Szerző: Ady Krisztián

2001. december 13. 23:35

ADS TV Elite XGA -- Mozizzunk a számítógéppel!

A számítógépünk képét nem is olyan régen még csak igen drága, többszázezer forintba kerülő külső eszközökkel tudtuk kivinni TV-készülékünkre, kivetítőre. Legtöbbször prezentációk, bemutatók esetében volt erre szükség, a digitális videózás, a PC-s DVD-zés ekkor még nem nagyon került szóba.

A számítógépünk képét nem is olyan régen még csak igen drága, többszázezer forintba kerülő külső eszközökkel tudtuk kivinni TV-készülékünkre, kivetítőre. Legtöbbször prezentációk, bemutatók esetében volt erre szükség, a digitális videózás, a PC-s DVD-zés ekkor még nem nagyon került szóba. Mára már ez a piac is jelentősen átalakult, szinte minden videokártyának létezik már különböző gyártmányú és képességű chipekkel felszerelt TV-kimenetes változata.

Az első megoldások minősége azonban sokszor a legalacsonyabb elvárásoknak sem felelt meg, de szerencsére ebben is jelentős változások tapasztalhatók. A Matrox és Radeon kártyák TV-kimenete etalon lehet a többi kártya számára, köztudomású, hogy ezek a legjobb kimenettel rendelkező kártyák.

Az elterjedtebb Chrontel, Conexant, Philips, BrookTree chipek minősége bár jelentősen javult az utóbbi időben, még mindig nem éri el a fenti két gyártó termékeinek minőségét. Saját tapasztalataim szerint hol a kép élességével, hol a színhűséggel van probléma. Gondot okozhat még az is, hogy ezek a megoldások a monitor frekvenciáját is szinkronba állítják a TV-kimenet 50 vagy 60 Hz-ével, ezt pedig nem minden monitor szereti, nem szólva a szemünkről. Huzamosabb ideig dolgozni 50 Hz-es monitorfrissítési frekvencia mellett igen fejfájdító mulatság.

Az igazi megoldást mindig is a külső eszközök jelentették, de ezek ára a mai napig igen borsos. Ezekkel az eszközökkel nincs probléma a sok borsot orrunk alá törő Macrovision védelemmel, bármilyen monitoron megjelenő dolog kikerül a TV-re, függetlenül attól, hogy overlay segítséggel jelenik-e meg, hardveres gyorsítású-e, vagy bármilyen más módon az eddigi megoldásoknak gondot okozhatna. Amit a monitoron látunk, az garantáltan megjelenik az eszköz kimenetén.

Az ADS Technologies TV Elite XGA terméke is egy ilyen külső megoldás. Nem kell mást tenni, mint a videokártya és a monitor közé helyezni, s már használhatjuk is.

A dobozban a külső egység mellett két átkötéshez szükséges kábelt, távirányítót, AC-adaptert, Svideo és kompozit kábeleket találunk, minden megvan tehát az üzembehelyezéshez.

A TV Elite XGA paraméterei -- papíron -- igen meggyőzők:

  • SVGA (1280 x 1024) felbontás megjelenítése a TV-n, projektoron
  • OSD menü
  • "Video frame buffer" technológia az éles, remegésmentes képért
  • Nincs szükség az "overscan" használatára, A "SuperScan 2" technológiának köszönhetően a 640x480 és 800x600 felbontású kép pontosan a TV-n helyezkedik el
  • Hardveres nagyítás a képernyő 1/16-od részébe

  • "Broadcast" minőségű, PAL / NTSC kimenet
  • Kompatibilis bármilyen videokártyával
  • Automatikus "scan rate" beállítás
  • Horizontális frekvencia: 24 kHz - 80 kHz
  • Vertikális frekvencia: 50 Hz - 90 Hz
  • RCA (kompozit) kimenet
  • SVIDEO (Y/C) kimenet

A készüléken egy OSD menü megjelenítő gombot, egy Zoom gombot, s két beállító gombot találunk. Minden funkció vezérelhető a mellékelt távirányítóval is. Érdekes képesség, hogy a képernyő egyes részeibe egyetlen gombnyomással belenagyíthatunk, összesen 4x4 azaz 16 ilyen területre van a képernyő osztva.

Mindez igen bíztatóan hangzik, de lássuk, mit is tapasztaltam a teszt során. A teszthez főként az Svideo kábelt és kimenetet használtam, láthatóan élesebb képeket és jobb színeket nyújt, mint a kompozit.

[oldal:Tapasztalatok]

A telepítés senkinek sem okozhat gondot, a kábeleket véletlenül sem lehet elcserélni. A videokártya és a monitor közé kell az eszközt behelyezni, mely rögtön felvet egy problémát: vajon rontja-e a monitor képét az átkötő kábel? Erről tudnának mesélni a Hollywood Plus és a korai 3dfx kártyák tulajdonosai, már ami a negatív tapasztalatokat illeti. Sajnos rossz hírem van: a TV Elite XGA is rontja a képet, bár korántsem olyan mértékben, mint a Hollywood Plus átkötő kábele.

A tesztgépben lévő Vivid!XS és a 2.5 éves Belinea 103040 monitoron mindenesetre észrevehető volt minimális homályosodás, mely felbontástól és frissítési frekvenciától függetlenül látszott. Ismétlem, ez közel sem olyan mértékű, mint a H+ esetében, de észlelhető szintű volt. Erősen igénybe vett, használtabb monitor vagy gyengébb minőségű videokártya esetén feltehetőleg nem is vehető észre.

Az egység a tápegység nélkül is, tehát kikapcsolt állapotban is továbbítja a monitor jelét, valamint olyan felbontások és frissítési frekvenciák esetén is -- bár ez evidens --, melyeket nem képes kitenni TV-re. 1600x1200 is minden további nélkül megjelent a monitoron. A TV-n ilyenkor a nagy semmi helyett egy színes monoszkóp, szünetjel látszik.

Itt futottam bele az első akadályba: a specifikációval ellentétben nekem csak maximálisan 1024x768-as felbontásban sikerült működésre bírnom, s ott is csak 60 Hz-es monitorfrissítési frekvencia mellett. 800x600-ban 85 Hz-es monitorfrissítési frekvencia mellett viszont kitette még a képet a TV-re, de a 90 Hz-el már itt sem boldogult. Ennyit a papíron lévő specifikációkról, az 1280x1024-es támogatott felbontásról.

Összehasonlítási alapként a Vivid!XS kártyán lévő Chrontel 7011-es TV-kimeneti chip, a H+, valamint egy Radeon VE TV-kimenete szolgált. A H+ képét egyelőre semmilyen megoldás nem tudja megközelíteni, igaz ott a felhasználás köre is igen komoly korlátok közé van szorítva, így inkább csak amolyan etalonként kerül a képbe.

Az első vizsgálandó pont a kép élessége volt, melyben igen nagyot alakított a TV Elite XGA. Lepipálta mind a Radeon VE, mind a Chrontel 7011 élességét, a StarOffice által kitett prezentáció nagyon jól olvasható volt. A 63 cm-es LG Flatron-on 4-5 m távolságból a 16-18-20-as betűméret (Times N. R.) is olvasható volt, míg a Radeon VE 22-24, a Chrontel 7011 24-26-os betűméretnél szolgáltatott megfelelő olvashatóságot. Mindez 800x800-as felbontásban értendő. Ezzel a sorrendet is elárultam: Elite XGA - Radeon VE - Chrontel 7011, minőség szerint csökkenő sorrendben. Természetesen a H+ tűéles képét egyik sem tudja überelni.

Az élesség azonban egy számítógépen lejátszott film esetében nem annyira lényeges szempont, mint a megfelelő színhűség, fényesség, kontraszt valamint hogy a kép teljesen kitöltse a TV képernyőjét. Ez utóbbi az Elite XGA számára egyáltalán nem jelentett gondot.

Bár a távirányítóval vagy a készüléken lévő gombokkal csak a kép x irányú méretét lehet szabályozni, a függőleges nyújtásra valóban nincs szükség. A kép ugyanis PONTOSAN akkora, mint a TV képernyője, pontosan kitölti azt. A távirányító segítségével a képet oldalirányban is be tudjuk olyan méretre állítani, hogy a képernyőt teljesen kitöltse, s csak egy igen kis felületet veszítsünk el. Ez a veszteség jóval kisebb egy overscan által létrehozott képnél, vagy a H+ oldalsó vágásánál. A TV Elite XGA ennél a pontnál kitűnően vizsgázott.

A színekkel egyik esetben sincs probléma, mind a Radeon VE, mind a Chrontel 7011 ugyanolyan szép színeket produkál, mint a TV Elite XGA. Természetesen ehhez játszani kell a gyári beállításokkal. Ezzel azt hihetnénk, hogy itt a tökéletes TV-kimenet melyre vártunk, de sajnos ez nem így van.

A kép fényessége ugyanis annyira magasra van gyárilag belőve, hogy a legalacsonyabb beállítás kiválasztása esetén is kifejezetten világos a kép. Ez igazán DVD vagy DivX filmek lejátszásánál zavaró, az asztal, esetleg egy prezentáció kihelyezésénél nem is nagyon tűnik fel, ott nem is igazán számít ez. Így viszont filmek esetén a fekete szürke lesz, a kompenzációhoz hozzá kell nyúlni a TV beállításaihoz, ez pedig -- számomra legalábbis -- elfogadhatatlan. Én nem szívesen állítgatom el a nagy nehezen belőtt TV-képet, márpedig itt el kellene.

A kontraszt / fényesség pontnál a nyerő a Radeon VE, ezt a szempontot előtérbe helyezve ennek a kártyának szinte tökéletes képe van. A H+-hoz ennél a pontnál nagyon közel van a Radeon VE képe.

Gondot okozhat még a monitorfrissítési frekvenciájával érkező kép 50 / 60 Hz-esre konvertálása. Ha ez rosszul van megoldva, a TV-kimeneten a kép ugrál, s ez megint a filmek élvezetét ronthatja el. Szerencsére a dolgot elég jól sikerült megoldani, ütemes, vagy véletlenszerű "rángatásnak" semmi nyoma, 85 Hz-es monitor frekvencia esetén sem. A PowerDVD által kitett kép tökéletesen élvezhető. Láthatóan alacsonyabb az 50 / 60 Hz a TV-n, mint a 85 Hz a monitoron, de ez természetes.

[oldal:Végszó]

A TV Elite XGA tökéletes vétel lenne, ha nem lenne ennyire világos a képe. Ha különválasztjuk a két "várható" felhasználási területet, akkor prezentációk bemutatásához kitűnő élessége és jó színei miatt nyugodtan ajánlható, kezelése egyszerű, valóban Plug'n'Play.

Aki viszont filmnézésre keresne valamilyen megoldást, annak inkább egy Matrox vagy egy ATi Radeon ajánlható, az utóbbi gyártó termékeivel még játszani is lehet, ha elég nagy teljesítményűt választunk belőle. A cikkben említett Radeon VE nem igazán játékra való, alaposan butított, más vevőkört célzott meg vele az ATi.

A TV Elite XGA 39.800+ÁFÁ-s áron kapható, mely bár elsőre túlzónak tűnhet, véleményem szerint viszont relatív alacsony ár. Volt szerencsém ennél az eszköznél háromszor drágább külső egységhez is, mely csak 16 bites színmélység mellett működött, s csak 800 x 600 és 72 Hz beállítás mellett volt hajlandó normálisabb képet adni a TV-re. Minőségben pedig egy ma már általánosnak mondható Chrontel chip is felvette vele a versenyt. A tendencia mindenesetre jól látható: egyre olcsóbb és jobb minőségű kimenetet vásárolhatunk úgy videokártyáinkra integrálva, mint a külső készülékben.

A teszthez a TV Elite XGA enkódert az ATCOMP biztosította.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.