Szerző: Vörös Péter

2000. július 21. 11:47

Sun: 5 milliárd $-os rekord árbevétel és még jobb profit eredmények

A tavalyi év hasonló időszakához képest a legutóbbi negyedévben 42%-kal nőtt a forgalom, míg a nyereség 67%-kal (!!) 660 millió $-ra emelkedett. Az elemzők által vártnál a profit eredmény ez egyébként 18%-kal volt jobb. Az ipari ill. pénzügyi szakértők szerint az eredmények "hihetetlenül jók", "lélegzetelállítóak", "elképesztők" - pedig a Wall Street-en nem szoktak repkedni az ilyen jelzők.

A növekedés mögött főként a szerver eladások álltak: egy negyedév alatt 100.000 szervert adott el a Sun, ebből 500 db a csúcskategóriájú E10000 "Starfire" szerver család tagja (ez utóbbi készülékek általában 1 millió $-nál is drágábbak), a legutóbbi negyedévben eladott 500 db egy-ötöde az eddig összesen eladott 2.500 darabnak.

A negyedév egyik fontos tanulsága viszont az, hogy jobban előre kell jelezni a várható eladási számokat, mivel nem egyszer előfordult, hogy a gyártási kapacitások teljes telítődése miatt várakozásra kell kérni a vevőket - akik aztán vagy várnak vagy a konkurenciát választják. A negyedév végén a teljesítetlen rendelésállomány 1,8 milliárd $ volt.

A Unix szerver piacon a Sun piacvezető, a második helyen a Hewlett-Packard, a harmadikon pedig az IBM áll. Egyes elemzők szerint a HP és az IBM egyes területeken már le is hagyták a Sun-t.

A szoftvereladások is erőteljes ütemben nőttek: a tárolóeszköz menedzsment szoftver és az iPlanet e-kereskedelmi vonal segítségével a szoftver árbevétel kb. 1 milliárd $ volt.

A csütörtöki napot a Sun 4,12$-os emelkedéssel 98,06$-on zárta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról