Szerző: Koi Tamás

2009. március 18. 10:48

Régi adósságokat törleszt az Apple az iPhone 3.0-val

Az Apple a jó előre beharangozott időpontban, tegnap fellebbentette a fátylat az iPhone okostelefonok új generációs rendszerszoftveréről. Az iPhone OS 3.0 a fejlesztők szerint több mint száz új funkcióval gazdagítja majd a telefon repertoárját, többek közt olyan, rég várt újdonságokkal, melyek más mobiltelefonoknál évek óta használhatók.

[HWSW] Az Apple a jó előre beharangozott időpontban, tegnap fellebbentette a fátylat az iPhone okostelefonok új generációs rendszerszoftveréről. Az iPhone OS 3.0 a fejlesztők szerint több mint száz új funkcióval gazdagítja majd a telefon repertoárját, többek közt olyan, rég várt újdonságokkal, melyek más mobiltelefonoknál évek óta használhatók.

Ami csak az Apple-nél újdonság

Így a tegnapi bemutatón egyebek mellett kiderült, hogy a telefon új, nyártól elérhető rendszerfrissítése immár lehetőséget ad majd a multimédiás üzenetek, azaz MMS-ek küldésére -- ezt a funkciót bár az operátorok szerint elvétve használják az előfizetők, mégis sokan hiányolták az iPhone repertoárjából. Szintén komoly hiányosságot pótol az Apple a kivágás, másolás, beillesztés szövegszerkesztő-parancsok megjelenésével: a felhasználók az új szoftvernél a kijelző érintésével jelölhetik majd ki azt a szövegrészletet, melyet az alkalmazások közt (például SMS-modul és e-mail kliens) akarnak másolni, a felugró szövegbuborékból pedig kiválaszthatják, hogy milyen műveletet kívánnak végezni.

Apple iPhone 3.0
iPhone 3.0: azonnali üzenetküldés, kis trükközéssel

Az új rendszerszoftverrel érkezik a Spotlight, a Mac OS X operációs rendszereknél megtalálható kereső iPhone okostelefonokra fejlesztett változata, mely az összes beépített alkalmazásban (e-mail kliens, naptár, jegyzetek és iPod zenelejátszó) keres az adott szövegrészletre. A Spotlight így egyebek mellett végre lehetőséget ad majd a tulajdonosoknak arra, hogy az e-mailjeik közt keressenek, ugyanakkor a Mac OS X-változathoz hasonlóan alkalmazásokat is el lehet majd indítani a keresési találatok listájából.

Azonnali üzenetküldés új megközelítésben

Az iPhone 3.0-s frissítésével megjelenik az Apple saját szerverparkjával megtámogatott push-üzenet küldési lehetőség is, mely az azonnali üzenetküldő alkalmazások felhasználói számára kínál egyfajta kényszermegoldást. Az iPhone ugyanis az új szoftver telepítése után sem ad lehetőséget több alkalmazás egyidejű futtatására (multitasking) -- az Apple szerint ez rendkívüli módon leterheli az akkumulátort --, helyette a kliens időről-időre lekérdezi az Apple szervereitől, hogy érkezett-e új üzenet.

A száznál is több új funkció és fejlesztés közül a fentieken túl említésre méltó, hogy a szövegbevitel az új szoftvernél nemcsak portré, hanem tájkép üzemmódban is működik majd, így nem csak a böngészőnél vált a telefon tájolást a beépített szenzortól kapott adatok alapján. Az iPhone 3.0-val megjelenik egy új hangrögzítő alkalmazás is a szoftverválasztékban, illetve a telefon végre támogatni fogja a sztereó Bluetooth (hang)eszközök használatát -- ez szintén egy olyan funkció, amit a többi gyártó a felsőkategóriás készülékeknél évek óta alapszolgáltatásként kínál.

Erős fejlesztői támogatás

Az új rendszerszoftver mindemellett a fejlesztők kezébe is több lehetőséget ad majd: az Apple az iPhone 3.0-val ezer új, alkalmazásprogramozási interfészt (API-t) tesz elérhetővé. Mivel az új operációs rendszer fejlesztői környezetét már tegnap a programozók rendelkezésére bocsátotta az Apple, így várhatóan több száz új, a telefon hardverét jobban kihasználó alkalmazás jelenhet meg a készülékhez, mire a végfelhasználóknak szánt változat napvilágot lát. Az új API-knak köszönhetően egyebek mellett lehetőségük adódik a külsős fejlesztőknek arra, hogy alkalmazásaikat direkt Bluetooth kommunikációs lehetőséggel ruházzák fel, illetve megjelenhetnek az első, iPhone-ra portolt navigációs rendszerek, térképszoftverek is.

Az Apple a tegnapi bemutatón egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az új funkciók közül néhány az első, 2007-ben bemutatott iPhone modelleken nem működik majd -- cég egyedül az MMS küldési és fogadási funkciót emelte ki ezek közül. Az új rendszerszoftver a vállalat ígérete szerint valamikor a nyáron jelenhet meg, letöltése és telepítése az iPhone-tulajok számára ingyenes lesz, az iPod Touch felhasználóknak azonban továbbra is fizetniük kell a frissítésért (9,95 dollárt, akárcsak tavaly, az iPhone 2.0-s rendszerszoftver megjelenésekor).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról