Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 21. 00:00

Intel Developer Forum és Pentium 4 előzetes

Az Intel a kedden kezdődő Developer Forum-on végre felfedi majd a Pentium 4 utolsó titkait. Ezen kívül bemutatnak mobil eszközökbe (telefonokba, kéziszámítógépekbe) szánt chipeket is.

Az Intel Pentium 4 lesz az 1995-ben megjelent Pentium óta ez első teljes architektúra-váltás. A cég képviselői szerint a Pentium 4 alapjai határozzák majd meg az elkövezkező 4-5 év processzorainak teljesítményét. Moore törvénye szerint 2006-ban már 11 GHz sebességű processzort is láthatunk, ami a Pentium 4 alapjaira épül. Ezért is fontos, hogy milyen lesz a Pentium 4, vagy ahogy korábban ismertük: Willamette.

A Pentium 4 egy teljesen új architektúrára épül, amit "NetBurst"-nek neveznek. Ezt az internetes alkalmazások által igényelt feladatok -adattitkosítás, videotömörítés, peer-to-peer hálózatok kezelése- elvégzésére optimalizálták. "Ez lesz a leggyorsabb processzor, amit valaha PC-be építettek"- mondta Albert Yu, az Intel Archutecture Group alelnöke.

A NetBurst lehetőséget ad arra, hogy a processzor bizonyos részei gyorsabban működjenek, mint mások. Így a "Rapid Execution Engine" a processzor órajelének kétszeresével dolgozik. Ez végzi el az olyan gyakran ismétlődő műveleteket, mint az összeadás vagy a kivonás. Ezt a "Trace Cache" egészíti ki, amely folyamatosan biztosítja a Rapid Execution Engine adatellátását. Ez tulajdonképpen egy olyan cache, amiben a leggyakrabban előforduló dekódolt mikroutasítások tárolódnak.

Az "Advanced Dynamic Execution" technológia segítségével a processzor képes lesz felismerni a párhuzamosítható kódrészleteket és fontossági sorrendbe ütemezni a feladatokat. A Pentium 4 egy órajel alatt hat utasítást hajt végre, szemben a Pentium III-mal, ami átlagosan hármat.

A chipbe bekerül 144 új multimédiás utasítás is, amelyek a hang- és képfeldolgozási feladatokat segítik. Ezeket egyelőre WPNI (Willamette Processor New Instructions) vagy SSE-II (Streaming SIMD Extension II) néven ismerjük.

A Pentium 4-be ráadásul 20-szintű pipeline kerül. Ez azonos órajelen ugyan kb. 20%-al lassabb a Pentium III-ban található 10-szintűnél, viszont lehetőséget ad az extrém magas órajelek elérésére. Az Intel Pentium 4 400 MHz sebességű és 64 bit széles buszt használ majd, amihez -eleinte- kizárólag Rambus DRAM memóriát lehet kapcsolni.

[oldal:Intel Pentium 4 - folytatás]

Láthatjuk, hogy az egész koncepció valahogy "internet-központúra" sikerült. De hogy ezt valós teljesítmény is alátámasztja, vagy meg kell elégednünk a marketing-szöveggel, azt még senki sem tudja.

Nyilván a Pentium 4 bemutatásakor gyorsabb lesz, mint az akkor kapható Thunderbird processzor, de ne felejtsük el, hogy az optimális teljesítményre csak dual channel Rambus DRAM memóriával lesz képes, a DDR- és SDR SDRAM-ot támogató chipsetekre még legalább egy évet kell várnunk.

A Pentium 4-et érintő legnagyobb probléma a gyártás körül van. Szakértők szerint a chip 42 millió(!) tranzisztort tartalmaz, ami nagyon nagy bonyolultásgú áramkört és nagy szilíciumméretet feltételez. Ha ehhez hozzávesszük a tervezett 1,4 GHz indulósebességet, és a Pentium III 1 GHz verziójának gyártási problémáit meg kell kérdeznünk: vajon mikor lesz valójában kapható a Pentium 4?

A pletykák 800 dollár (~230000 Ft) körüli indulóárról szólnak, és természetesen ebben nincs benne az alaplap és az RDRAM ára (a Pentium 4-hez megjelenő chipsetek közül az első -Tehama- csak RDRAM-ot támogat). Bár az Intel képviselői szerint még az idén többszázezer Pentium 4 processzor kerül le a gyártósorokról, a Pentium 4-gyel szerelt gépek elterjedésére azért valószínű 2001 közepéig kell majd várnunk.

[oldal:StrongARM 2]

Az Intel Developer Forum alkalmából bemutatja majd az egyelőre StrongARM 2 kódnéven simert processzort is, amely főleg a kéziszámítógépekben és más mobil eszközökben számíthat nagy sikerre. A bemutatót Ron Smith, az Intel vezetéknélküli kommunikációval foglalkozó részlegének elnöke tartja.

Az Intel várakozásai szerint ezen chipek legnagyobb megrendelője a Palm lehet, aki -a bejelentések szerint- implementálni szeretné az ARM architektúrát későbbi termékeibe. A Palm korábban már bemutatott 200 MHz sebességű StrongARM processzorral szerelt számítógép-prototíousokat.

A tervek szerint a formális bemutatás után a tényleges szállítások 2000 végén indulnak majd be.

A CNET cikkét a szerző Michael Kanellos engedélyével publikáljuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról