Szerző: Kovács Attila

2000. május 1. 00:00

Interjú a Matrox G450-ről

Ebben az interjúban a Matrox következő videokártyájának a képességeiről és teljesíményéről esik szó. Vajon ez egy újabb "nagy durranás" lesz a Matroxtól, vagy csak egy olyan kártya ami a G400 és a G800 közötti űrt tölti ki? Ebből az interjúból majdnem mindenre fény derül!

Az AGN3D-n feltettek egy-két kérdést Jason Della Rocca-nak, aki a fejlesztői kapcsolatokért felelős részleg vezetője a Matroxnál.

AGN3D: Milyen előnyök származnak abból, hogy a G450 0.18 mikronos gyártástechnológiát alkalmaz a G400 0.25 mikronosával szemben?
Jason: picit olcsóbb és jobban túlhúzható. :) Integrált TV-kimenet illetve digitális laposképernyő áramkör.

AGN3D: A sajtóközleményetekben olvasható, hogy a G450 nagyjából ugyan azokat a funkciókat tartalmazza, mint a G400. A G450 csak abban különbözik a G400-tól, hogy itt egy chipre integráltátok az összes szolgáltatást, vagy vannak más újdonságok is?
Jason: Mindig vannak újdonságok, bár a G400 sikerességéhez hozzájáruló funkciók (mint például a DualHead vagy az EMBM) a G450-ben is megtalálhatóak beleértve sok, a chipre integrált lehetőséget: beépített TV-kimenet, digitális laposképernyő áramkör illetve második RAMDAC.

AGN3D: Ha a speciális funkciókról beszélünk, akkor eszünkbe jut az Environment Mapped Bump Mapping. A G450-ben továbbfejlesztettétek ezt a hatást vagy minden maradt a régi?
Jason: Minden maradt a régi.

AGN3D: Tervezitek, hogy a G450 termékvonala támogatni fogja a Transforms and Lighting-ot?
Jason: Nem, mivel a T&L támogatás azon a piacon, amire a G450-et szánjuk nem fontos. A G450 vásárlóközönsége főképp a vállalati felhasználókat és az átlagos számítógép-használókat jelenti.

AGN3D: észrevettem, hogy a G450-as chipbe beleépítettétek a DualHead támogatást, így minden G450-el szerelt kártya alapban támogatni fogja a DualHead-et. Ez azt is jelenti, hogy még több játékfejlesztőt próbáltok majd rávenni arra, hogy támogassa a DualHead-et?
Jason: Az a törekvésünk, hogy a játékfejlesztők támogassák a DualHead-et mindig is nagyon erőteljes volt, mi a továbbiakban is teljes mértékben támogatni kívánjuk a fejlesztőket ezzel kapcsolatban. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a G450 egy összességében vett jó termék, amit egy meglehetősen széles vásárlói körnek szánunk.

[oldal:...és a vég]

AGN3D: Beszéljünk még egy kicsit a DualHead-ről. Észrevettem, hogy a G450 tartalmazni fog egy másodlagos RAMDAC-ot. Ezt is a chipre integráltátok, vagy ez a chip mellé kerül? Illetve ez a második RAMDAC azt is jelenti, hogy megoldódnak azok a múltbeli problémák, amik akkor jelentek meg, amikor egy játékot DualHead-del próbáltunk meg játszani és fagyások illetve más hibák jöttek elő?
Jason: Minden DualHead-del kapcsolatos dolgot - beleértve a második RAMDAC-ot is - ráintegráltunk a chipre. A stabilitás kérdése még mindig a jó drivereken, a stabil oprendszeren és DirectX-en illetve a jó programokon múlik, így egy integrál RAMDAC nem fogja megoldani az ilyen típusú gondokat, de végső soron a DH nagyon stabil.

AGN3D: az egyik legjobb dolog a DualHead-ben a DVDMAX lehetőség, mellyel meg lehet azt oldani, hogy a DVD-filmet a másodlagos monitoron, TV-n vagy laposképernyőn nézzük olyan minőségben, mintha egy nagyon komoly asztali DVD lejátszóval néznénk. Az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs ehhez a rendszerhez távirányító. Gondolkoztatok azon, hogy kiadtok egy távirányítót, amit mondjuk, az USB portra lehet kötni?
Jason: Hehe, tudom, hogy honnan jön ez a gondolat. Én is szeretek hátradőlni a karosszékemben és egy jó DVD-filmet nézni, vagy a Weben szörfözni, de ehhez kaphatóak nagyon jó eszközök, mint például a "rádiós" egerek, billentyűzetek, amik ennek a problémának a megoldására hivatottak.

AGN3D: Egy másik plusz dolog a G450-ben a maximum 64Mb DDR RAM támogatás. Mindegyik kártyán DDR ram-ot terveztek használni, vagy lesznek DDR illetve nem DDR memóriás változatok is? Illetve a DDR RAMok használata növelni fogja-e a DualHead-es játékok teljesítményét?
Jason: ...a DDR RAMok plusz teljesítménye minden alkalmazásban jól jön. Sajnos ebben a pillanatban semmilyen olyan dologról nem beszélhetek, ami a végleges kártyákkal kapcsolatos, ezzel meg kell várni a kártyák bejelentését.

Eddig volt az interjú. Most egy-két személyes vélemény: végső soron semmi plusz dolgot nem tudhattunk meg ebből az interjúból, de egy dolog azért szöget ütött a fejembe: vajon ez a nagy integrálás-hullám a Matroxnál nem azt akarja jelenteni, hogy mobil gépekbe is szeretné a chipjeit beleépítetni? Majd meglátjuk, de szerintem van benne valami ráció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról