Szerző: Bányai György

2009. április 29. 13:46:42

Nyáron jönnek az Ion-alapú netbookok

Egyenesen az NVIDIA a forrása annak a kiszivárgott információnak, mely szerint több netbookgyártó is készül a nyárra Ion-platformra épülő géppel, azaz Intel Atom processzort és NVIDIA chipkészletet használó modellel.

[HWSW] Egyenesen az NVIDIA a forrása annak a kiszivárgott információnak, mely szerint több netbookgyártó is készül a nyárra Ion-platformra épülő géppel, azaz Intel Atom processzort és NVIDIA chipkészletet használó modellel.

Az NVIDIA Ion alapokra építkező netbookok már júniusban bemutatkozhatnak, egészen pontosan a tajvani Computex rendezvényen láthatók majd először. A fátylat fellebbentő NVIDIA-alkalmazott azt is elárulta, hogy nem egyetlen gyártótól várható termék, többen vannak, akik tervezik a nyár eleji megjelenést. Jelenleg a hír mellé fénykép nem érkezett, ezért a készülő gépek vonalai ismeretlenek, ezek alapján sem következtethetünk konkrét gyártóra.

A GeForce 9400 MCP79 egy integrált grafikus vezérlőt tartalmazó chipkészlet, ami valójában egyetlen lapkából áll. Ez tartalmazza a kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt, a hangvezérlőt, a gigabites Ethernet-vezérlőt, PCI Express és USB-csatolókat, valamint a legfeljebb 2560x1600 pixeles felbontást támogató grafikus magot, amely 16 egységesített shadert vonultat fel és az NVIDIA állítása szerint ötször-tízszer gyorsabb az Intel hasonló megoldásánál. Az Intel jelenlegi netbookplatformja a i945 northbridge-ből és az IC7 southbridge-ből áll, a 9400 a két lapka funkcionalitását egyben nyújtja, ezért kevesebb helyet foglal és a hőtermelése is hasonló, ezért nem igényel erősebb hűtést.

Az NVIDIA Ion platform a nettopok mellett a netbookok kategóriájában is hozhat frissességet, ahol több gyártó visszajelzése szerint sok vásárló pár nap után egyszerűen visszaviszi a boltokba ezeket a gépeket, amikor kiderül, hogy a képességeik korlátozottak. Az NVIDIA-nál úgy látják, a GeForce 9400-ra épülő netbookok esetében kisebb a kockázat, hiszen a fogyasztók akár játszhatnak is rajtuk vagy HD-videókat is nézhetnek, vagyis a funkcionalitást tekintve semmiben sem maradnak el egy "teljes méretű" notebooktól.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 16:09

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.