Szerző: bzd

2000. december 10. 19:27

Alaplapi hőmérő készítése házilag

A jobb alaplapokon van lehetőség extra hőmérők csatlakoztatására, de a gyártók sokszor "kifelejtik" ezeket a dobozból. Ha szükségünk lenne ezekre a hőmérőkre, akkor vagy hosszas utánajárással, drágán veszünk egy ilyen készséget, vagy magunk készítünk egyet...

Manapság már az alaplapok többsége képes mérni önmaga és a processzor hőmérsékletét. Némelyik alaplapon azonban akad még 1-2 extra hőmérőcsatlakozó (ezek megléte és pontos helye az alaplap kézikönyvéből kiderül), de a gyártók nem mindig mellékelik termékükhöz az erre csatlakoztatható hőmérőt. (Ha kell, akkor vegyük meg külön) Így van ez például az ASUS-nál is, ahol ez a hőmérő "P2T sensor" névre hallgat, beszerzése nem könnyű és 1000Ft körüli kisker ára is igencsak borsos, mert előállítása ennek jó, ha a tizedébe kerül... Tehát ha nem mellékeltek alaplapunkhoz annyi külső hőmérőt, mint amennyit használhatnánk, akkor vagy szerzünk egy ilyen készséget, vagy készítünk egyet otthon.

Nem kell megijedni, semmiféle extra elektronikai ismeret nem szükséges hozzá. Csupán egy 10kOhm-os NTK (negatív termokoeffíciensű) ellenállásra, egy forrasztópákára, némi cinre és egy megfelelő vezetékre van hozzá szükségünk.


Leendő hőmérőnk lelke

A végeredmény annyiban fog különbözni egy gyári külső hőmérőtől, hogy mi nem SMD alkatrészeket használtunk, így nem lesz olyan lapos, hogy becsúsztathassuk a hűtőborda és a processzor kerámiája közé. (Igaz erre nagy szükség nincs is, mert az alaplapunk tudja mérni a processzor hőmérsékletét, sokkal izgalmasabb a hűtőborda, a videokártya, a merevlemez, a chipset, vagy az esetleges hűtővíz hőmérsékletének mérése.)

[oldal:A kellékek]

NTK (és bármilyen más) ellenállást elektronikai szaküzletben kaphatunk (nem a HI-FI boltra kell gondolni). Aki nem ismer ilyen boltokat, annak javaslom, hogy vegyen egy Rádiótechnika c. újságot, abban tucatnyi ilyen boltnak a hírdetése található. Az ellenállás nem drága, ha jól emlékszem 66 Forintért vettem darabját.

Az NTK-t (lényegében a hőmérőnket) valahogy össze is kell kötnünk az alaplappal. A vezetéknek rendelkeznie kell egy olyan csatlakozóval, amit rá tudunk dugni az alaplap csatlakozójára. (Ez tulajdonképpen csak két tüske)


A Vitual Hideout képe

Ilyen csatlakozót is biztosan lehet kapni a fentebb említett szaküzletekben, de egy régi házból is kioperálhatjuk őket, ugyanis a LED-ek csatlakozására is ilyenek szolgálnak. Én személy szerint ezt tettem, csatlakozó nélkül ne is kezdjünk hozzá. (Feltételezem, hogy senki nem akarja odaforrasztani, vagy odaszigszalagozni az alaplapra a hőmérőt... :) A kábel csatlakozó nélküli végét készítsük elő a forrasztáshoz, tehát ha volt rajta valami, akkor azt vágjuk le és blankoljuk le a kábelvégeket.

[oldal:A forrasztás]

Most már minden készen áll a forrasztáshoz, egy óvodás is meg tudná csinálni.

Teljesen mindegy, hogy az ellenállás lábait melyik kábelhez forrasztjuk, vagy az, hogy a későbbiekben majd hogyan dugjuk rá az alaplapra.

Próbáljunk meg a lehetőségekhez képest szépen dolgozni, ne maradjanak borsónyi óndarabok a munkadarabon, stb. Ha a forrasztással végeztünk, akkor a kábelünknek valahogy így kell kinéznie:

Itt még nincs befejezve a dolog, az ellenállás lábait nem árt leszigetelni. Ha nagyon igényesek vagyunk, akkor ehhez zsugorcsövet is használhatunk, de az is megteszi, ha hosszában ráragasztunk egy cellux (vagy szigetelőszalag) csíkot, amit az ellenállás végén visszahajtunk és összeragasztjuk a két oldalt:

Vigyázzunk, hogy a lábak semmiképp se érintkezhessenek. Jó ötlet például, ha az egyik lábat külön szigeteljük azelőtt, hogy a leragasztásra sor kerülne. Csak 1 réteg ragasztószalagot használjunk.

[oldal:A beszerelés és néhány jótanács]

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak be kell szerelni újdonsült hőmérőnket. Az extra hőmérőcsatlakozók helye az alaplap kézikönyvében pontosan le van írva, egyszerűen csak rá kell dugni művünket.

Ezután indítsuk el a gépünket, a BIOS-ban a többi hőmérséklet mellett meg fog jelenni az új hőmérőnk is. A gépfigyelő programok is fel fogják ismerni:

Ez a kép egy régi, ASUS P2L97 alaplapon készült, ami csak opcionális külső hőmérővel képes a processzor hőmérsékletének mérésére. A szenzort a hűtőborda bordái közé csúsztattam, elég forrófejű ez az öreg Klamath...

A szenzorunk ASUS és Abit alaplapokkal biztosan működik, méréseim azt támasztják alá, hogy pontosságára sem lehet panasz. A hőmérő kábelének hossza nem kulcsfontosságú kérdés, az első ilyen hőmérőmet majdnem másfél méteres kábellel láttam el és még így is pontosan mért.

Bari barátunk továbbfejlesztette a dolgot, így már akkor sem kell kétségbeesnünk, ha több eszköz hőmérsékletét szeretnénk mérni, mint ahány hőmérő csatlakoztatására lehetőséget ad az alaplapunk. Ebben az esetben egy kapcsolót kell szerelni a kábelre, amivel aztán kapcsolgathatunk a kapcsolóból elágazó szenzorok között.

Sok sikert a bütyköléshez, amit természetesen mindenki csak a saját felelősségére végezzen!

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.