:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 26. 16:18

Még el sem indult, máris világsiker a Prezi.com

A mai napon hivatalosan is bemutatkozott a Prezi.com, melyről a HWSW-olvasók már múlt héten alapos tesztet olvashattak. A fejlesztéshez szükséges tőkehátteret biztosító Magyar Telekom részéről a nemrégiben szélnek eresztett vezérigazgató-helyettes, Simó György helyett Pukler Gábor tett hitvallást a startupok fontosságáról, míg magát a szolgáltatást Árvai Péter, a Prezit fejlesztő Zui Labs ügyvezető igazgató mutatta meg élőben.

[HWSW] A mai napon hivatalosan is bemutatkozott a Prezi.com, melyről a HWSW-olvasók már múlt héten alapos tesztet olvashattak. A fejlesztéshez szükséges tőkehátteret biztosító Magyar Telekom részéről a nemrégiben szélnek eresztett vezérigazgató-helyettes, Simó György helyett Pukler Gábor tett hitvallást a startupok fontosságáról, míg magát a szolgáltatást Árvai Péter, a Prezit fejlesztő Zui Labs ügyvezető igazgató mutatta meg élőben.

Van piaca

Pukler Gábor rövid felvezetőjében arról beszélt, hogy a Magyar Telekom az elmúlt évben 700 startup-ötletet nézett meg, kevesebb, mint 200-at alaposabban, de alig öt olyan projekt van, amivel most is foglalkoznak, s ezek közül az egyik a Prezi. Az innovatív prezentációkészítő egyik első nagy ügyfele így természetesen a magyar telekommunikációs cég, de emellett a Prezi képviselői az Egyesült Államokban is sikeres tárgyalásokat folytattak több céggel is.

[+] Viszlát, PowerPoint! Helló, Prezi!

Árvai Péter, a Prezi Svédországban született, de magyar állampolgárságú ügyvezető igazgatója a lehetséges piacot elemezve elmondta, hogy a világon 250 millió ember használ prezentációkészítőt, s ebből 30 millió az igényesebb, akik az Apple Keynote-ját használják, mert szeretnének szebb, látványosabb előadást. Ezek szerint legalább 30 millióan vannak, akik hajlandóak fizetni, többet fizetni az innovációért.

Szól róla a külföldi média

Egyelőre viszont nem a 30 milliós tömeg az elsődleges cél, eddig a személyes bemutatókon és üzleti tárgyalásokon kívül nem költöttek marketingre. Ennek ellenére a média és a bloggerek világszerte felkapták a szolgáltatást, s a Google Blog Search találati listája szerint közel 25 ezer blogbejegyzésben vagy online újságcikkben szerpel a \"Prezi\" kifejezés, ami ugyan számos redundáns találatot takar, de valójában szép nemzetközi média elérést sikerült a semmiből varázsolni. Ehhez képest a cég hazájában, tehát Magyarországon, mindössze egy-két blogon, az [Origo]-n és a HWSW-n kapott említést a termék.

A bemutató sajtótájékoztatón sem tolongtak a szakújságírók, inkább közepes érdeklődés övezte az eseményt, s a gazdasági vonalról leginkább a Magyar Telekom szerepére és az általa adott tőke mennyiségére irányultak a kérdések, addig a sajtótájékoztató technológiai beállítottságú résztvevőin az értetlenkedés, szkepticizmus jelei mutatkoztak, örömnek, büszkeségnek nyoma sem volt.

Szeretik az emberek

Szerencsére a Prezi.com üzleti modellje nem is a hazai piacra épít, hanem az angol-szász területek mellett a hamarosan megjelenő kínai és japán lokalizáció jelölheti ki a terjeszkedés irányát. Mindenesetre az eddigi tapasztalatok kedvezőek, hiszen a Prezi.com weboldalát a Föld 195 országa közül több mint 160-ból keresték már fel, Közép-Afrikát leszámítva szinte mindenhonnan. A legtöbb érdeklődő, ahogyan a HWSW korábbi cikke is említi, az Egyesült Államokból és Németországból érkezett, s feltehetően a vevőket is innen várják majd leginkább.

A Prezi.com csapatának jelenlegi legnagyobb feladata, hogy az előfizetési rendszer véglegesítését befejezzék, illetve a még meglévő hibákat kijavítsák. A vállalati szférában még gyakrabban előforduló Internet Explorer 6-re például nincs optimalizálva még a program, illetve a beépített médialejátszót is hamarosan lecserélik a fejlesztők.

Hetek múlva mindenki láthatja

Farkas Szilveszter, vezető fejlesztő a HWSW kérdésére azt is elárulta, hogy egyelőre nem tervezik, hogy a felhasználók kezébe adják a saját stílusok szerkesztésének lehetőségét, tehát nem használható majd szabadon bármilyen betűtípus illetve színpaletta. Ennek legfőképp üzleti okai lehetnek, hiszen az egyedi layout készítésének lehetősége is a legmagasabb Pro csomagnak a része. Igaz, a mostanihoz képest jóval több előregyártott stílus kerül majd be a választhatóak közé, és lehetséges lesz majd kombinálni a meglévő betűket és palettákat.

A Prezi.com publikus, éles indulása jövő hónapban lesz majd, így jelenleg továbbra is csak a weblapon keresztül jelentkező bétatesztelők számára érhető el a szerkesztő, illetve elméletileg hamarosan megjelenik a letölthető offline szerkesztő próbaváltozata is, ami lehetővé teszi az internetkapcsolat nélküli szerkesztést illetve az online felülettel való szinkronizálást is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.