Szerző: Ady Krisztián

2000. szeptember 25. 00:04

UPC Direct - tapasztalatok

Az augusztus 29-én bejelentett UPC Direct nekem is megmozgatta a fantáziámat. Magyarországon a háztartások csak igen kis százaléka van ellátva jó minőségű kábeltv-vel, kábelhálózattal. Ahol van, a minőség bizony ott is sok kívánnivalót hagy maga után.
Jómagam is ilyen helyen lakom, így elsők között fizettem elő a szolgáltatásra...

Az alábbi pár oldalon saját tapasztalataimról szeretnék beszámolni a UPC Direct műholdas programcsomaggal kapcsolatosan. Szeretném kicsit bővebben bemutatni a beltéri, a Philips DSX 6010 digitális műholdvevő képességeit, erről ugyanis a neten szinte semmilyen komolyabb információt nem lehet találni, nekem legalábbis nem sikerült.

Mindenekelőtt figyelmetekbe ajánlanám a hivatalos honlapot , ahol a sajtóközleményen kívül alap információkat olvashattok.

A szolgáltatás igénybevételéhez semmire sincs a felhasználó oldaláról szükség...illetve egyvalamire mégis, pénzre. A közel 100.000 Ft értékű beltérit, a 60cm-es tükröt, fejet 14.000 Ft letéti díjért bocsájtják rendelkezésünkre. A további költségek a következők: 3500 Ft kártyaindítási díj (egyszeri), a családi csomag - melyre mindenképpen elő kell fizetnünk - díja, ezeket a szerződéskötéskor kell kifizetnünk.
Ez ugyebár 14000+3500+3490 Ft, ennyi a minimum. Emellett ha kérünk még HBO-t vagy felnőtteknek szóló csatornát (Private Gold), további 2500+2000 Ft-ot kell leszurkolnunk. Ezeken kívül még egy plusz magyar csatorna lesz elérhető, a Sport1, mely október 2-ától áll majd rendelkezésre. Ez is külön 2500 Ft-ba kerül, de HBO-val történő együttes előfizetés esetén 1000 Ft kedvezményt kaphatunk.
A havi előfizetési díjakat havonta, félévente vagy évente fizethetjük. A fent említett hivatalos honlapon ez áttekinthető, táblázatos formában is megtalálható, nem térnék ki rá bővebben.

A szerződés aláírásától számított 72 órán belül köteles a UPC (vagy a hivatalos kereskedő) felszerelni a kért eszközöket. A szerelési díj még plusz egy költségnövelő tényező, s sajnos hiába ért valaki esetleg a dologhoz, nem kerülheti el, a szettet csak szakember szerelheti be. Ez a költség 3500 és 12500 Ft között mozog, s tartalmazza a 2db F-csatlakozót, valamint maximum 20m-nyi kábelt is. Amennyiben már rendelkezünk tükörrel, megfelelő fejjel, a külső szettet nem kell felszereltetnünk (de érdemes, ha már ingyen adják).

A szakember fogja a műholdat is megkeresni, valamint az általunk kívánt helyre telepíteni a beltérit, sőt, még a kezelését is köteles bemutatni. Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk bátran. Azonban sokan nem szeretnének zsákbamacskát venni, így következzen a beltéri bemutatása.

[oldal:A beltéri]

A rendszer lelke a beltéri, más néven a set-top box, de gondolom ezzel nem mondtam senkinek sem újat.
A Philips DSX 6010 beltériről semmi információt sem találtam a neten, még a Philips-nél sem. Állítólag (meg nem erősített információk szerint) ezt a készüléket kifejezetten a UPC-nek készítették.

A tudása senkinek sem fog csalódást okozni, s jelenleg bizony még közel sincs kihasználva minden képessége. De először talán nézzük a technikai paramétereket.

A beltéri lelke egy LSI64118C típusú (32 bites) processzor, mely a 4MB flash-memóriában tárolt alkalmazást futtatja. Ebben a 4MB-ban kerül elhelyezésre a csatornakiosztás, PIN-kód, s jópár a működéshez szükséges statikus adat, rendszerbeállítás. Ezen kívül az alkalmazás rendelkezésére áll még 8MB-nyi SDRAM is. Ide töltődnek le az elektronikus programfüzet adatai, melyet az új tévéknél alkalmazott TOP-TEXT-hez hasonlóan cache-el, elraktároz a készülék, gyorsítva előhívásukat.
Ezen kívül említésre érdemes még a 4MB-nyi SDRAM-mal megvalósított frame-buffer, mely a menük, listák, az alkalmazás képernyőinek OSD megjelenítését szolgálja.

A beltérit egy 60cm-es tükör is kiszolgálja, az egész ország területéről elegendő jelet képes szolgáltatni. Az ASTRA műhold vételéhez déli fekvésű erkély, falfelület, vagy egyéb, szerelésre alkalmas felület kell. A fej 0.7dB érzékenységű, univerzális.

A beltéri a CryptoWorks rendszernek megfelelő UPC kártyával üzemel, mely egyben azonosítja a felhasználót is. Ez a kódolás elvileg (és gyakorlatilag is) feltörhetetlen, a műhold az előfizetői kártyát egyenként is képes megcímezni. Sikeres törés esetén is maximum 2-10 napig üzemelhet, ezután cserélik a kódot (Köszi Chow! :).

A beltéri előlapján megtalálhatjuk az üzemeltetéshez szükséges lefontosabb funkciók kezelőbillentyűit, így nem csak a távirányítót használhatjuk. Ez néha igen fontos lehet...:) Az előlapon van még egy szűk kis hely, ide tudjuk bedugni az előfizetői kártyát, valamint egy nagy, jól látható, de igen primitiv kijelző is. Ezen készenléti üzemmódban a időt láthatjuk, melyet a műholdról állít be a rendszer, egyébként pedig az éppen nézett programhely számát mutatja.

A hátlap már sokkal érdekesebb a mi szempontunkból, hiszen nem mindegy milyen csatlakozókat használhatunk. Szerencsére kimenetekben nincs hiány. A két teljes értékű EuroScart csatlakozón kívül normál RCA kompozit, és RCA sztereó hangkimenetet kapunk, melyre házimozi-erősítőnket, hifi-rendszerünket csatlakoztathatjuk. Ezeken kívül - a későbbiekben használható - RJ-45-ös csatlakozót figyelhetünk meg a beépített modemhez (2400 bps), valamint egy 9-tűs RS232-es soros portot. Az RF csatlakozó evidens, valamint a műhold jelét is be kell valahogy vezetni a beltéribe.
Miután kívánságunknak megfelelően összekötöttünk a beltérit a tv-vel, videóval, hifivel, nincs más hátra, mint bedugni a készüléket a hálózatba, de ezt a szerelő úgyis meg fogja tenni helyettünk, mint ahogyan a rendszer installálását is. Pár dolgot azonban nézzünk át ezzel kapcsolatban, csak a biztonság kedvéért.

[oldal:Installáció, menük]

A beltérihez kapott távirányítóval csak egyetlen problémám van: a gombjait nem lehet kivilágítani, így sötétben kicsit nehézkes a használata. A távirányító univerzális, Philips márkájú tv, hifi, videó kezelésére is alkalmas, így nagy mázlink van, amennyiben ilyen készülékeink vannak.

Tehát ott tartottunk, hogy a hálózatba dugtuk a bekábelezett beltérit. Első indításkor - némi inicializálási "szünet" után - egy üdvözlőképernyő fogad minket, majd lehetőségünk van a műholdkereső funkciót használni. Ez egy beállító képernyő, melyen a beltéri számértékekkel jelzi számunkra a jel erősségét. Ezt a későbbiekben a PIN-kód megadásával újra előhívhatjuk, így ellenőrízhetjük, mennyire csökkent például a jel erőssége felhős idő esetén. (A képeket közvetlenül tv-ről fényképeztem, ezért olyan a minőség, amilyen..:)
Amennyiben műholdat megtaláltuk, s sikerült beállítanunk a minél magasabb értéket, elindíthatjuk a csatornák keresését. A keresés végén automatikusan beáll az első csatornára, ezután birtokba vehetjük a készüléket.

A távirányítóra pillantva szerintem mindenki rájön mi a teendő, a nyilakkal és számgombokkal léphetünk a következő, vagy a kívánt számú csatornára. A csatornákról információt is kapunk, minden egyes csatornaváltáskor, méghozzá nem is keveset! A csatorna nevén kívül az éppen futó adásról, a műsor címéről, időtartamáról is kapunk egyszerűsített visszajelzést. Ezt a képernyőt a távírányító "i" billentyűjével bármikor előhívhatjuk, a bővebb leírást pedig ismételt gombnyomásra kapjuk meg.

Itt azt is láthatjuk, milyen nyelven, és felirattal (opció) nézzük éppen a műsort. Ez a képernyő része az úgynevezett e-guide-nak, az elektronikus programfüzetnek, mely az egyik leghasznosabb szolgáltatása a beltérinek. Az e-guide programfüzetet egy külön gombbal érhetjük el a távirányítóról, s az elkövetkezendő 4-5 nap műsorainak adatait tekinthetjük át vele, jelölhetjük meg, kérhetünk le róluk bővebb információt.
Egyszerre 7 adó műsorát hasonlíthatjuk össze a képernyőn, s a jobbra-balra gombokkal félóránként léptethetjük az időt, vagy egy egész napot. Az aktuális műsoroknál az OK gomb lenyomásával átkapcsol a beltéri a műsorra, míg a jövőbeni adásoknál egy pipát, egy címkét helyez el a műsoron. Ez a címkézés több szempontból is jó: egyrészt figyelmeztet a beltéri 3 perccel a műsor előtt (bármelyik csatornát is nézzük), másrészt készenléti üzemmódból a megadott műsorra képes a beltéri bekapcsolni. Nem vagyunk otthon, s szeretnénk felvenni kedvenc műsoainkat? Nem probléma, csupán a videót kell beprogramozni...
A címkéket természetesen automatikusan eldobja a rendszer, ha már nem aktuális.

A már említett - 4 számjegyű - PIN-kód több dologra is használatos. Alapból a telepítést is ez védi, a műhold- és csatornabeállításokhoz ezáltal a gyerekek, illetéktelenek nem tudnak hozzáférni, elkonfigurálni még véletlenül sem. Ugyanez a PIN védi az általunk meghatározott (pl. felnőtteknek szóló) csatornákat is, ezeket szintén szabadon konfigurálhatjuk.

[oldal:Tapasztalatok, összegzés]

Nos, ennyi ismertető után térjünk rá a konkrét tapasztalatokra. A csatornakiosztást, és egyéb információkat szintén megtalálhatjuk a hivatalos honlapon, így erre nem vesztegetnék szót. A családi csomagban megtalálható 17 többé-kevésbé magyar nyelvű (vagy feliratú) program mellett mintegy további 80-90 tv, és 40-50 rádió is fogható a készülékkel. Ezek változását a beltéri automatikusan követi, frissíti. Ezeket nem kell keresgélnünk, csak azt fogjuk észrevenni, hogy újabb csatornával bővült a lista.
A "kiváló minőségű" kép és hang sajnos csak többé-kevésbé igaz. A hanggal semmi probléma sincs, kiváló minőségű, s a szabadon fogható csatornák képe is kifogástalan.

Ez azonban katasztrófális módon pontosan arról nem mondható el, amiért a szolgáltatást vettük, a UPC (Magyarországra szánt) csatornáiról.

A kép kifejezetten ronda. Megkockáztatom, hogy VideoCD-nek megfelelő minőségű, sajnos nagyon le vagyok sújtva. Kockásodik, látszik a tömörítés bizonyos esetekben szinte mindegyik csatornán, de a Spektrumon, HBO-n kifejezetten zavaróan. Ezért az előfizetési díjért az ember nem igazán ezt a minőséget várná, s ezt nem is tudja nagyon ellensúlyozni semmi.
Feltételezem, hogy a UPC költségcsökkentő tényezőként kevesebb transzpondert bérel a szükségesnél, s ennek a használható sávszélesség, azaz a minőség issza meg a levét. A mai kornak megfelelő (s külföldön gyakran használt, főleg fizetős csatornákon!) 16:9-es képarányról még csak nem is álmodhatunk, pedig a beltéri képes lenne a kezelésére. Mint ahogyan a választható nyelv és felirat használatára is.

Az ügyfélszolgálaton természetesen érdeklődtem, s azt a választ kaptam, hogy a jövőben megoldódnak a képi minőségbeli problémák, de ez a jelenlegi előfizetőket nem hinném, hogy vigasztalja. Ahogy a UPC tevékenységét ismerem, ez a "jövőben" akár hónapokat is jelenthet. A szolgáltatás ára pedig a konkurens (legalábbis Bp-en és környékén) AM AntennaMikro digitális rendszerrel összehasonlítva kifejezetten drága.

A tesztüzemért általában csökkentett díjat szoktak fizettetni, s sokezer előfizetőn tesztelni nem túl etikus. Amennyiben a UPC képes ezeken a dolgokon minél hamarabb változtatni, kihasználni a technológia előnyeit, javítani a minőségen, úgy versenyképes lehet, jelenleg azonban nem áll az ár arányban a minőséggel. A szolgáltatás nem a technológián úszik el, hanem a UPC hozzáállásán.

Mielőtt vásárolnánk, lehetőleg nézzük meg az üzletben, mit is fogunk kapni a pénzünkért...én egyelőre nem török pálcát felette, kíváncsi leszek a fejleményekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról