Szerző: mz

2000. július 18. 00:00

Az informatika szerepe a magyar vállalatoknál

A Compaq Computer Magyarország Kft. a Taylor Nelson Sofres Modus Kft-vel együtt közel 200 fős személyes felmérést készített a legnagyobb 500 magyarországi vállalat gazdasági felső- és középvezetői körében. A kutatás egyik fókuszterülete az informatika és az informatikai stratégia vállalaton belüli szerepe, illetve az Internetre való felkészültség volt. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a vezetők a korábbiaknál fontosabb területként kezelik az informatikát és gazdaságossági, hatékonysági szempontokat figyelembe véve jövedelmező befektetésnek tartják a korszerű informatikai rendszerek, megoldások kialakítását, fejlesztését.

Idén májusban a Compaq Computer Magyarország Kft. a Taylor Nelson Sofres Modus Kft-vel együtt közel 200 fős személyes felmérést készített a legnagyobb 500 magyarországi vállalat gazdasági felső- és középvezetői körében. A kutatás egyik fókuszterülete az informatika és az informatikai stratégia vállalaton belüli szerepe, illetve az Internetre való felkészültség volt. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a vezetők a korábbiaknál fontosabb területként kezelik az informatikát és gazdaságossági, hatékonysági szempontokat figyelembe véve jövedelmező befektetésnek tartják a korszerű informatikai rendszerek, megoldások kialakítását, fejlesztését.

A kutatás során számos az informatikai stratégia szerepére és a beruházások megítélésére vonatkozó kérdést tettünk fel. Többek között arra kerestük a választ, hogy a felső- és középvezetők miként értékelik az informatika közvetlen hatását a cég üzleti eredményeire, kiszolgáló vagy üzleti kezdeményező szerepet tulajdonítanak-e az informatikának, miként vélekednek az informatikai befektetések megtérüléséről más befektetésekhez viszonyítva, s hogy növekszik vagy csökken-e az informatikai terület költségkerete a tavalyi évhez képest.


[oldal:Megtérülnek a befektetések]

Az informatika vállalaton belüli szerepére vonatkozó válaszok egyértelműen azt jelzik, hogy a nagyvállalatok gazdasági vezetői pozitívan ítélik meg az informatikai beruházásokat, szinte mindannyian egyetértenek azzal a kijelentéssel, hogy a fejlett IT háttér feltétlen versenyelőnyt jelent, illetve növeli a vállalatuk működésének hatékonyságát. Figyelemre méltó, hogy a vezetők csak csekély mértékben azonosultak az informatika nem több mint kiszolgáló eszköz állítással és az informatikai beruházások meg nem térülésének gondolatát tulajdonképpen egyértelműen elvetették. Az informatikával kapcsolatban meghatározó az az érzés, hogy az informatikai fejlesztéseket a technológiai fejlődés kényszeríti ki és az informatika meghatározza az ügyfelekkel és beszállítókkal folytatott kapcsolatokat. Ez utóbbi hangsúlyosan vallott vezetői vélemény jól mutatja, hogy az informatika tényleg a vállalat hatékony működését, versenyképességét és üzleti eredményeit alapvetően befolyásoló tényező és a technológiai újítások innovatív alkalmazása az üzleti kapcsolatokban döntő jelentőségű siker tényező.

A következő 3 évben a vállalatok előtt álló legfontosabb feladatok tekintetében a gazdasági vezetők három területet emeltek ki : a hatékonyabb vezetői döntéshozatalt, a hatékonyabb értékesítési és marketing munkát, illetve a vállalaton belüli kommunikáció és folyamatok javítását. Ez utóbbi feladat prioritásának megítélése különbözik egy kicsit a vállalati méret szerint, hiszen a TOP200 cégek átlagosan fontosabbnak tartják a vállalaton belüli kommunikáció fejlesztését, mint a hozzájuk képest kisebb vállalkozások.

[oldal:Az Internet szerepe]

Változó annak megítélése, hogy az Internet technológia mikor és milyen mértékű üzleti lehetőséget jelent a vezető magyar vállalatok számára. Az interjúalanyok 18%-a szerint az internet technológia már ma is nagy üzleti lehetőséget jelent vállalatuk számára, azonban a többség (53%) véleménye alapján ez csak az elkövetkező 2-3 évben válik azzá. A megkérdezettek 26%-a vélte úgy, hogy az internet talán hosszabb távon komoly üzleti potenciál lehet, s csupán 3% vélekedett úgy, hogy ez semmilyen lehetőséget nem teremt a számára.

Ami az informatikai befektetések más befektetésekhez viszonyított megtérülését illeti, a válaszadók 44%-a (12% "sokkal jobb", 32% "valamivel jobb" választ adva) szerint az informatikai beruházások jobb megtérülést eredményeznek. A megkérdezettek 29%-a gondolta úgy, hogy ugyanolyan a befektetések hatékonysága, s csak 16% ítélte úgy, hogy valamivel rosszabb az informatikai fejlesztések megtérülése.

A Compaq és a Modus közös felmérése szerint 2000 folyamán a nagyvállalati IT ráfordítások reálértékének enyhe növekedésével számolhatunk, a cégek 24%-nál fog az inflációnál nagyobb mértékben növekedni az IT költségvetés, 31%-nál pedig az inflációval megegyező mértékben. A vállalati vezetők csupán 26%-a mondta, hogy az informatikai büdzsé ugyanakkora marad mint az előző évben, s 13% jelzett kisebb csökkenést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról