Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 08. 12:52:00

Megérkezett az első javítócsomag a Microsoft SQL Server 2008-hoz

Megérkezett az első frissítőcsomag a Microsoft adatbázis-kezelőjéhez. A SQL Server 2008 SP1-gyel kapcsolatos legfontosabb hír az, hogy nincs hír, a csomag gyakorlatilag csak az eddig kiadott apróbb javítások összessége, új képességeket vagy szolgáltatásokat szinte egyáltalán nem tartalmaz.

[HWSW] Megérkezett az első frissítőcsomag a Microsoft adatbázis-kezelőjéhez. A SQL Server 2008 SP1-gyel kapcsolatos legfontosabb hír az, hogy nincs hír, a csomag gyakorlatilag csak az eddig kiadott apróbb javítások összessége, új képességeket vagy szolgáltatásokat szinte egyáltalán nem tartalmaz.

A redmondi vállalat is csupán három újdonságot említett meg a megjelenés kapcsán. A Slipstream segítségével lehetővé válik az adatbáziskezelő és a javítócsomag együttes telepítése, ami csökkenti az installálás idejét és a szükséges újraindítások számát. Újdonság a Report Builder Click Once, amely a Reporting Servicesből egyetlen kattintással telepíthetővé teszi a Report Buildert.

A Microsoft tavaly nyár végén adta ki a SQL Server 2008 végleges változatát, amelyet azóta több mint 3 millióan töltöttek le a vállalat szerint. Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, a korábbinál hatékonyabb adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

Az SQL Server 2008 üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben. Említésre méltó még a \"Resource Governor\", amelynek segítségével az adminisztrátorok pontosan beállíthatják, hogy az adatbázis workloadjai mennyi erőforrást köthetnek le.

A SQL Server 2008 SP1 32 és 64 bites x86, valamint IA64 változatokban érhető el. Hogy a szervizcsomag milyen kevés változtatást, újdonságot tartalmaz, az is bizonyítja, hogy a letöltendő fájlok mérete mindössze 300 megabájt körüli. Újdonság, hogy aki az SP1 telepítése után mégis annak eltávolítása mellett dönt, mostantól nem kell az egész adatbázist eltávolítania, a Service Pack 1 önmagában is törölhető.

a címlapról