Szerző: Bizó Dániel

2009. március 18. 17:50

Orchestrate 2.0: heterogén virtuális környezetek menedzselése a Novelltől

Az elmúlt másfél év eseménydúsan telt a virtualizációs megoldások terén, és 2009 sem hoz ebben változást, egymást érik a cégek bejelentései. Tegnap számoltunk be a nyílt forrású és ingyenes ConVirt menedzsment eszközről, mely Xen és KVM hypervisorokat egyaránt kezel, időközben pedig a Novell is kiadta a PlateSpin Orchestrate új verzióját, mely szintén támogat heterogén környezeteket. Univerzális eszköz azonban továbbra sincs.

[HWSW] Az elmúlt másfél év eseménydúsan telt a virtualizációs megoldások terén, és 2009 sem hoz ebben változást, egymást érik a cégek bejelentései. Tegnap számoltunk be a nyílt forrású és ingyenes ConVirt menedzsment eszközről, mely Xen és KVM hypervisorokat egyaránt kezel, időközben pedig a Novell is kiadta a PlateSpin Orchestrate új verzióját, mely szintén támogat heterogén környezeteket. Univerzális eszköz azonban továbbra sincs.

A PlateSpin Orchestrate 2.0 a Novell ZENworks Orchestrator utódja, és az adatközpont felügyeleti eszközöket fejlesztő PlateSpin felvásárlását követően nevezte át a Novell, és mozgatta a felügyeleti portfólióba. A 2.0 egetrengető újdonságokat ugyan nem, de a meglévő funkciók továbbfejlesztésével jelentős változásokat hoz magával ahhoz, hogy a lehető legátfogóbb és költséghatékonyabb felügyeleti megoldást kínálja a virtualizált heterogén adatközpontok számára.

Az Orchestrate a VMware ESX és ESXi, Microsoft Hypver-V és SUSE Linux Enterprise Linuxba integrált Xen hypervisorokat támogatja, a 2.0 pedig ezt a támogatást teljesíti ki. Az ESX menedzseléséhez nem szükséges többé vCenter, ami a VMware licencköltségek csökkentését és az egyszerűbb felügyeletet teszi lehetővé. Megújult a kezelőfelület is, mellyel a Novell a kezelést igyekezett egyszerűbbé tenni, egyúttal az automatizációs képességek is fejlődtek előre meghatározott események megadásával.

Megjelent az LDAP támogatásával lehetővé váló directory-integráció a felhasználói jogosultságok kezeléséhez. Végül, de nem utolsósorban, javított a Novell a skálázódáson, immár gazdagépek százait képes lekezelni az Orchestrate. A többi PlateSpin eszközzel együtt átfogó adatközpont-menedzsment megoldást kapunk, mellyel elemezhetjük a teljesítményt és optimalizálhatjuk az egyes alkalmazásokhoz rendelt erőforrásokat, gépek között mozgathatjuk azokat, és visszaállítási terveket készíthetünk. Az Orchestrate szépséghibája, hogy látványosan nem törődik a Red Hat Enterprise Linuxszal, mely a Linux vállalati felhasználásának úttörője, sem az általa felvásárolt KVM hypervisorral, vagy a Citrix XenServerrel, de említhetnénk a Sun Microsystem xVM platformját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról