Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Videofeltöltés Windows Mobile-ról Facebookra

Dojcsák Dániel, 2009. május 08. 11:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megjelent Windows Mobile-ra az első hivatalos Facebook-alkalmazás a Microsoft támogatásával, ami minden Windows Mobile 6.0 vagy annál újabb operációs rendszert futtató mobiltelefonon fut.

hirdetés
[HWSW] Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Microsoft oldaláról, ami kuriózumnak számít, hiszen kevés nem Microsoft-szolgáltatásnak volt eddig helye a hivatalos oldalon lévő letöltések között. Az sem mindennapi, hogy a Microsoft egy külső webes szolgáltatáshoz maga fejlesztett kliensprogramot, még akkor is, ha a Facebookban 1,6 százalékos tulajdonrésze van a redmondiaknak.

Facebook-kliensek természetesen eddig is voltak Windows Mobile-ra, de a Microsoft azt emeli ki, hogy ez az egyetlen olyan, melynek segítségével közvetlenül lehet feltölteni videókat a közösségi hálózatba a mobiltelefonról. A fő prioritás ez volt, s azért is adták fejüket saját kliens készítésére, mert meglátták a felhasználók által készített tartalom jelentőségének növekedését a közösségi hálózatokban. A Facebookon a felhasználók naponta 415 ezer videót töltenek fel a Microsoft szakemberei szerint.

Screenshot: Mashable

Kicsit macerás

Emellett természetesen a kliensből hozzáférhetőek az állapotfrissítések, a bejelölések, lehet fényképeket nézegetni, sőt, felcímkézni is, de nem maradt ki a "fal" üzenet, a privát üzenetküldés, fotómegosztás és a profilmenedzsment sem. A Microsoft persze igyekezett saját szolgáltatásait is befűzni a Facebook mellé, így számos Windows Live szolgáltatáson belüli aktivitás átvihető Facebookra is

Az alkalmazás persze nem tökéletes, s a közösség nem feltétlenül zárta elsőre a szívébe. Kevésbé látványos, mint a hivatalos Blackberry- vagy iPhone-változatok, s szokás szerint túl kicsik az ikonok, s többet is kell kattintani egy-egy funkció eléréséhez, mint más klienseknél. A Sony Ericsson Xperia-hoz például elérhető egy teljesen vizualizált Facebook panel, ahol az új állapotfrissítéseket az adott felhasználók fotói mögé rejtették. A teljesen grafikus felület ugyan kevesebb funkcionalitást ad ott, de a mobilos felhasználáshoz jobban passzoló gyors rápillantásra sokkal alkalmasabb.

Az egyetlen igazán egyedi megoldás, hogy a Windows Mobile Facebook-kliens szinkronizálható a címlistával, így azon facebookos ismerőseink, akik megadták telefonszámukat, nyugodtan változtathatják azt, mert a Windows Moblie napra kész lesz.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!