Szerző: Tessier

2001. október 10. 19:36

TV-tunerek

Mind magyar, mind angol nyelvterületen elég elhanyagolt téma a TV-tunerek tesztelése. Jelen cikkünkben négy ilyen kártya mutatja meg tudását, bebizonyítva, hogy monitorunkon a DVD mellett a TV képének is helye van -- méghozzá sokkal szebb színekkel, mint amit egy átlagos TV-készülék nyújtani tud.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítottak az olyan eszközök, melyekkel monitorunkon is nézhetünk tv-t. Míg pár éve a tipikus monitorok mérete elég kicsi volt, manapság ez már nem akadály, egy kisebb szobába nem is igen férne el nagyobb tv, mint a -- talán legkedveltebb -- 17 colos monitorok. És bár egyre több cég foglalkozik tv-tunerrel egybeépített videokártyák gyártásával, a külön kártyák még -- akár anyagi megfontolásból is -- mindig jó megoldást jelentenek, jelen tesztben is ezekből vettem szemügyre négyet.

Mire is van szükség ahhoz, hogy a tv-adást a monitorunkon élvezhessük? Először is kell egy tv-tuner modul, ez látható minden kártyán árnyékoló fémdobozba csomagolva, kiküszöbölendő a zavaró interferenciák megjelenését. Ez a rész fogadja az antenna vagy a kábel jelét, és dekódolja azt. A legnevesebb és legelterjedtebb gyártó a Philips (a technológia kidolgozója, és a szellemi javak birtokosa pedig az Imagination Technologies -- ismerős a név valahonnan?), de újabban a Samsung is elkezdett PC-tunerek gyártásával foglalkozni (ha már a nagy rivális LG is ezt teszi).

Itt említeném meg, hogy a tv-k ún. interlaced (váltott soros) módban működnek, ami azt jelenti, hogy minden egyes képkocka csak a sorok felét tartalmazza (a páros sorokat tartalmazó képkockát a páratlanokat tartalmazó követi, és így tovább). Mivel a monitor nem ilyen, ezért deinterlacingre van szükség, melynek minősége az egyik legfontosabb tényező.

A tuner által szolgáltatott jel egy dekóder chipbe kerül, amelynek legfontosabb funkciói: az audiojel kimenetre küldése (ez általában analóg formában történik) és a videojel digitalizálása, majd videokártyára juttatása. Utóbbi funkció a legtöbb kompatibilitási gond okozója (erről S3 Savage4 tulajdonosok tudnának mesélni). Általánosan elterjedt megoldás az Overlay használata, ami a videokártya memóriájában egy, a framebuffertől különböző memóriaterület, mely a képet mindig eredeti -- tehát jelen esteben a tv-tuner által szolgáltatott -- méretében tárolja, a kicsinyítés/nagyítás a videokártya feladata. Ha valami miatt ez nem működik, akkor általában van lehetőség közvetlenül a framebufferbe másolni a képet, de ennek minősége és sebessége igen változó.

Mint az előbb említettem, a nagyításért és kicsinyítésért a videokártya felelős, márpedig ez is fontos a minőség szempontjából, nem valószínű ugyanis hogy pont az eredeti méretben akarnánk nézni a műsort (ez 768x576 pixel). Íme a jelenleg legelterjedtebb videochipek minőségi sorrendje (ez nem egy szubjektív lista, mivel elég könnyedén és objektíven vizsgálható) overlay nagyítás és kicsinyítés esetén:

Kicsinyítés Nagyítás
1 S3 Savage2000 S3 Savage2000 / ATi Radeon
2 ATi Radeon STM KyroI/II
3 nVIDIA TNT, GeForce, S3 Savage4 nVIDIA TNT, GeForce, S3 Savage4
4 STM KyroI/II

Nagyon nem kell megijedni a helyezéseket látva, mindennapi használat során a kártyák közötti minőségi különbség nem túl jelentős, igazán csak akkor tűnik fel, a direkt keressük az eltéréseket.

Nézzük milyen szolgáltatásokat nyújtanak az egyes résztvevők:

  Hauppauge WinTV GO LifeView FlyVideo 98 ASTRO TV-FM card Pinnacle PCTV Pro
tuner ? Philips LG Philips
dekóder chip BT878 BT878 BT878 BT878
távirányító nincs van van van
rádió nincs van van van
bemenetek TV, RCA videó, line in TV, RCA videó, FM, line in TV, RCA és S-videó, FM, line in TV, RCA és S-videó, FM, line in, audio in
kimenetek line out line out line out line out
állókép rögzítés igen igen igen igen
mozgókép rögzítés igen igen igen igen

Most pedig térjünk rá a konkrét kártyák rövid ismertetésére. A teszthez használt konfiguráció a következő volt:

Alaplap Abit KT7A-Raid
Processzor AMD Thunderbird 1 GHz
Videokártya Videologic Vivid!XS (KyroII)
Hangkártya SB Live! Value

A kártyák/szoftverek automatikus hangolását sajnos igencsak próbára tettem, mert a nálam fogható "égi jel" bizony hagy kívánnivalókat maga után, a leírtakat ennek figyelembevételével tessék értékelni, kábelen valószínűleg nagyságrendekkel jobb a helyzet.

[oldal:Hauppauge! WinTV GO]

A teszt egyetlen kártyája, melyen nem volt FM tuner, így csak tévénézésre jó. Érdekessége, hogy -- legalábbis a rajta található felirat tanúsága szerint -- Magyarországon szerelik össze. Mint az már az egyik előző táblázatból kiderült, az antenna bemenetén kívül még egy kompozit videó bemenet is rendelkezésünkre áll, de egy kompozit/S-Video átalakítóval (amit persze nem találunk a dobozban) bármilyen forrást ráköthetünk.

Installálásával semmi gond nem volt, a kártya behelyezése után minden automatikusan történt. A line out audió kimenetet a hangkártya line in bemenetére kell kötni (ehhez azért találunk kábelt a dobozban), ennek minőségével nem volt gond.

A csatornák keresése talán ennél a kártyánál volt a legjobb és legegyszerűbb. Az egész frekvenciasávot végignézi (ennek megfelelően ez elég sokáig tart), a talált adókat kilistázza. Ezek között aztán kedvünkre törölgethetünk, vagy akár kézzel finomhangolhatunk (bár erre nem volt szükség). A mezőny egyetlen kártyája volt, amély az összes csatornát automatikusan megtalálta, ez igen figyelemreméltó.

További pozitívum, hogy ez volt az egyetlen kártya, amely Overlay mód nélkül is teljes értékűen működött, majdhogynem minőségvesztés nélkül.

Csalódást okozott viszont -- főleg a gyártó elismertségét figyelembe véve -- a kártya által nyújtott tv képminőség. Már a színekkel sem voltam megelégedve (bár ezen lehet javítani a contrast/brightness/saturation/hue értékek állítgatásával), és ezt csak tovább rontotta hogy a kép nagyon "interlace-eltnek" tűnt. A kompozit bemenet képe viszont nagyon jó volt, talán a legjobb a három kártya közül, ami azért is érdekes, mert a deinterlacinget itt is ugyanúgy el kell végezni. Lehet hogy a kártyán található tuner nem az igazi, de az is előfordulhat, hogy az antennám jelével nem tudott megbarátkozni.

A kártyához adott szoftverek viszont igen jól használhatók, rögtön két lejátszószoftver is a birtokunkba kerül, bár ezek csak kezelői felületükben különböznek.

Nagyon kényelmes volt, hogy a TeleText is közvetlenül a lejátszóból elérhető, nem kell újabb programot indítani a használatához.

Természetesen van lehetőség mind álló, mind mozgóképek rögzítésére, utóbbiban a kártya messze maga mögött hagyta versenytársait, nagy felbontásban is képkockavesztés nélkül rögzített 25 képkockát másodpercenként, DivX tömörítéssel (bár ez a forrás zajossága miatt kiábrándító eredménnyel járt). A gyárilag hozzáadott szoftver bármilyen video- és audiotömörítést tud használni, amely a számítógépünkre telepítve van. A Hauppauge honlapjáról MPEG1 tömörítő -- bár még beta változatban -- már letölthető, de sajnos MPEG2 használatára nincs lehetőség.

[oldal:LifeView FlyVideo 98 FM]

Bár nem egy mai darab -- bár talán még gyártják --, mindenképpen figyelemre méltó mind tudása, mind minősége szempontjából. A Hauppauge termékéhez képest plusz szolgáltatás a rádió tuner és a távirányító, de ezen is találunk kompozit bemenetet. A távirányító maga meglehetősen ízléses darab -- bár formaterve határozottan egyszerű --, láttam már ennél szebb, és nagyságrendekkel csúnyább darabot is..

Csakúgy mint az előző kártyánál, az installálás itt is problémamentesen zajlott. Megjegyezném még, hogy kora ellenére a támogatottsága töretlen, a gyártó honlapján megtalálhatók a legfrissebb driverek. Az audiokimenetet itt is a hangkártya bemenetére kell kötnünk, ehhez kábelt is kapunk. A rádiózásra egyébként külön szoftver szolgál, funkcionálisan egyszerű -- kicsit a Yamaha XG lejátszóra emlékeztető -- kinézettel.

Ami kevésbé tetszett mint a WinTV kártyánál, az a csatornák beállítása. Az -- egyébként igen gyors -- automatikus csatornakeresése nem találta meg az összes rendelkezésre álló adót, ezt csak a csatornák kézi keresésével sikerült elérnem, ami elég sok időt vesz igénybe (és szerintem nem is túl kényelmes), bár csak egyszer kell végrehajtani:

A rádióadók megkeresése egyszerűbben ment, az automatikus keresés rögtön megtalálta az állomásokat.

Teljesen szubjektív ugyan, de nekem a taskbar fölé helyezett kezelői felület nem nyerte meg a tetszésemet.

A tv-adások képe viszont döbbenetesen jó volt, a színek teltek, az egész kép "élt". A kompozit bemenet által szolgáltatott kép is felvette a versenyt a Hauppauge kártyával, túl sok kivetnivalót nem találtam benne.

Annál kevésbé tetszett a képrögzítés. Számomra érthetetlen okból a lejátszó nem Overlay üzemmódot használ, holott ezt a kártya támogatja, de csak mozgókép rögzítésénél állítható be, és ebben az üzemmódban állóképet egyáltalán nem lehet menteni. Rögzítéskor egyébként sem kapunk információt a dobott képkockák számárol (legalábbis én nem láttam), így legfeljebb "szemre" tudjuk megbecsülni, hogy gépünk képes-e az adott felbontás és tömörítés real-time használatára. A sebességgel egyébként nem volt gond, csak néha összecsíkozta a felvételt (de ezt teljesen rendszertelenül tette, fogalmam sincs miért, lejátszásnál a probléma nem fordult elő). Természetesen az MPEG2 codec itt is hiányzik, csakúgy mint az MPEG1.

[oldal:Astro TV-FM Card]

Az előző két kártyánál kevésbé neves versenyző (én legalábbis még nem hallottam róla, és honlapot sem találtam, erős a gyanúm, hogy OEM gyártóról van szó) volt a teszt meglepetéskártyája. Csakúgy mint a LifeView termékéhez, ehhez is jár távirányító (amely ha lehet még egyszerűbb kivitelű, de nem csúnya, és viszonylag kicsi), valamint itt külön kompozit és S-Video bemenetet is találunk. Az FM tuner itt is szépen szólt, de csakúgy mint a FlyVideo kártyánál, csak az egyik hangfalon (legalábbis ugyanazzal a kábellel). Installálási gond itt sem adódott, minden elsőre működött.

Ez volt az egyetlen kártya, amely előre beállítva tartalmazta Magyarország adóinak frekvenciakiosztását, az már más kérdés, hogy ez így nem igazán működött. Maradt tehát a teljes frekvenciasáv letapogatása, ami ugyan hosszadalmas, de a szoftvernek hála igen egyszerű, és nagyon jó eredménnyel járt, minden adó tökéletesen bejött.

A lejátszószoftver a kicsit "túldizájnolt" kategóriát gyarapítja, de azért ez még nem megy a használhatóság rovására.

Ezen kívül minden funkció gyorsan, egy kattintással elérhető:

A lényeg -- a képminőség -- pedig meglepően jó volt. TV-adásokban felvette a versenyt a FlyVideóval, és a kompozit bemenet minőségében sem sikerült túl nagy különbséget felfedeznem, ami persze nem is meglepő, hisz mindhárom kártya ugyanazt a dekóder chipet (BT878) használja (ebből a szempontból a mellékelt képek nem mérvadók, mert ún. "preview" módban készültek, ami -- láthatóan -- nem biztosít élvezhető minőséget).

Rögzítés terén a Hauppauge kártyához állt közelebb -- ami megintcsak kevéssé meglepő, hiszen ugyanazt a szoftvert használják. Talán csak a dobott képkockák száma volt egy kicsit magasabb. Az állóképek rögzítésével sem volt probléma, ez a funkció is kifogástalanul működött. Már megszokott módon az MPEG1 és MPEG2 codec itt is hiányzott.

[oldal:Pinnacle Studio PCTV PRO]

Már a kártya dobozát látva is az az érzésem támadt, hogy itt bizony a minőség volt az elsődleges szempont. Ez a benyomás csak tovább fokozódott a doboz kinyításával, amikor is megpillantottam a távirányítót. Mint azt már írtam az eddigi megoldások inkább funkcionálisak, semmint túlontúl szépek voltak, a Pinnacle tervezői azonban ötvözték e két tulajdonságot: a formaterv és a szín (világos szürke) nagyon jól eltalált, és a gombok is igen jó minőségűek. Nagyon kellemes megoldás, hogy a line-out kimeneten kívül belső audiocsatlakozót is találunk, így nem kell hangkártyánk line-in bemenetét elpazarolnunk, használhatjuk annak belső, általában AUX In elnevezésű csatlakozóját (vagy ha az nincs, akár a CD bemenetet is).

Az installálással itt sem volt probléma, úgyhogy erre nem is vesztegetnék több szót.

Nézzük először a rádió részt! A többi kártyához képest örömömre szolgált, hogy végre sztereóban élvezhettem a zenét, ráadásul mindezt igen jó minőségben. A csatornák automatikus keresése már-már túl jól működik, még az igen rosszul fogható adókat is megtalálja (valamint előfordul, hogy egy adót többször is felvesz a listába), de ezen a DEL billentyű szorgos nyomogatásával hamar segíthetünk. Sajnos RDS támogatás még ebben a kategóriában sincs, úgyhogy az adók nevét nekünk kell beírni. A kezelői felület egyébként igényes, könnyen használható:

Mint azt gondolom mindenki kitalálta, a rádió mellett a tv-adások is sztereóban foghatók (ez mondjuk a magyar adókra nem jellemző), bár ennek itt közel sincs akkora jelentősége, mint rádiónál.

A legnagyobb elismerést a csatornák keresésénél könyvelhette el a kártya: automatikusan megtalálta az összes adót (itt már névvel együtt), még azt is (Fix TV) amelyet a másik három kártyával nem lehetett fogni: ez az első kártya amely ezen a téren is versenyre kelhet a tv-készülékekkel. A tévézésre használt szoftver is kellemes benyomásainkat erősíti:

Egy picit meglepett a böngészőben működő Teletext, de egy rossz szavam sem lehet rá: igen gyors, és -- egérrel -- jól kezelhető:

Már az eddigiek és elég meggyőző képet festettek a termékről, de ami végképp minden kétségemet eloszlatta, az a képminőség: toronymagasan a mezőny legjobbja volt a PCTV. Ez elsősorban az Overlay módra igaz (ekkor lehetőség van interlacing bekapcsolására is -- újabb pirospont), de ha ez valamilyen oknál fogva mégsem működne, akkor is használható a kártya, bár minősége egy picit rosszabb lesz. A minőségre vonazkozó megállapításomat tessék komolyan venni: én nem gondoltam volna, hogy ilyen látványos különbségek előfordulhatnak.

Az egyetlen negatívumot a képrögzítés során fedeztem fel: sajnos nem lehet DivX-t használni (van viszont MPEG1 és a cég saját formátumai). Ezt ellensúlyozhatja a meglepően sokoldalú rögzítő-vágó program, amellyel házi videóink szerkesztése gyerekjáték.

[oldal:Tehát...]

Mint az talán mindenki számára kiderült, szolgáltatások és minőség terén az egyértelmű győztes a Pinnacle kártyája. Hogy a végeredmény mégsem csak ennyi, azt a jelentős árkülönbözet okozza: míg a másik három tesztelt kártya nettó 13-15.000 forintért beszerezhető, addig a PCTV PRO bizony jó 7.000 forinttal többet kóstál. Ugyanennyiért a Hauppauge! is ajánl hasonló tudású kártyát (WinTV Primio), de a WinTV teljesítményéből általánosítva azt mondanám, ebben az árkategóriában a PCTV PRO az egyértelmű győztes.

Ha sokalljuk a több mint 20.000 forintot, akkor több lehetőség is kínálkozik. Amennyiben nincs szükségünk rádióra, akkor a Hauppauge! terméke megfelelő választás lehet, bár a tesztelt kártya képminőségét figyelembe véve én ezt a döntést nem javaslom (előfordulhat azonban hogy ez egyedi, az antennának köszönhető eset, tehát ezért nem temetném el a kártyát, de nekem nem vált be). Ellenkező esetben szinte teljesen mindegy, hogy az ASTRO, vagy a LifeView kártyába fektetjük pénzünket, rosszul semmiképp sem járunk. Ami a LifeView mellett szólhat az a jövőbeni, talán megbízhatóbb, rendszeresebb szoftverfrissítés (az ASTRO esetében ugye még weboldal sincs).

Szólj hozzá a fórumban!

A Hauppauge!, LifeView és Astro kártyákat a FREE Sector Számítástechnikától kaptuk tesztelésre, míg a Pinnacle kártyáért a DemoStudio-t illeti a köszönet.

a címlapról