozsdeforum.hu
eVilággazdaságwww.vilaggazdasag.hu
ZeneFórumwww.zeneforum.hu

* Az MTI és a Nemzeti Sport híreit technikai okokból nem tárolja a Hírkereső, így azokat a statisztikai összesítésben sem tudtuk figyelembe venni.

** A FrissHírek.hu 2002. március 31-én szűnt meg

Köszönet Holló Gábornak az adatokért és minden segítségéért.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.