Szerző: bzd

1999. május 1. 00:00

Videokártya hűtés

Bartucz Tibor küldte ezt a módszert,

Bartucz Tibor küldte ezt a módszert, ami megoldást kínál az örök kérdésre: "Hogyan rakhatnánk (rendes)bordát egy videokártyára?"
Köszi!

Először is a videókártya hűtést annak ajánlom, aki nincs megelégedve videokártyája teljesítményével, és kiszeretné hozni belole a maximumot, de ez hűtés nélkül nem megy. /Ezzel a módszerrel huzamosabb működés után is még elfogadható hőmérsékleten ketyeg a túlhajtott kártya./

    1. Először is szerezzünk egy pentium bordát, ventillátort, egy kevés szilikonzsírt (enélkül hozzá se kezdjetek), és a befőttesgumit. (6 db elég)
    2. Eztuán szereljük ki a videokártyát a gépből és kezdődhet a munka!!
    3. Ha esetleg már volt borda a videokártyán azt szereljük le.
    4. Ajánlom, hogy először 2 vagy 4 db gumit húzzatok fel a videokártyára, úgy, hogy a chip jobb és bal oldalán egyaránt legyen gumi.
    5. szilikonzsírral kenjétek be a chipet.
    6. Ezután rakjátok rá a bordát a chipre.
    7. Most jöhet a gumi, ez a nehezebb része, mert úgy kell megoldani, hogy a borda pontosan illeszkedjen chipre.
    8. Húzzátok rá jobbról is és balról is a gumit a bordára. (mint a képen látható én viszonlag szimmetrikusan helyeztem el a gumikat. Ha valaki nem értené: ezzel oldható meg hogy a borda pontosan illeszkedjen a chipre). Ha esetleg a borda nem illeszkedik pontosan a chipre, mondjuk felfelé csúszik mint nálam is akkor nyugodtan rakhattok gumit alulra, (a képen látható módon) de ott vigyázzatok, hogy a kártya még rendesen beférjen a slotba. (Ha nem ugyanis passzol rendesen, akkor csak nézel, hogy miért fagy... :)
    9. Szereljétek rá a ventit a bordára.

    10. Most már csak visszaszerelitek a kártyát, és reméljük még működik. ;) Ha esetleg van valami kérdésed csak ÍRJ,szívesen válaszolok rá.

Íme a képek:

[oldal:Megoldások Voodoo2-re és Riva 128-ra]

Ez volt az egyik első cikk a Cool-it-en. Ezért szerepelnek benne ilye öreg motorosok... :) 3Dfx Voodoo2: A Voodoo2 (továbbiakban V2) az egyik legforrófejűbb videokártya. (Még a kártya fénykorában) a nyári kánikulában fagytak is rendesen. A kártya hűtéséhez egy szép, egészséges tápegység ventit (8*8cm)használtam, amit egy fémrúdhoz erősítettem, és ezt csavaroztam a V2 melletti takarólemez csavarjának helyére. Célszerű a fémrúd végét egyenesre képezni, hogy felfeküdjön a ház falára, ezzel is növelve a szerkezet stabilitásást.Hozzávalók:
  • Tápegység ventillátor
  • Egy erős/lapos fémrúd ami nem hajlik el a venti súlya alatt, és be lehet csavarozni a takarólemez csavarjának helyére. (én egy üvegajtó zárjából operáltam ki)
  • Szilikonkaucsuk a ragasztáshoz
  • 2 üres kártyahely (igen, ennyi kell neki, tanácsos a V2-t az utolsó PCI slotba rakni, ha nincsnek ISA cuccaink)

Nézzük meg, hogy hogyan kell elhelyezni a ventit a rúdon, hogy mind a három chipet lefedje. A ventillátort a szilikonkaucsukkal jó alaposan "taknyoljuk" hozzá a fémrúdhoz, és hagyjuk száradni 10-20 órát. Ezután kössük be a ventillátort, bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő-e a rögzítés (nekem toronyházban, -ahol az egész súlya a rögzítőcsavarra nehezedik- teljesen atombiztos), és élvezzük!

Riva 128: A módszer ugyanaz, mint fent, kivéve, hogy itt kisebb ventillátort (proci venti) használunk ("csak" 1 slotunkba kerül). Amint az a képen is látható a venti elhelyezésével kicsit trükközni kell a Riva 128 Chip elhelyezkedéséből adódóan. Én a fent említett ajtó egy gyárilag ferdített változatát használtam, illetve 2db 2*4-es Lego kockát. Az egyik Lego kockát a fémrúdhoz, a másikat a ventihez tapasztottam, majd a Legokockákat (a bonthatóság miatt) egymáshoz illesztettem (ragacs nélkül).

Kattints a ventikre, ha nagyobban akarod őket látni!

A kisebbik venti a Riva128-ra való, a nagyobbik meg a V2-re. A kisebbik a rövidzárlatok elkerülése végett mögötte) van körbetekerve szigetelőszalaggal. (A hangkártya van /volt :) -BZd/

a nagyításhoz klikk ide a nagyításhoz klikk ide

[oldal:Voodoo3 hűtés]

Corn, a 3dfx Page főszerkije küldte ezt a cikket. Az írás már nála is megjelent, de (nagyon helyesen) úgy döntött, hogy ennek nálunk is helye van. És persze köszönet Renwick-nek is, a cikk szerzőjének!

Az idei nyár pokolian meleg volt. Persze nemcsak mi viseljük rosszul a meleget, így van ez leghűségesebb társunkkal is (nem a kutyára gondolok :). Bizony a számítógépek is megsínylik a nagy meleget, nem véletlen, hogy ilyenkor sok (leginkább tuningolt) PC-ről lekerül a borítás, ami gyakran még így is kevés ahhoz, hogy a gép alkatrészeinek hőmérsékletét olyan szinten tartsuk, hogy ne veszélyeztesse a túlmelegedés a gép stabilitását. Ilyenkor nincs mese, az overclockolt CPU sebességéből vissza kell vennünk, esetleg a videokártyát is le kell "lassítanunk". Általánosságban elmondható mindemellett az, hogy a nyári átlag tíz fokos hőmérsékletemelkedés általában hatványozottan jelentkezik a számítógép áramköreinél. Persze a számítógép azon alkatrészeit, amelyeknek nagy a hőtermelésük, túlmelegedésre halamosak, nemcsak nyáron érdemes "hűvösre tennünk".

Amikor az első képeket meglátták a szakavatottak a 3dfx új kártyájáról, szinte mindenkinek azonnal szemetszúrt, hogy sem a 2000-es, sem a 3000-es modellen nincs gyári hűtőventillátor (közben kiderült, hogy a 3500-asra sem raktak). A következő meglepetés akkor érte a kíváncsiskodó V3 tulajt, amikor hozzáért az említett bordához működés közben. Tény és való, a v3 chip iszonyatos mértékben melegszik, és rossz belegondolni abba, hogy ezt a hatalmas mennyiségű hőt egy ilyen nyiszlett hűtőbordának kell elvezetnie (a 3000/3500-as modellnél valamivel jobb a helyzet, de ez még mindig csak félmegoldás). Ráadásul már alapórajelen is forró a borda, a tuningolt állapotról már nem is beszélve (tuningolni pedig kell :).

Természetesen én sem voltam megelégedve az AGP-s v3 2000-em csökött kis bordájával, elhatároztam, hogy aktív hűtést építek a cuccra. Hál' Istennek, ventillátorokkal elég jól el vagyok látva, akadt is egy 486-os venti, ami pont illett méretben a hűtőbordára. Sajna a csavarjait nem találtam meg, ezért kénytelen voltam pillanatragasztóval felerősíteni, ami végül is jó megoldásnak bizonyult. Ez látható a képen:

Ettől kezdve bátrabban álltam hozzá a tuninghoz, a borda legfeljebb langyos volt, a kártya hátoldala azonban még mindig forró volt, alig lehetett érinteni. Ez nem hagyott nyugodni, végül valamelyik CHIP magazinban lévő 3D-s kártyateszt ültetett bogarat a fülembe. Az egyik tesztelt kártyának a nyákoldalán ugyanis egy második borda volt. Mivel a V3 nyákoldala teljesen sima, felesleges hűtőbordám is volt, az egyetlen megoldandó probléma a borda rögzítése volt. Végül vettem egy papírboltban olyan ragasztószalagot, aminek mindkét oldala ragad, és ráragasztottam vele a kártyára egy hutobordát ügyelve arra, hogy pont a v3 chip fölé kerüljön. Így elkészült a "szendvics", amit ezen a képen láthattok:

Következett a harmadik lépés. A nyákoldali hűtőborda is nagyon felmelegedett, ezért úgydöntöttem, hogy az egész hóbelebancot lehutöm egy 8x8cm-es (táp)ventillátorral. Ehhez ki kellett szednem a ház elejébol a ventit befogadó keretet, amit úgy helyeztem el, hogy a kártyára fújja a levegőt. Ezzel készen is lenne a dolog, az egész cuccost itt láthatjátok:

Bár a kártyámat "csak" 174MHz-ig tudom húzni anélkül, hogy hibázna, vagy lefagyna, abban biztos vagyok, hogy most már nincs melege. Ennyit bírnak ezek a Hyundai RAM-ok. Szerintem megérte a munkát, így esélye sincs a kártyesznek a túlmelegedésre. Az egész "szerelés" megvan fél óra alatt, nem igazán lehet tönkretenni vele semmit, bárki meg tudja csinálni. Van néhány dolog azonban, amire figyelni kell: Néhány alaplapon a RAM-slotok az AGP-s kártyahely felett vannak, ebben az esetben a nyákoldali hűtőborda lehet, hogy nem fér el a RAM-októl. Ez elég kellemetlen, lévén ha egyszer ráragasztottad, akkor igen nehéz leszenvedni róla. A másik dolog szintén a nyákoldali bordával kapcsolatos: A fém hűtőborda és a kártya között mindenképpen kell, hogy legyen egy szigetelőréteg, ami megakadályozza az esetleges rövidzárlatot! Nagyjából ezek azok a dolgok, amikre figyelni kell. Bár a címben a v3 2000 szerepel, kisebb módosításokkal a többi modellnél is alkalmazni lehet az itt leírt módszert.

Renwick
ICQ UIN: 18998363
1999/10/13

[oldal:Voodoo3 hűtés II.]

Ezt az cikket Cat küldte, köszi!

Mint alighanem oly sok újsütetű Voodoo3 tulaj, annak idején én is meglepődve tapasztaltam milyen jól ráégett a kezem a chipet hűtő -amúgy nem is kicsi- bordára rövid üzem után. Mindjárt gondoltam hogy nem lesz ez így jó, ezért az alábbi komplikált hűtést kreáltam rá :

Két 486-os (=> mobil rack) hűtő venti, jól látszik a rögzítés is ami egyfajta keményebb habosított műanyag. Bármi hasonló megteszi, a lényeg hogy különösebb erőltetés nélkül bele lehessen tekerni a venti csavarjait. A biztonság kedvéért (mivel az egész ötletesen lefelé áll az AGP tervezési elveknek megfelelően...) kétoldalas ragasztóval a műanyag blokkok rögzítve vannak a bordák közé. Korábban használtam a rögzítéshez befőttesgumit is, de a tapasztalat szerint nem húzzák túl sokáig megfeszítve, különösen ha melegük is van. Típustól függően vagy elszakadnak és leesnek, vagy megkeményednek és eltörnek... A ventik 7V-ról járnak, (5V < - venti + > 12V) ez bőven elegendő és csendes is... Széthajtani nem próbáltam, amióta megvan 175-ön ketyeg, ez nekem jó is volt eddig :-)

[oldal:Bari vízhűtése videokártyára]

Bari barátunk elhatározta, hogy kilapátolja a gépéből a ventillátorokat és vízhűtéssel helyettesíti azokat. A processzorhoz és a táphoz már elkészült a vízhűtés, most a videokártya volt a soros. A következő felvonásban már a mínuszok fognak röpködni...





Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.