Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 25. 15:26

A Microsoft csak szolgáltatóként jelenik meg a cloud-piacon

A Microsoft tavaly ősszel, a Los Angeles-i Professional Developers Conference-en mutatta be cloud-platformját, az Azure-t, amelyről azóta sem lehetett tudni, hogy ez kizárólag szolgáltatásként lesz-e elérhető, vagy akár megvásárolható termékként is, aminek birtokában a cégek és szervezetek saját, privát cloudot hozhathak létre.

[HWSW] A Microsoft tavaly ősszel, a Los Angeles-i Professional Developers Conference-en mutatta be cloud-platformját, az Azure-t, amelyről azóta sem lehetett tudni, hogy ez kizárólag szolgáltatásként lesz-e elérhető, vagy akár megvásárolható termékként is, aminek birtokában a cégek és szervezetek saját, privát cloudot hozhathak létre.

Steve Martin, a cég fejlesztői platformokért felelős egyik vezetőjének blogjából most kiderült, a Microsoft kezdetben megtartja magának az Azure-t, azaz platformszállítóként nem, csak szolgáltatóként jelenik meg a cloud-piacon. "Nem valószínű hogy egy Windows Azure vagy hasonló termék megjelenik az árlistánkon" -- írja Martin. A Windows Azure a Windows Server technológián alapuló platform, azonban az implementációja egyszerűen nem teszi alkalmassá arra, hogy azt az ügyfelek helyben használják, például mert erősen épít a Microsoft globális elosztott szerverfarmjára és eleve úgy alakították ki, hogy több "bérlőt" is kiszolgáljon.

Ugyanakkor -- teszi hozzá -- a Windows Azure működését lehetővé tevő megjelenő innovációk egy része bekerül a Microsoft alkalmazásplatformjába és menedzsment-eszközeibe, vagyis a Windows Serverbe és a System Center termékekbe, amelyeket a vállalatok helyben telepíthetnek és használhatnak. A Windows Server továbbra is fejlődni fog a virtualizáció területen, alkalmazás- és webszerverként, illetve a felügyelet tekintetében is. A fejlesztések részben azt célozzák, hogy a felhasználók ugyanúgy tudják menedzselni a helyben telepített szoftvereket mint a cloudban levőket.

Egyelőre nem tudni, a jelenleg béta állapotú Azure mikortól érhető el kereskedelmi szolgáltatásként -- nem hivatalos információk 2009 őszéről szólnak, azonban a Microsoft szokásához híven azt mantrázza, hogy a végleges dátum a fejlesztőktől kapott visszajelzések alapján dől el. A terület kiemelten fontos a cég számára, Steve Ballmer elnök-vezérigazgató februári ígérete szerint a fejlesztésekre szánt összegeket meg fogják duplázni.

A Microsoft célja a Windows Azure-rel, hogy egy olyan platformot hozzon létre, amelyen a Windowsra írt alkalmazások ugyanúgy futnak mintha csak egy Windows Serverre telepítették volna őket. A Windows Azure tehát lényegében nem más, mint a cloud operációs rendszere, amely kezeli a hardvereket, tárolja az adatokat, gondoskodik az erőforrások kiosztásáról, illetve környezetet biztosít a programok futásához, így ezekkel a szolgáltatások fejlesztőinek már nem kell törődnie, ők magára az alkalmazásra koncentrálhatnak.

Az Azure Services Platform komponensei éppen azokat a szolgáltatásokat hivatottak megvalósítani, amelyeket a Microsoft meglevő alkalmazás-platformja Windowson elérhetővé tesz, vagyis adatbázist (SQL Services), munkafolyamat- és hozzáférés-kezelési szolgáltatásokat (.NET Services) és dokumentum-kezelést (SharePoint Services). Az Azure Services Platform gyakorlatilag tehát a cloud alkalmazásplatformja.

A Windows Azure Serices Platform alkalmazásai ASP.NET-ben, .NET-nyelveken (később PHP-ben, Rubyban, Pythonban, Javában is) készülhetnek, a működésükhöz magán a kódon kívül csak egy, a szolgáltatást leíró modellre van szükség, amely megmutatja a futtatókörnyezetnek az alkalmazás legfontosabb paramétereit: milyen feladatot tölt be (pl. weboldal, háttérszolgáltatás) és milyen erőforrásokat vesz igénybe, illetve hogy hány példányban, milyen rendelkezésre állással kell futnia. A fejlesztők a meglevő eszközeiket (pl. Visual Studio, később Eclipse) és tudásukat maximálisan újrahasznosíthatják a cloud-szolgáltatások létrehozásakor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról