Szerző: Bizó Dániel

2009. április 21. 09:41

Ázsiai terjeszkedéshez alapoz az eBay

Bevásárolná magát a dél-koreai piacra az eBay, jelentette be a cég múlt hét csütörtökön, az aukciós óriás a Gmarketre tett több mint egymilliárd dollár értékű készpénzes felvásárlási ajánlatot. A vállalat ezzel lényegében beismerte, hogy nem tud önerőből vezető jelenlétre szert tenni a távol-keleti országban.

[HWSW] Bevásárolná magát a dél-koreai piacra az eBay, jelentette be a cég múlt hét csütörtökön, az aukciós óriás a Gmarketre tett több mint egymilliárd dollár értékű készpénzes felvásárlási ajánlatot. A vállalat ezzel lényegében beismerte, hogy nem tud önerőből vezető jelenlétre szert tenni a távol-keleti országban.

A Gmarket Dél-Korea vezető elektronikus kereskedelmi vállalata. A részvényeinek mintegy 67 százalékáért 1,2 milliárd dolláros készpénzes ajánlatot tett az eBay, beleértve a Yahoo! által birtokolt 10 százalékos részt is, amibe a Yahoo! is beleegyezett. "Ez az ügylet erős működési szinegriákat teremt a két piacvezető között, több lehetőséget kínálva az eladók számára" -- kommentálta a lépést közleményben az eBay vezére, John Donahoe.

Az eBay régóta készül a Gmarket felvásárlására, tavaly augusztus óta folytat tárgyalásokat annak anyavállalatával, az Interparkkal. Dél-Korea versenyhatóságai már rábólintottak egy esetleges ügyletre, így elvileg nincs akadálya annak, hogy a tranzakció megtörténjen. Az eBay nemcsak koreai, de egész ázsiai terjeszkedését akarja megalapozni a Gmarket megszerzésével, mondta el a cég alelnöke, John Pluhowski. A következő állomás Japán lesz, ahol az eBay japán leányának és a Gmarketnek a szolgáltatásai együtt fognak megjelenni.

A hatóságok annak ellenére adtak zöld utat a felvásárlásnak, hogy a Gmarket és a szintén az eBay kezében lévő Auction együtt a koreai online kiskereskedelem 90 százalékát tartják kézben, több mint 15 milliósra becsült felhasználói bázissal, a rajtuk átfolyó kereskedelem nagysága pedig az 5 milliárd dollárt is meghaladja -- írja a Korea Times.

Az eBay akvizíciós lépése alig napokkal követi azon bejelentését, hogy tőzsdei bevezetésen keresztül kíván megszabadulni a Skype-tól, melynek felvásárlása történetének legnagyobb baklövése volt. A VoIP-piacot vezető szolgáltatás bár rendkívül dinamikusan növekszik és nyereséges is, valójában minimális szinergiával rendelkezik az eBay alaptevékenységéhez tartozó elektronikus kereskedelmi és fizetési szolgáltatásokkal. A jelenlegi gazdasági környezet miatt azonban az eBay csak jövőre kívánja tőzsdére bevezetni a Skype-ot, ami egyúttal nyilvános felhívás a befektetői közösségnek privát vételi ajánlatokra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról