Szerző: Bőle György

2000. július 2. 00:00

Jog és a Net - Bevezető

Írta: dr. Muraközi Gergely

Írta: dr. Muraközi Gergely

Paragrafusok. Korlátozások. Átláthatatlan rendelkezések. Vastag pénztárcájú simlis ügyvédek. Sokáig lehetne még folytatni a sort, hogy mi is jut először az ember eszébe, ha a jog, mint fogalom kerül szóba. Az emberek általában alapvető ellenérzéssel viseltetnek minden iránt, ami a Parlamentből jön, az Internet közössége pedig ebből a szempontból különösen érzékeny. Az Internetet, mint egyfajta kis jogmentes szigetet szokás tekinteni, ahol a földi halandók ilyen kicsinyes szabályai nem játszanak szerepet.

Ez azonban sajnos nem így van. A jogba mindig belekeveredik az ember, akármit is csinál és akárhol is van – ez alól az Internet sem kivétel. Nem kell ehhez jogásznak lenni, sőt. Alapvetően azt lehet mondani, hogy aki valamivel pénz akar keresni, vagy nem akarja a megkeresett pénzét elveszíteni, annak valamilyen módon a joghoz kell nyúlnia. Az Internet pedig egyre inkább olyan hellyé válik, ahol tényleg sok pénzt lehet keresni – és innen jön aztán a káosz. A netes hírekben naponta találkozni lehet olyan fogalmakkal, mint a szerzői jogsértés, szoftver-kalózkodás, illegális MP3, domain-lopás, szabadalomsértés. Ma még nagyrészt csak nyugati vagy távol-keleti esetekről van szó, de ami ott ma tömeges, az nem fog sokáig váratni magára itt sem.

Lehet tehát a jogot eszköznek is tekinteni arra, hogy aki a Neten többet akar annál, hogy csak szörföljön egy kicsit (bár még ez sem teljesen igaz), az megvédje magát és a munkáját. Aki viszont nem eszköznek, inkább ellenséges és rosszakaró elnyomó rendszernek tekinti a jogot, annak sem olyan rossz, ha ismeri. Sun-Tzu már évezredekkel ezelőtt megmondta: „Ismerd meg ellenségedet.” Lehet tehát választani.

[oldal:Testközelben a Netes jog]

Most, hogy ilyen hosszú védőbeszédet tartottam a cikk témája mellett, illene bemutatkoznom. Dr. Muraközi Gergely vagyok, jogász. A kutatási területem az Internet és a jog, különösen a szerzői jog, iparjogvédelem és e-commerce. A témaválasztás onnan jött, hogy rendszer-adminisztrátor voltam az ELTE jogi karon, aztán maradtam is a kaptafánál. Nagyon örültem, amikor lehetőséget kaptam arra, hogy tényleg olyasmiről írjak, ami engem érdekel és ez olyanokhoz is eljuthat, akik hasznát is vehetik.

A célom egy olyan rovat kialakítása lenne, ahol a jogi szakhalandzsától mentesen tudtok a joggal kapcsolatos kérdéseitekre válaszokat kapni. A jog alapjában véve egy logikus rendszer, bármennyire is nem úgy tűnik – és fel lehet fogni. Ha pedig az alapokat látja az ember, akkor nem lehet olyan egyszerűen elvinni a sűrű sötét erdő közepébe, amint azt a mesebeli gonosz kismanó szokta a mit sem sejtő vándorokkal.

Az első elképzelések szerint szeretnék elindulni a magyar jog egy általánosabb bemutatásával, aztán pedig szemügyre vennék egy-egy olyan jogágat vagy törvényt, ami különösen jelentős. Ezután jön majd a nemzetközi jog és más államok jogának szemügyre vétele, közben pedig napi aktuális, illetve különösen jelentős esetek. Sem a témák, sem a sorrend nincsenek kőbe vésve, ráadásul minden mindennel összefügg. Az igazi vezérfonalnak a használhatóságot szánom, tehát csak az kerül be, amit tényleg „aprópénzre” lehet váltani, de azt igyekszem összeszedni.

A ténylegesen jogi témájú cikkek mellett lenne egy kicsit „elvontabb” vonal is – ezekben írok majd azokról a problémákról és kérdésekről, amelyek jelenleg vagy a közeljövőben jellemzik majd a Net és a jog viszonyát. Ezekre még messze nincs megoldás, nem csak nálunk, hanem nyugatabbra sem.

Egy nagy kérésem lenne mindenkihez: írjatok kérdéseket, témafelvetéseket, akár napi problémákat. Szívesen írok bármilyen jogi témáról, ha kurrens és tanulságos lehet másnak is. Konkrét esetekben szívesen állok tanáccsal is rendelkezésre – írd meg emilben gondodat és válaszolok. Ha nem is olyan jó, mint egy hús-vér jelen levő ügyvéd (azt ilyen „távgyógyászattal” nem lehet általában helyettesíteni), de talán tudok segíteni elindulni.

Száz szónak is egy a vége – vagyis lassan nem ártana a tárgyra térni. Jöjjön tehát a lényeg: a jog.

A cikksorozat első részében megtudhatjátok majd, hogy "miért nem tud a jog mit kezdeni a Nettel".

Üdvözlettel:

dr. Mura
mura@matavnet.hu

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról