Szerző: Vörös Péter

2000. június 5. 00:00

Váncsa István kiváló cikke a BeOS-ről

A legfrissebb Számítástechnika fényképének tanúsága szerint az utóbbi időben ugyan valamelyest lefogyott, de töretlenül kedves, változatlanul humoránál lévő Váncsa István a BeOS 5 Personal Edition op rendszert volt kénytelen lebakterolni egy kissé ... És mint már a jó néhány alkalommal a múltban, most is telitalálat, amiket ír - és természetesen az irodalmi témákkal foglalkozó ÉS szinvonalán.

A legfrissebb Számítástechnika fényképének tanúsága szerint az utóbbi időben ugyan valamelyest lefogyott, de töretlenül kedves, változatlanul humoránál lévő Váncsa István a BeOS 5 Personal Edition op rendszert volt kénytelen 'lebakterolni' egy kissé ... És mint már a jó néhány alkalommal a múltban, most is telitalálat, amiket ír - és természetesen az irodalmi témákkal foglalkozó ÉS szinvonalán.

A végkövetkeztés pedig olyan frappáns, mint egy folytatásos (mondjuk 4 részes) bűnügyi film utolsó előtti epizódja! Brilliáns!

És persze, mint egy igazán jó krimiben, "Colombo hadnagy" ismét jó nyomon van ...

[oldal:Egy kisebb-nagyobb elrugaszkodás a Váncsa cikktől ...]

... to be continued
(mondja az angol - ez 5 szótag)
... folyt. köv.
(hangzik magyarul - tömören és lényegbevágóan - no, ez pedig mindössze 2 szótag, nagyapám tréfásan szokta volt említeni ezt és az '53-as magyar-angol 6:3-hoz szokta hasonlítani - történelem-magyar szakos középiskolai tanár volt, Isten nyugosztalja.)

Lehet, hogy mégsem az eszpernantó lesz a leendő egyik világnyelv, hanem egy már létező másik - és mások mellett Ady Endrének, József Attilának, Petőfi Sándornak lesz igaza? Pedig mi nem kértük ezt a leosztást/szereposztást/... annyi szent. Mindenesetre, pestiesen fogalmazva ez egész 'király' lenne - főleg, ha még egy kis jólét is járna együtt vele. Na, ja garanciákat ne várjunk - inkább csak várjunk türelmesen, mert ahogy a mondás szól: 'türelem rózsát terem' (persze az is igaz a legtöbbször, hogy 'egyebet nem' ...)

Visszakanyarodva a hwsw.hu tárgyköréhez, a lényeg éppen az, hogy valójában a hardver platformmal van az igazi gond, nem a szoftverrel (ill. egész pontosan: ez a helyes sorrend), amiből természetesen az is következik, hogy valójában nem is az ügyeletes rossz fiú, a Microsoft a fő hunyó, hanem az Intel-kompatibilis hardvergyártó világ az tényleges csibész - mentségükre talán azt lehet felhozni, hogy náluk eszméletlen pénzekről van szó, csak úgy repkednek a dollár milliárdok még a kisebb cégeknél is (erről próbáljuk tájékoztatni olvasóinkat mi is a rendelkezésünkre álló szerény eszközökkel). Szerintem éppen ezért nem szabad igazán haragudni Bill Gates - ő csak jól élt a helyzet adta lehetőséggel és kaszált egy jó nagyot.

Ezért próbáljuk rovatainkban is részletezni a korrektnek tűnő termékeket, legyen az hardver (ebből van több, mert itt ég jobban a ház - no meg azért is mert itt még az amúgy mesterségesen visszafogott fejlődés igen látványos) vagy szoftver.

Számítógépes portálunk, a www.hwsw.hu 2000. március 14-én indult. Egyelőre itt tartunk két és fél hónap után. Terveink nagyratörőek, amelyeknek megvalósításához a jelenlegi stábnál ezért szeretnénk, ha vállalkozó kedvű segítőtársak jelentkeznének: munka bőven akad, a pénz egyelőre átlagos - de a távolabbi kilátások nem rosszak.

A Mézga-család Aladárja (vagy komolyabbra fordítva a szót: pl. a néhai Neumann János bácsi) szerintem egyértelműen így szavazna a kérdést illetően a vállalati felhasználásra vonatkozóan (az otthoni felhasználóknak figyelmébe ajánlom a 3Dnow!, gameware és linux rovatainkat):

Szerver oldalon:
1. hardver- IBM AS/400, operációs rendszer - IBM OS/400;
2. vas - IBM S/390, agy - IBM OS/390;
3. IBM RS/6000 + IBM AIX combo.

Kliens oldalon:
1. hardver - IBM PC, operációs rendszer - IBM OS/2;
2. ez a hely még eldöntetlen, de mondjuk: Alpha-processzoros munkaállomás + Windows NT 3.51 Workstation;
3. ez a hely még eldöntetlen, de mondjuk: Mac G4 + MacOS vagy AMD Athlon/Thunderbird PC + Windows NT 4.0 Workstation.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról