Szerző: Ady Krisztián

2001. június 24. 20:02

Panasonic GD35 - fiatalos stílusban

A Panasonic maroktelefonjai sosem voltak szimpatikusak nekem. Itt az ideje felülbírálnom eme véleményemet, pedig a legbutább - ám mégis legújabb - alsókategóriás, Panasonic EB-GD35 készüléket teszteltem...



GD-35 mobiltelefon teszt

Mobiltelefon - ez a szó ma már szinte semmi különlegeset nem jelent. Pillanatok alatt hódította meg mindannyiunk szívét-életét (és pénztárcáját) ez a XX. századi csoda. Ma már elképzelni sem tudjuk mindennapjainkat nélküle, ma már annak is van, akinek tulajdonképpen semmi komoly szüksége sincsen rá; és a jót nagyon könnyű megszokni.

Persze az örök kérdés itt is, mint minden használati tárgynál, felmerül: milyet vegyek? Melyik az a modell, mely hozzám a legközelebb áll mind funkcionalitásban, mind külalakban. A gyártók/szolgáltatók ezt a kérdést folyamatosan nehezítik. A készülékek egyre kisebbek, szebbek, okosabbak, ráadásul egyre többen vannak: irtózatosan nehéz választani közülük.

Persze (akár pozitív, akár negatív) tapasztalatok birtokában sokkal könnyebb helyzetünk van. Hiszen tudjuk mire van szükségünk, milyen szolgáltatásokat szeretnénk, s elvárjuk, hogy készülékünk mindezt teljesítse a maximális megbízhatóság mellett, hiszen nincs is bosszantóbb egy "bugos" szoftverrel meghajtott jószágnál; e sorok írója talán éppen ezért nem vesz soha többet Ericsson telefont. Bár ez is lehet elhamarkodott döntés.

Persze tapasztalatot csak az tud gyűjteni, aki megteheti, hogy több, különböző modellt kipróbáljon. Ehhez kevés lehet az a fél, maximum egy óra, melyre a kereskedőnél általában lehetőség van. Ilyenkor nincs mit tenni, böngészni kell az újságokat, netes (céges) weblapokat információkért. Itt legtöbbször azonban csak a specifikációkat, rövid ismertetőket kapjuk meg, melyek lényegében semmit sem mondanak a készülék egyéb tulajdonságairól.

Nos, a Panasonic Magyarország jóvoltából kipróbálásra kaptunk egy Panasonic GD-35-ös maroktelefont, mely a Panasonic termékvonalának legújabb tagja. Az alábbiakban ezt a készüléket szeretném bemutatni a kedves olvasónak, szem előtt tartva információéhségét, minél jobban kivesézve a készülék tulajdonságait, esetleges hibáit.

[oldal:A készülék adatai]

Bár ez a telefon a Panasonic egyik legújabb terméke, kivételesen nem csúcsmodell. Sőt. Ez a telefon kifejezetten az alsó kategóriás ellenfeleket készül megtámadni felmenői jobb tulajdonságaival fűszerezve, és igen (feltételezhetően, hiszen ára jelenleg nem ismert) költséghatékonyan. Tapasztalataim szerint elég nagy eséllyel, de ne lapozzunk rögtön az utolsó oldalra...

A telefon fekete, kék és fehér színekben lesz kapható. A kezünkbe kapva feltűnik igen kis súlya, rengeteg gombja, s igen méretes, 4x16 karakteres kijelzője.

A készülék a prospektusok szerint a következő tulajdonságokkal bír:

  • Típus: GSM900 Class4 / GSM1800 Class1
  • Súly: 109 gr (akkumulátorral együtt)
  • Méret: 120.5x46x20.5 mm
  • Akkumulátor: 3.6V 700mAh, Ni-MH
  • Készenléti idő: maximum 175 óra
  • Beszélgetési idő: maximum 6 óra
  • Töltési idő: kb. 3 óra
  • Kódolás: EFR (triple rate)
Szolgáltatások:
  • WAP 1.1 böngésző
  • T9 prediktív szövegbevitel (angol szótár)
  • Előre szerkesztett SMS üzenetek
  • Vibra hívásjelzés
  • Számhoz rendelhető egyedi hívásjelzés (5 db)
  • Számológép
  • Óra/ébresztő
  • Választható animáció (2 típus)
  • Játék (1 db)

  • SIM Toolkit Class II támogatás (szolgáltató és SIM-kártya függő)
Fentiek alapján elmondható, hogy a mai kor, a megcélzott vevőkör igényeit bőven teljesítő, kifejezetten fiatalos stílusú telefont kaphatunk pénzünkért, ráadásul elég sok extrával felszerelve.

Persze ezek azok az adatok, melyeket a neten is megtalálhatunk, most jöjjenek inkább a tapasztalatok.

[oldal:Menürendszer, telefonkönyv, üzenetek]

A maroktelefon használhatóságát nagyban befolyásolja könnyű kezelhetősége, menürendszerének felhasználóbarát volta. A gyártók különböző megoldásokat találnak ki a menü vezérlésére, gondoljunk csak a Nokia telefonjainak navi-görgőjére/gombjára, vagy a Siemens "kétoldalas" dupla gombjaira. Funkcióját mindegyik betölti, de kérdés hogy MI meg tudjuk-e szokni őket.

A Panasonic GD-35 menürendszerében nem fogunk eltévedni. Egyrészt könnyítik számunkra a helyzetet a négy irányba pöccenthető középső navigációs gombbal, mellyel fel és le nagyon könnyen mozoghatunk, másrészt a menüszerkezet is logikus, érthető felépítésű, nagyon könnyű eligazodni benne.

A két legfelső gomb által elérhető választási lehetőség helyzetérzékeny, mindig az aktuális menüponthoz, eseményhez (szerkesztés, hívás, stb.) alkalmazkodik.

Alapállapotban a bal felső gombbal a telefonkönyvet tudjuk elérni, a "@" jelzésű gomb rövid megnyomásával üzeneteinket menedzselhetjük (hosszabb nyomvatartás esetén elindul a WAP-böngésző), a jobb felsővel a főmenüt hívhatjuk elő, a hívásfogadó gombbal pedig a híváslistát (hívott, fogadott, nem fogadott hívások) hozhatjuk elő a képernyőre. Minden fontos dolog elérhető egyetlen gombnyomással.

Egyedi a telefon "@" WAP billentyűje, ezt jelenleg egyetlen másik Panasonic telefonon sem találhatjuk meg.

Telefonkönyv

A készülék telefonkönyve 200 számot képes eltárolni SIM-kártyánkon, saját, készülék-memória nem áll rendelkezésre. Egy névhez csak egy szám tartozhat, mely 60 számjegy hosszú is lehet. A név 16 karakter hosszú lehet maximum, mely a képernyő szélessége is egyben.

Tehát egy sor, egy név, 4 név egyszerre, lapozhatóan. Jól áttekinthető, s az SMS írásához hasonlóan a keresett név első betűjére gyorsan rákereshetünk.

Üzenetek

Az üzeneteinket a "@" gomb rövid megnyomásával érhetjük el. A fogadott és küldött üzenetek tárolására csupán 10 férőhely áll rendelkezésünkre, ez elég kevésnek tűnhet elsőre.

Szerencsére van egy hasznos tulajdonsága a készüléknek: képes legrégebbi - esetleg csakis olvasott - üzeneteinket kidobálni a telefonból, így egyetlen üzenetet sem fogunk elszalasztani. Kényelmes megoldás azoknak, akik nem szeretik törölgetni üzeneteiket. Animáció küldésére (a nyomtatott sajtóban megjelent hírekkel ellentétben) nincs lehetőség.
Az elküldött üzenetekről kérhetünk opcionálisan visszaigazolást is.

Szövegbevitel

Az SMS-ek írásánál igénybe vehetjük az előre szerkesztett üzeneteket, melyek ékes magyarsággal szerepelnek a telefonkönyvben. Itt azonban bele is futottam az első bogárkába: a jobbra dőlő ékezetes betűk ugyanis nem szerepelnek a karakterkészletben (pontosabban ő és á nem), így hiába szerepel például a "Jó éjszakát!" szöveg a képernyőn (helyesen), az SMS szerkesztő felületre már a "J éjszakt!" kerül át. Bosszantó figyelmetlenség a szoftver magyarosítóinak részéről! De ez legyen a legkisebb probléma.

A T9 prediktív szövegbevitelt lényegében nem használtam, mivel csak angol szótár áll rendelkezésre, s a szótár bővítésére (saját szótár kialakítására) nincs lehetőség. Ettől függetlenül tökéletesen működik.

Érdekes megoldás a karaktertábla választhatósága. Az egyéb telefonokkal ellentétben itt 4 karakterkészlet közül választhatunk (bármikor, amikor szöveget kell bevinni): sima ABC (angol), számok, kibővített (ékezetes karakterek is) és görög! Jól használható a sima ABC annak, aki már megszokta az ékezet nélküli írást.

A kis- és nagybetűk közötti váltásra (a kézikönyv leírásával ellentétben) nincs hagyományos, gombnyomásos módszerrel lehetőség. Ismét egy kuriózum: a nagybetűk után a betűk "forgatásakor" a kisbetűk jönnek, s a következő karakternél ezt már figyelembe veszi. Tehát ha jóváhagytuk, továbbléptünk a kis "a" betűről, a következő gombnyomáskor már kisbetűvel fog megjelenni. Kicsit nehezen, de megszokható.

Ennél sokkal gyorsabban meg lehet szokni azt a kényelmet, amit a középső gomb nyújt SMS írása közben: felfelé és lefelé is lépkedhetünk, soronként, nem kell végiglapozni az SMS-t karakterenként egy esetleges javítás miatt.

[oldal:WAP, egyéb beállítások, szolgáltatások]

A telefon WAP bögészőjét egyetlen, hosszú "@" gombnyomással érhetjük el. Ez - amennyiben nincs oldal a böngésző gyorstárában - rögtön el is indítja a kapcsolódást a szolgáltató felé.

Itt egy kis problémába futottam. Ugyanis a WAP bekonfigurálását a szolgáltató, akitől a telefont majd megvásároljuk, elvégzi, nekem viszont teljesen manuálisan kellett ezeket az adatokat megadnom. Ha megvolnának valahol...

Végül a Westel weblapjairól, a kézikönyvből összegyűjtögettem ezeket az adatokat, melyeket most közszemlére tennék, hátha másoknak is gondot okoznak. Ezek a Westel hálózatára vonatkoznak:
  • Profil neve: szabadon választott
  • Honlap címe: bármely wap-lap címe, pl. http://wap.hu
  • Port szám: 9201
  • Digitális hívószám: +36309301301
  • Analóg hívószám: +36309301301
  • Áramkör típus: csak digitális
  • PPP azonosító: wap (ha van Westel internet azonosítónk, akkor az)
  • PPP jelszó: Wap (vagy a saját azonosítónkhoz tartozó jelszó)
  • IP cím: 212.051.126.002
Két profilt hozhatunk létre, melynek saját magunk adhatunk nevet. Bármikor egy gombnyomással választhatunk közöttük, és így akár két induló honlapot is bekonfigurálhatunk. A bögésző beállításakor megadhatunk elbontási időpontot is, x másodperc adatforgalommentes időszak után a telefon automatikusan elbontja a kapcsolatot, csökkentve ezzel számlánkat.

A WAP használata közben különleges hibába nem futottam, egyedül az ékezetekkel volt probléma a wap.hu lapjain. A WestelPress oldalain viszont nem volt ilyen gond.

Egyéb beállítások, szolgáltatások

A telefon egyéb alkalmazásait egy külön menüben találhatjuk meg. Itt lehet a telefon óráját, a dátumot beállítani, de innen érhető el a beépített játék, és az alapműveletes számológép is.

Az órához ébresztő, riasztó funkció is tartozik, valamint egy nagyon hasznos szolgáltatás: be lehet állítani az automatikus ki- és bekapcsolódás idejét. Ezáltal az éjszakai órákra, vagy az általunk beállított időtartamra magától kikapcsolódik a telefon, majd újra be, de akár külön is használható a két időzítés. A bekapcsolás sajnos csak sima bekapcsolódást jelent, a PIN-kódot meg kell adnunk.

A dátumot és az időt sokféle formátumban írathatjuk ki a képernyőre, lehet csak és kizárólag az időt is megjelentetni.

A telefon természetesen támogatja a hívásvárakoztatás, -átirányítás szolgáltatásokat, ezek menüből, kényelmesen beállíthatóak. A konferencia szolgáltatás is egyszerűen, menüből konfigurálható: egy tartott hívást, és egy éppen folyamatban lévő beszélgetést két gombnyomással összekapcsolhatunk, így akár maximum öten is társaloghatnak egyszerre.

A biztonsági funkcióknak is tágabb határokat szabtak, a telefon teljes tiltása mellett fix számok beállítására is lehetőségünk van. Hasznos szolgáltatás lehet haszontalan családtagok esetén...

[oldal:Mit is mondhatnék még?]

Nem ejtettem még szót a mintegy 20 beállított csengődallamról, melyeknek nagy része inkább csipogás. Saját dallam szerkesztésére sajnos nincs lehetőség. A telefonnak van egy diszkrét, rezgő üzemmódja is, mely egy gombnyomással elérhető.

A kiválasztott dallam hangereje tág határok között állítható, de lehetőség van az egyre emelkedő beállításra is. A gombnyomások hangereje szintén beállítható.

A képernyő megvilágítása is két fokozatban állítható, egy gyengébb és egy erősebb. A gyengébb beállításhoz igen jó szem kell este, az erősebb viszont tapasztalataim szerint igen erősen redukálja az akkumulátor élettartamát.

Az akkumulátor mintegy három óra alatt töltődik fel teljesen. Intenzíven használva nálam maximum 2 napig bírta egy töltéssel, de ilyen igénybevétel mellett még egy telefonom sem bírta tovább...normál, éjszaka is bekapcsolt üzem mellett mintegy 5 napot bírt ki. Szép teljesítmény.

Egy dolog bosszantott nagyon: az akkumulátor lemerüléséről jóformán már csak az utolsó pillanatokban kapunk figyelmeztetést. A rettentően idegesítő csipogás kikapcsolhatatlan, de nem sokáig kell hallgatni: ha megszólal, már csak pár perc van hátra az akkumulátor idejéből. Ez a csipogás annyira zavaró, hogy inkább kikapcsoltam a telefont erre a kis időre.

Végszó

A mintegy egy hetes teszt alatt a telefon nagyon jól vizsgázott. Gyorsan meg tudtam szokni kezelését, s igényeimnek is bőven megfelelt. Kivitelezése is jó, az akkumulátor rögzített, és a hátlap fedele is rendesen bepattan a helyére, magától biztosan nem esik szét a készülék. Talán a számbillentyűk kicsit lentre kerültek, emiatt SMS írásakor erősen kell fogni, nehogy kicsússzon a kezünkből. Vagy csak az ujjaim hosszúak?

Alapjaiban formálta át a Panasonic modelljeiről alkotott - eddig indokolatlanul negatív - véleményemet ez a kis telefon, s szerintem nagyon jó választás lehet azoknak, akiknek ennyi szolgáltatás elegendő. A megbízhatósággal ez alatt az egy hét alatt nem volt gond.

Sajnos a készülék ára, és bevezetésének időpontja még nem ismert.

Köszönet a Panasonic Magyarországnak - pontosabban Szűcs Gergelynek - a teszt alanyául szolgáló készülékért.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról