Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

JavaScript-optimalizálásban segít a Microsoft

Bodnár Ádám, 2009. május 04. 13:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

AJAX alkalmazások finomhangolását teszi lehetővé a Microsoft új kiegészítése a Visual Studióhoz. Az AJAX Profiling Extensions segítségével a webfejlesztők végre külön szoftver, plugin vagy ActiveX-vezérlő telepítése nélkül láthatnak bele a JavaScript kódok futásába a kliens oldalán.

hirdetés
Az AJAX Profiling Extensions egy új kiegészítés a Visual Studio Team System 2008 Development Editionhöz és a Visual Studio Team Suite-hoz, amely ráadásul minden böngészővel használható. A Microsoft Research-csel közösen fejlesztett szoftver még a letöltődés előtt automatikusan átírja a JavaScript függvényeket, hogy lehetővé váljon a teljesítményük mérése és naplózása. Ezeket a teljesítményadatokat a kliens böngészője aztán rendszeresen elküldi az IIS webszervernek, ahol megtörténik az összegyűjtésük a későbbi elemzéshez. A Visual Studióba épülő plugin segítségével az adatok bekerülnek a Performance Analyzerbe, ahol a JavaScript kódok részletesen profilírozhatók, ugyanis itt megtekinthetővé válnak olyan adatok, hogy a kód melyik JavaScript függvényt hívta meg a legtöbbször, vagy hogy melyik függvény futása tartott a leghosszabb ideig. Ezek ismeretében a fejlesztők már optimalizálhatják a kódot.

A modern webes alkalmazások egyre több JavaScriptet tartalmaznak, ahogy egyre fejlettebb funkciókat valósítanak meg, ezek azonban sok esetben már annyira elburjánzanak, hogy egy gyengébb PC már nem képes őket megfelelő sebességgel futtatni. A felhasználói élmény szempontjából is fontos, hogy a JavaScriptek gyorsak legyenek, senki se látogat szívesen egy olyan weboldalt, használ olyan webes szolgáltatást, amelyik lassan reagál, ezáltal nehézkessé válik. Nem véletlen, hogy az új böngészők kapcsán hangoztatott egyik legfontosabb paraméter a JavaScript-motor sebessége, az új Firefox több hónapos késését is az ezzel kapcsolatos problémák okozzák.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!