Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 19. 16:40

Nyáron indul a Sun cloud-szolgáltatása

Tegnapi CommunityOne eseményén a Sun Microsystems végre bejelentette saját cloud-stratégiáját, amely a cég által kijelölt irányvonalnak megfelelően nyílt szoftvereken és szabványokon alapul. A vállalat nem csak infrastruktúra-szállítóként hanem szolgáltatóként is meg kíván jelenni a cloud-piacon, az éles rendszer indulását nyárra ígéri a cég.

[HWSW] Tegnapi CommunityOne eseményén a Sun Microsystems végre bejelentette saját cloud-stratégiáját, amely a cég által kijelölt irányvonalnak megfelelően nyílt szoftvereken és szabványokon alapul. A vállalat nem csak infrastruktúra-szállítóként hanem szolgáltatóként is meg kíván jelenni a cloud-piacon, az éles rendszer indulását nyárra ígéri a cég.

A nyitott cloud

Kevesen tudják talán, de a Sunnak korábban is volt már cloud-szolgáltatása, a 2006-ban indított Network.com, amelynek kapacitását bárki igénybe vehette saját számításinak elvégzésére. Egy weboldalon keresztül hitelkártyás fizetéssel lehetett lefoglalni a processzorok teljesítményét, óránként egy dollárért, ezután a megrendelő feltölthette Linuxon vagy Solarison programját, amely lefutott a Sun által felügyelt szervereken. A Network.com azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és leállították.

A most életre hívott Sun Cloud a cég jelenlegi szoftverinfrastruktúrájára alapoz, azaz az OpenSolarisra, a MySQL-re, a tárolókapacitást pedig OpenStorage eszközök és a ZFS fájlrendszer biztosítják. A tárhely WebDAV protokollon keresztül is elérhető, de a nyitott API-knak köszönhetően akár PHP-ban, Pythonban vagy Rubyban írt alkalmazásokból is használható. A cloud teljesen nyílt API-kon keresztül érhető el, amelyeket Sun a Common Creatives licenc alatt hoz nyilvánosságra, amely lényegében lehetővé teszi hogy bárki báhogy felhasználhassa azokat.

Egyszerű futtatás, tárolás

A Sun Cloud kezdetben két szolgáltatást kínál, adattárolást (Storage Service) és adatfeldolgozást (Compute Service), ezek a nyártól érhetők el. A fejlesztők előre csomagolt virtuálisgép-képek segítségével azonnal a cloudra telepíthetik alkalmazásaikat, amelyek akár Windowson, Linuxon vagy Solarison is futhatnak -- a hardverinfrastruktúrát SPARC- és x86-processzoros blade szerverek biztosítják majd.

A vállalat azt ígéri, hogy az alkalmazások telepítése vagy az erőforrások kezelése minden eddiginél egyszerűbb lesz. A titok nyitja a belga Q-layer januári felvásárlása, amellyel a Sun a Virtual Data Center technológia birtokába jutott. A VDC lehetővé teszi a cloud felhasználói számára, hogy akár szöveges parancsokkal, akár egy böngészőben, grafikus felületen drag-and-drop segítségével tudják az erőforrásokat kezelni, legyen szó számítási kapacitásról, hálózati topológiáról vagy adattárolásról.

A Sun Cloud tárolókapacitásához kapcsolódva a StarOffice-ban és az OpenOffice-ban meg fog jelenni a "Save to cloud" és "Open from cloud" menüpont, így az irodai csomag felhasználói egyszerűen és kényelmesen tárolhatják dokumentumaikat a felhőben. A Sun egyik partereként a Zmanda nem mást ígér, mint MySQL adatbázisok biztonsági mentését a cloudba, de a cég állítása szerint ezt akár Oracle-adatbázisokkal vagy Exchange-szerverekkel is meg tudja tenni. A Storage Service kompatibilis az Amazon S3-mal (Simple Storage Service) is.

Diákokra, fejlesztőkre, startupkra várva

A Sun nyáron induló saját cloudja elsősorban diákokra, fejlesztőkre és induló internetes vállalkozásokra alapoz, vagyis olyanokra, akiknek egy jó ötlet megvalósításához minél hamarabb szüksége van informatikai infrastruktúrára, azonban nem engedhetik meg maguknak hogy súlyos pénzekért beruházzanak. A vállalat reményei szerint világszerte szaporodnak majd a cloudok, amelyek nyitottak és kompatibilisek lesznek, ennek érdekében a saját cloudjának építésénél szerzett tapasztalatokat is megosztja majd a közösséggel.

A cloud tesztelőit már várja a cég, jelentkezni a www.sun.com/cloud weboldalon lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról