Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Pinnacle PCTV Sat -- tv, rádió és internet az égből

Ady Krisztián, 2002. január 31. 23:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

TV-t nézni, rádiót hallgatni ma már nem nagy dolog a számítógépen. Ha készítenénk egy felmérést, hogy mennyi PC-tulajdonos rendelkezik tunerkártyával, valószínűleg meglepődnénk a végeredményen. A földi, kábeles adások mellett azonban már lehetőség van a műholdas, digitális adások jó minőségű vételére és rögzítésére is, elérhető áron.

hirdetés
A Pinnacle PCTV PCI felületű tv-tuner kártyái igen ismertek a számítógépes multimédiával behatóbban foglalkozó felhasználók között, főként kiváló minőségű képükről terjednek róluk a dícsérő himnuszok. A Pinnacle azonban nem csak a földi, kábeles adások nézőire gondolt: terméklistájában szerepel egy Pinnacle PCTV Sat műholdas, digitális adások vételére szolgáló kártya is, melyről szinte alig találni információt, tesztet az interneten. Pedig a kártya már 2000 óta a piacon van.

Jómagam az EON (Europe OnLine) internetes szolgáltatásával kapcsolatban keresgéltem műholdvevő kártyát, s a sima, "földi" PCTV kártya tapasztalataiból kiindulva erre a kártyára vetettem szemet. Szerencsére sikerült tesztre szerezni egyet, így most következzenek a kártyával szerzett tapasztalatok, használata közben kialakult benyomások.

A kártya egy szép kis Pinnacle dobozban érkezett, egy driver CD, némi telepítési segédlet és egy távirányító társaságában. A távirányítóhoz elemet és egy soros portra csatlakozandó infra érzékelőt is kapunk.

A kártya használatához előbb azonban más alkatrészeket is be kell szereznünk: egy "lavórt" a ház falára, egy univerzális vevőfejet (LNB) -- lehetőleg minél nagyobb érzékenységgel --, valamint jópár méter koax kábelt két F-csatlakozóval. Nekem szerencsém volt, mivel a UPC-Direct szolgáltatásból ittmaradt a falon az Astra műholdakra néző kültéri szett, így nem volt más dolgom, mint bedugni a kártyába a kábelt.

A Pinnacle PCTV Sat kártyán a földi vételre alkalmas kártyákon található hatalmas tuner helyett csupán egy -- pontosabban három -- chipet találunk. A külső, kompozit vagy S-video bemeneten érkező jelforrások digitalizálását egy Conexant Fusion 878-as chip végzi, ilyet találunk a legtöbb tuner kártyán is. A digitális, műholdas adások vételét egy Conexant HM 1821 tuner és egy Conexant HM 1221 (vagy CX 24110) demodulátor végzi.

Amennyiben van már digitális műholdvevőnk és csak az internetre koncentrálunk, nem kell mást tennünk, mint a kártyából továbbvezetni a jelet az asztali beltéribe. Erre is gondoltak a kártya tervezésénél, lehetőség van a jel továbbvezetésére.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.