:

Szerző: Koi Tamás

2009. március 23. 16:46

Áprilisban hirdetnek eredményt az állva maradt mobilfrekvencia-pályázatokon

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a pályázati bizottság javaslatára 30 nappal meghosszabbította az októberben meghirdetett frekvenciapályázatok elbírálására rendelkezésre álló időt.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a pályázati bizottság javaslatára 30 nappal meghosszabbította az októberben meghirdetett frekvenciapályázatok elbírálására rendelkezésre álló időt.

Az NHH október 22-én összesen hét frekvenciacsomagra hirdetett pályázatot. A negyedik GSM/UMTS mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő (\"A\" blokk) pályázati eljárást március 16-án megszüntette, mert -- indokolta a hatóság -- a frekvencia jelenlegi odaítélése túlzottan kockázatos lett volna és a pályázatokban szereplő szolgáltatásportfóliók ismeretében nem biztosította volna a hatékony sávfelhasználást. A még elbírálás alatt lévő B-csomag egy 450 megahertzes licencet takar, mellyel elsősorban mobil szélessávval kívánja lefedetni a hátrányos helyzetű településeket az NHH.

A kiskereskedelmi célú frekvenciákon túl a hatóság, a szélessávú internet-hozzáférések penetrációjának növelése érdekében, további öt olyan licencre írt ki pályázatokat tavaly októberben, melyek az adatkommunikációs háttérinfrastruktúrák fejlesztését szolgálják. A 26 gigahertzes tartományra kiírt (\"C\"-\"G\" blokkok), 56-112 megahertz széles spektrumok rendkívül nagy, több gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet tesznek lehetővé.

A frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverések és pályázatok szabályairól szóló kormányrendelet szerint a pályázatok elbírálását a kiírástól számítva 150 napon belül be kell fejezni, azonban a határidőt a pályázati bizottság egyhangú javaslata alapján a hatóság egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja.

Könnyen lehet ugyanakkor, hogy bizonyos frekvenciapályázatoknál az új határidő lejártával sem születik eredmény, a különböző blokkok közti összefüggések, átfedések miatt ugyanis ehhez három pályázatnál mindenképpen szükség lenne a negyedik szolgáltató megjelenésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.