:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 30. 00:00

GeForce átalakítása Quadro-vá

Az NVIDIA Quadro, Quadro2 Pro és Quadro2 MXR videochipre épülő kártyák tulajdonképpen nem sokban különböznek a játékosok számára kifejlesztett GeForce-alapú kártyáktól. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan "alakíthatjuk át" GeForce chipes videokártyánkat professzionális Quadro kártyává.

Az NVIDIA Quadro, Quadro2 Pro és Quadro2 MXR videochipek tulajdonképpen nem sokban különböznek a játékosok számára kifejlesztett GeForce chipektől. Igazából azonos gyártósoron készül a kétfajta IC, csak Quadro chipek órajele alapértelmezés szerint magasabb. A szoftverek számára csak egy "ID" alapján különböztethető meg a két típus. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan változtassuk meg ezt az azonosítót, azaz hogyan alakíthatjuk át GeForce chipes videokártyánkat látszólag professzionális Quadro kártyává.

Amennyiben a számítógépen csak játszani szeretnénk, az átalakításnak nincs értelme. Ám a Quadro chipes kártyákhoz kiadott meghajtóprogramokat a professzionális grafikus alkalmazásokhoz optimalizálják, így nem csekély sebességnövekedést érhetünk el egy kis bütykölés segítségével. Ezért ha professzionális 3D kártyára van szükség pl. AutoCAD vagy 3D Studio futtatásához, de az anyagi lehetőségeink erősen behatároltak, könnyen segíthetünk magunkon. Mindössze egy multiméterre, egy megbízható forrasztópákára és némi kézügyességre lesz szükségünk. Lássuk, mit is kell tennünk:

Mint már mondtuk, a Quadro chipeket egy "ID" különbözteti meg a GeForce sorozatú chipektől. Így nincs más feladatunk, mint az ID megváltoztatása. Az alábbi képen az ID-t beállító áramkör látható.

Az ID-t a kártyára szerelt flash rom 18. és 19. lábán eső feszültség dönti el. Ezt két - a lábakhoz csatlakozó - 10KOhm SMD ellenállás állítja be. Meg kell keresnünk ezeket az ellenállásokat, ami elég nehéz feladat, mert elég messze esnek a flash rom IC-től, akár a NYÁK másik oldalán is lehetnek.

[oldal:A gyakorlat]

A lábakon eső feszültséget a 16. lábhoz (GND) képest mérjük meg multiméter segítségével. Quadro (2 Pro, 2 MX) esetén a 18. és 19. lábon eső feszültség egyaránt +3,3V. GeForce (2, 2 MX) kártyák esetén ezek az értékek teljesen másképp alakulnak. Ez az a differencia, ami a GeForce és a Quadro kártyák eltérését okozza.


GeForce SDR


GeForce DDR


GeForce 2/2 MX


Quadro/2 Pro/2 MXR

Amennyiben megtaláltuk a 18. és 19. lábhoz közvetlenül csatlakozó 10KOhm SMD ellenállások helyét, már tudhatjuk, melyiket is kell átforrasztanunk a sikerhez. Amint a lenti ábrán látható, a beforrasztandó ellenállás foglalata szintén közvetlenül csatlakozik a 18. illetve a 19. lábhoz. Így azt hiszem, minden teljesen világos. Az átlakítás mindössze egy vagy két ellenállás átforrasztását jelenti. Alább az átforrasztott ellenállások láthatók:


GeForce SDR


GeForce DDR

GeForce 2 GTS

Jó munkát mindenkinek! Ja, és még egy jótanács: amennyiben nem vagy biztos magadban, vagy nincsenek meg a szerszámaid, fordulj szakemberhez!

Figyelem! Az átalakítást midenki csak a saját felelősségére végezze! A tönkretett kártyákért a HWSW semmilyen felelősséget nem vállal!

A cikk eredetijét itt találjátok. A HWSW a magyar változatot a szerző (tawn xtennis) engedélyével tette közzé. Köszönet érte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.