Szerző: Bodnár Ádám

2000. június 14. 00:00

Másodfokon a Microsoft-per

A Microsoft-ügyben benyújtott fellebbezés után pár órával kiderült, hogy a Fellebbviteli Bíróság hajlandó az ügy továbbtárgyalására: ezzel a szoftvergyártó óriásvállalat lépéselőnyhöz jutott.

A Microsoft-ügyben benyújtott fellebbezés után pár órával kiderült, hogy a Fellebbviteli Bíróság hajlandó az ügy továbbtárgyalására: ezzel a szoftvergyártó óriásvállalat lépéselőnyhöz jutott.

Egyrészt a hosszadalmas jogi procedúra lefolytatása alatt időt nyerhet, másrészt a Fellebbviteli Bíróság már két alkalommal is (1995, 1998) a Microsoft számára kedvező ítéletet hozott, így a redmond-i vállalat bizakodóan várhatja a jogi procedúra sokadik fordulóját.

"A Microsoft optimistán tekint a jogi eljárás következő szakaszára, biztosak vagyunk benne, hogy a másodfokú döntés nem hagyja helyben az elsőfokú határozatot" -mondta a Microsoft elnöke, Steve Ballmer.

"Természetesen alávetjük magunkat a végső döntésnek, de úgy gondoljuk, az elsőfokú ítélet rossz és tisztességtelen velünk szemben. Hisszük, hogy a bíróság felismeri azt a tényt, hogy a Microsoft fejlesztései a high-tech ipar szívét és lelkét egyaránt jelentik."

A Microsoft érvei szerint az elsőfokú ítélet meghozásakor Jackson bíró nem vette figyelembe :

  • az Internet Explorer ingyenes mivoltának fogyasztókra gyakorolt előnyös hatásait
  • a Windows-ba integrált Internet Explorer előnyeit, melyeket egy különálló böngésző (pl. a Netscape Navigator) nem nyújtana
  • a Netscape Navigator a kereskedelmi forgalomba kerülő számítógépek 22%-ára előre van telepítve, tehát nem szorult ki a piacról

    [oldal:...és ellenérvek]

    Mindeközben az Igazságügyi Minisztérium és az államok képviselői az "Expenditive Act"-re hivatkozva azonnali tárgyalást szeretnének elérni -a Legfelsőbb Bíróságon. "Az azonnali tárgyalás a Legfelsőbb Bíróságon közérdek, tekintettel az ügy az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásaira" -szól az Igazságügyi Minisztérium közleménye. Amennyiben az ügyet a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja tovább, ítéletre valamikor az év végén számíthatunk.

    A Fellebbviteli Bíróságon viszont nem kevesebb, mint hét nagytekintélyű bíró hallgatná a Microsoft felosztás-ellenes érveit. John Kovacic, a George Washington Jogi Egyetem professzora szerint ez példátlan eset, ugyanis a másodfokú tárgyaláson rendszerint három bíró szokott megjelenni. Így -habár a kormány és az Igazságügyi Minisztérium igyekezett mindent megtenni ennek elkerülésére- a Lefelsőbb Bíróságnak semmi oka nem lenne a közbeavatkozásra.

    A maratoni hosszúságú (több, mint két éve húzódó) perben a következő ítéletre még hosszú heteket kell várnunk. Mindazonáltal gyanítható, hogy az elsőfokú, a feldarabolást kötelezővé tevő döntést meg fogják változtatni.

  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról