Szerző: Koi Tamás

2009. április 3. 12:31

Az NVIDIA is indít új versenyzőt a videokártyák 250 dolláros árszegmensében

A Radeon HD 4890-es kártyák megjelenésére válaszul az NVIDIA is bejelentette, hogy hamarosan szállítja új, csúcskategóriás videovezérlőjét, a GeForce GTX 275-öt. Az új modell pontosan ugyanabba az ár/teljesítmény szegmensbe illeszkedik, mint az AMD megoldása, az NVIDIA kínálatának azonban van már ennél gyorsabb egychipes kártyája is.

[HWSW] A Radeon HD 4890-es kártyák megjelenésére válaszul az NVIDIA is bejelentette, hogy hamarosan szállítja új, csúcskategóriás videovezérlőjét, a GeForce GTX 275-öt. Az új modell pontosan ugyanabba az ár/teljesítmény szegmensbe illeszkedik, mint az AMD megoldása, az NVIDIA kínálatának azonban van már ennél gyorsabb egychipes kártyája is.

A GT200-as architektúrára épülő GeForce GTX 275-ön található, 1,4 milliárd tranzisztorból felépülő grafikus processzor 240 stream processzort és 80 textúrázó egységet tartalmaz, a mag órajele 633 MHz lesz, a feldolgozóegységek pedig 1,4 GHz-en járnak majd. A GPU-hoz 448 bit széles memóriabuszon keresztül csatlakozik az összesen 896 megabájtnyi, 1134 (effektíve 2268) MHz-en járó GDDR3 memória.

A hatalmas méretű grafikus processzornak köszönhetően a GeForce GTX 275 étvágya is jelentős: a kártya maximális fogyasztása 219 watt, ezért két 6-tűs tápcsatlakozón keresztül kell áramot juttatni a vezérlőnek. Egyes kártyaforgalmazó cégek szerint a GeForce GTX 275 lényegében nem más, mint egy olyan, megnövelt órajelű GeForce 260, melynél mind a 240 stream processzort engedélyezték.

Az NVIDIA láthatóan kényszerből, riválisához igazítva hozta előre a GeForce GTX 275 premierjét, tekintve, hogy a sajtóhír szerint április 14-én, \"vagy előtte\" érkezhetnek meg az első szállítmányok a boltokba, de nem minden régióban egyszerre, a szállítás tehát a jelek szerint legalábbis bizonytalan. Az újdonság, mely az első tesztek szerint hajszálnyival gyorsabb a Radeon HD 4890-nél, a 230-250 dolláros ársávban helyezkedik majd el márkától és forgalmazótól függően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról