:

Szerző: bzd

2000. március 15. 00:00

Celeron hűtés

Ezen az oldalon fogom majd közzétenni a Celeronhoz készült (lég)hűtőrendszereket, mert szerintem jobb, ha egy helyen vannak.

Ezen az oldalon fogom majd közzétenni a Celeronhoz készült (lég)hűtőrendszereket, mert szerintem jobb, ha egy helyen vannak.

Celeron szendvics:

Amiután megnéztem a honlapon bemutatott megoldásokat, úgy gondoltam, hogy ehhez képest és sehol sem vagyok, de talán mégis. Most egy Abit BH6-om van, Celeron 300A-val. Sajnos 450-en folyamatosan fagyott, így nem tudtam rendesen húzni. Az egyik haverom unszolt, hogy csináljak valami komolyabb hutést. Végülis belefogtam. Ezt azért tudom ajánlani mindenkinek, mert olcsón meg lehet úszni. Nem kell hozzá semmi más, mint két Celeron cooler, aminek darabja kb 700 Ft körül lehet. Ezen kívül kell még venni négy csavart, anyát és alátétet, és további négy csavart.

  • Először csavarozzuk le az eredeti ventillátort. (A képen a fényes bordán lévő középső venti.)
  • Mivel a bordán egy kicsit odébb vannak felfúrva a lyukak, mint a Slot1-en, ezért ezeket a furatokat meg kell nagyobbítani. Tegyük ezt az eredeti bordával, és azon a bordán is amit vettünk.
  • A Celeron bordán oldalt van egy kiképzés, amivel bele tudjuk pattintani a bordát az alaplapra szerelt tartóba. Ez a második bordán, amit a Slot-1 másik odalára akarunk tenni útban lesz, le kell fűrészelni.
  • Vegyünk szilikonzsírt. Mivel a Slot-1 másik oldalára is akarunk bordát tenni, a másik oldalon, ahol vannak a nyákon fémes részek le kell szigetelni. Ehhez használjunk hagyományos szigetelőszalagot. Elég két rétegben a Slot-1 másik oldalát bevonni vele. (szerintem egy réteg is elég) -BZd- Én középre, ahol a másik oldalon a proci van oda nem tettem (ott amúgy sem volt semmi fémes rész.
  • Kenjük be szilikonzsírral a proci tetejét, és a másik oldalon a középső helyet, ahova nem tettünk szigetelőszalagot. Ne sajnáljuk.
  • Tegyük rá a két bordát (miután a furatokat kiszélesítettük) a Slot-1 két oldalára, és fogjuk össze egy kellően hosszú átmenőcsavarral. A szilikonzsír miatt eleggé csúszkálni fognak.
  • Csavarozzuk vissza a ventillátorokat. Ahogy az az ábrán is látható, a két szélső ventillátort csak két-két csavar fogja, ami egyben a középso ventillátort is rögzíti.
  • Mivel Celeron bordát vettünk, tudjuk mérni a ventillátor forgási sebességét. Én azt csináltam, hogy az egyik ventillátor csatlakozójából kivettem a piros és fekete vezetékeket, és belepaszíroztam a másik ventillátor csatlakozójába, amit meg rádugtam az alaplapra. Így legalább az egyik ventillátor fordulatszámát tudom mérni. (ötletes megoldás!) -BZd-
  • Használjuk a CPUIdle-t, hogy processzorunk még hűvösebb legyen!

Magyarázat a képhez: A zöldes árnyalatú Slot-1-et gondolom mindenki felismeri. Az ezüst színű borda, a három ventillátorral az eredeti bordám, a másik oldalon a fekete, az amit vettem. A fekete borda alatt látható piros csík a szigeteloszalag.

Eredmény: Celeron 300A 450-en teljesen stabil. Szerver fut rajta, naponta reggel 9-től éjfélig, már több hónapja, és közben én is nyaggatom. Másfél éves, agyontelepített Win98. Szóval, szertintem aki nem akar sokat költeni a hűtésre, annak ez tökéletesen megfelel.

Varga Csongor

Köszi Csongornak a cikkért!

[oldal:Corn Celeron hűtése]

Corn, a 3dfx HunPAGE egyik szerkesztője a küldte nekem az alábbi módszert:

Még anno a nagy 300A-s celeron láz idején történt velem, hogy upgrade-re szántam rá magam. Egy 166-os Intel proci lett cserélve egy 450-en tökéletesen futó celeron300A-ra. Az alaplap Abit BH6 volt. A proci ment is rendesen, még az 504-et is bírta kb. 1 óráig, de utána fagyott....körülbelül 1 hónap múlva derült ki, hogy a proci hibás, így kicserélték egy másikra. Mivel a 450 megint ment, ezért elhatároztam, hogy ebből kicsikarom azt a fránya 504-et...... Legelőször egy méretes bordára volt szükségem, amit egy 1979-ben gyártott, de már kiselejtezett Atari játékgépben találtam meg. Méretei: 11x15x4 cm. Akár 2 celeron is elférne rajta egymás alatt....:) A bordát otthon, házilag fúrtam ki. Mivel a hőfelvevő felület eléggé vastag, ezért a procit a bordához rögzítő kampókat egy kicsit el kellett görbíteni, de legalább rendesen szorítja...:). A borda és a proci között természetesen szilikonzsír pihen. Magát a bordát 2db tápventi hűti. A procit pedig "hátbahűti" egy mezei pentium-hűto. A beszerelés elég gyorsan ment, csak egy kicsit át kellett rendeznem a kábeleket a jó légáramlás miatt. Az egész szerkezetre egy alul enyhén ferdén elhelyezkedo 12x12 cm-es venti szállítja a levegot. A szerkezet eléggé hatékonynak bizonyult, hiszen elsore bebootolt 504-en 2,2 volt-al. Egy 4 órás tesztet követően hidegnek mondható volt a borda felülete. 558-on csak 2,4 volt-al volt hajlandó rendesen működni.

Köszönet Corn-nak!

[oldal:Csiga Celeronja]

Csiga Celeronja

Most Csiga Mester hűtése kerül bemutatásra, egy örökkévalóság volt, míg elkészítette a cikket... :)

Íme itt egy kezdő kép hogy miről is van itt szó. Szendvics hütés a'la Csiga.

A mag felöli oldalon egy vastag sima P2-es borda van. Ezt meg kellet fúrni, mert nem voltak rajta lyukak.A fúrást FÉM fúrófejjel ajánlom. Én sokat szívtam mert nem volt megfelelő fúrófejem. Erre a bordára raktam rá a két tápventit mindegyiket egy-egy csavar fogja középen.Fontos hogy a procimag be legyen kenve szilikonzsírral a jobb hőátadás érdekében.A hátsó borda egy sima Celeron hűtőkit része.(ez volt a régi hűtőbordám ami elöl volt, szerencsére nem sokáig) A bordát a szigetelés miatt ajánlom leszigszalogozni, mert nem igazán egézséges ha a fém rész érintkezik a proci hátoldálával!!! Én ezt két rétegben tettem, biztos ami biztos. A képen az látható hogy szép zöld színben pompázik. A hátulsó ventik mind Pentium egyesekra valóak, asszem 4.5*4.5-ösek. Ami ezt az egészet összetartja az 4db 4-es csavar és persze négy csavaranya:)) A csavarokat óvatosan kell kezelni, ne huzzátok meg őket túlságosan, csak érzésel mert különben a proci károsodhat. A procit 504-en 4.5*112-ön hajtom 2.30volt core feszültséggel, PC100-as rammokal. Az alaplap egy abit BX6, proci CeleronA 300-as.

Íme néhány kép:


A kedvenc képem

Hát ennyi

Köszönjük Csiga Mesternek a fáradtságot! Csiga Mestert EZEN az emilen nyaggassátok, a honlapja meg ITT van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.