Szerző: Bőle György

2001. augusztus 2. 23:17

BEE -- A hülyeség ragad, bégess együtt a többiekkel!

Mi jut eszembe a PannonGSM új csomagjáról, a BEE-ről? Nem vágyunk információkra, csak és csupán bégetni tudunk és akarunk a többiekkel, csak butító mocsokra vagyunk vevők, de azért arctalanoknak tituláljuk a németeket, butáknak az amerikaiakat, ugyanakkor nagyon tehetséges népnek gondoljuk magunkat...

Mostanság az egész ország a PannonGSM új, a napokban nagy dirrel és durral leleplezett, ruhamárkát sejtető reklámmal útjára bocsátott díjcsomagjáról, a BEE-ről beszél.

Valahogy nem tudok jó arcot vágni a dologhoz. Lássuk! Van egy ország, ahol van már 4 millió mobilelőfizető, és van egy ország, ahol a Központi Statisztikai Hivatal 10 évvel ezelőtt csupán pár tízezer mobiltelefont prognosztizált az ezredfordulóra, vagyis napjainkra. Természetesen lehet szájtátva tapsikolni ehhez a hihetelen fejlődéshez, mely még a szakembereket is meglepte, ugyanakkor nincs ebben semmi meglepő, mert igazi sznob, birka nép vagyunk. Képesek vagyunk családunk havi jövedelemének akár 20-25 százalékát is elkölteni mobiltelefonálásra, közben állandóan sírva, hogy mennyire nincs pénzünk. De mobil az kell nekünk, mi?

Más szempontból is károsnak tartom a magyarság e hihetelen affinitását a mobil-költekezésre. A lakossági kiadások aránytalanul nagy részét teszi ki ez az alapvetően - általunk - ész nélkül folytatott költekezés; a kormány meg állandóan sír, hogy rossz tendenciát követnek a lakossági megtakaritások. Ezeket leírva kedves, de ugyanakkor kissé egyszerű műhelytanárom kétségkivül vulgáris mondatai jutnak eszembe: "...mi magyarok tipikusak vagyunk, fizetés után 2 napig vastagot sz*runk, aztán meg szopunk."

Nos, nézzük a PannonGSM új csomagját. Mily jó hozzánk a nagy PannonGSM isten, mi úgy szeretjük őt, és tapsikolva üdvözöljük a horizonton már-már feltűnni látszó távközlési liberalizáció közeledtével az új, baráti árú díjcsomagját. De jó ez nekünk? Jó egy fenét. Ez csak arra jó, hogy a sok média által szétbutított kispajtás kisírja aputól új mobiltelefonját egy BEE csomaggal, a családról pedig újabb xy százaléknyi havi jövedelmet húzzon le a PannonGSM. Persze ők csinálják jól. Birkák vagytok - gondolják helyesen és joggal - , bégetni akartok, csatlakozni a felfújt, mindent átfogó hazai mobilforradalomhoz: hát tessék itt egy csomag BEE névvel, csak most, csak nektek birkáknak!

Sok kis birka lurkó kisírja otthon a mobilt, mert már mindenkinek van az osztályban, mondván ezt nekünk, direkt nekünk, a 10-18 év közötti korosztálynak talalták ki, hisz ez jól látható a 7 és 14 óra közötti csúcsidőszakból, a "színes és fiatalos élményvilágot közvetítő, díjszabásában és szolgáltatásaiban is a korosztály elvárásaihoz igazodó előre fizetett csomagból".

[oldal:Ezek vagyunk mi...]

Kijövünk a suliból, értelmetlen és lényegtelen dolgokról diskurálunk a butus kispajtásainkkal, együtt bégetünk a többiekkel, birka-anyu és birka-apu pedig örömmel, magyarosan büszke feltartott fejjel nyögi a BEE-számlát. Úgy kell nekik, mert a kis birka nem esett messze a fájától, pont annyira birka, mint anyu meg apu.

Ezután meg leülünk a családdal a TV elé, átkapcsolunk egy igazán f*sza tudatmódosító kereskedelmi csatornára, azonosulunk a szappanoperák ultimate hőseinek szomorú, szívbemarkoló sorsával, hisz hasonlók vagyunk: szegények, állandóan szüttyögünk, itt élünk a "Balkán peremén", nincs pénzünk, de azért lassan csak kifizetjük jövedelmünk tetemes részét mobiltelefonálásra.

A hazai mobiltársaságok vezetői meg folyamatosan oltanak minket a hazai mobilrevolució töretlenségéről, amin persze röhögnöm kell! Nálunk ugyanis a mobilkultúra csupán addig terjed, hogy sznobságból megveszünk minden szemetet. Mi magyarok már nem leszünk vevők a GPRS-re, az UMTS-re, az igazán áttörő dolgokra, mert még azt sem tudjuk mi az internet, nem is vágyunk hasznos dolgokra. Mi csak bégetni szeretnénk, mert hát a leszolizott szomszéd srác is béget, nekünk is azt kell. Ezt hivják kényszeres asszimilációnak.

Nem vágyunk információkra, csak és csupán bégetni akarunk a többiekkel, csak butító mocsokra vagyunk vevők, de azért fölényesen arctalanoknak tituláljuk a németeket, butáknak az amerikaiakat, ugyanakkor nagyon tehetséges népnek gondoljuk magunkat, pedig ez már nem így van. Elvesztettük az arcunkat, beállunk a sorba, bégetünk jókat, a kultúrára való fogékonyságunk pedig a nullához konvergál.

Sajnos ezt már a világ is tudja. Jó idejönni, mobiltársaságot alapítani, mert a magyarok nagyon hülyék, még a gatyájukat is kifizetik egy jó kiadós bégetésért.

A vicc pedig az, hogy nem szabad haragudni a Pannonra, mert ők nem hibásak ezért, csupán kihasználják, hogy birkák vagyunk. Sőt, annyira hülyék vagyunk, hogy megveszünk egy olyan csomagot, amit azzal a szlogennel reklámoznak: A hülyeség ragad, dekódold magad. A Pannon ötletességét pedig csak koronázza - minket meg degradál - az a tény, hogy a reklámokban szereplő rajzos, szürreális figurák (talán mi vagyunk...) határozottan nem normális, debil emberek látszatát keltik.

Nem fáj, hogy már önérzetünk sincs??? Gyere te kis birka, vegyél BEE-t, bégess egy jót, mert hát a hülyeség ragad, és te aztán nagyon hülye vagy!

Úristen, szégyellem magam: ide jutottunk...

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról