Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 12. 14:22

Még több adatot adhatnak meg egymásról az iWiW-felhasználók

Új funkcióval bővült a legnagyobb magyar közösségi oldal, az iWiW. Ezen túl az ismerősök a kapcsolatok meglétén túl annak minőségét is beállíthatják. A Facebookból már jól ismert lehetőség révén kiderülhet, honnan ismerik egymást a felhasználók.

[HWSW] Új funkcióval bővült a legnagyobb magyar közösségi oldal, az iWiW. Ezen túl az ismerősök a kapcsolatok meglétén túl annak minőségét is beállíthatják. A Facebookból már jól ismert lehetőség révén kiderülhet, honnan ismerik egymást a felhasználók.

Még több adat

Az új bevezetett funkció az "Évről évre" nevet kapta, s segítségével kiderülhet a felhasználókról, hogy azok mikor, kivel és hogyan ismerkedtek meg. A kétkedők és a személyiségi jogokat féltők természetesen azonnal nemtetszésüket nyilvánították ki a funkcióval kapcsolatban, de a témával kapcsolatos első fórumhozzászólásokból kiderül, hogy többeket inkább az zavar, hogy túl macerás, sok energiát igénylő dolog minden ismerősről nyilatkozni.

Aki mégis igénybe szeretné venni a lehetőséget, annak csak fel kell keresnie kiválasztott ismerősének adatlapját, ahol jelenleg a felső sávban egy sor jelzi, hogy még nem pontosított az adott kapcsolat. Hogy honnan ismerhetik egymást, azt egyelőre 12 kategóriából lehet választani: Lakótársam, Munkatársam, Üzleti partnerem, Csapatból vagy klubból, Tanfolyamról, Iskolából, Közös utazás, Családtag, Baráton keresztül, Összefutottunk, Jártunk, Egy utcában laktunk.


"Csak egy fellángolás volt"

Bármelyikre kattintva további lehetőségek nyílnak meg, mellyel tovább lehet pontosítani a kapcsolat jellegét. A családtag beállításnál nyilván a rokonság fokát lehet meghatározni, a többi esetben azt, hogy a kapcsolat hol élt, illetve mettől meddig állt fent. Az utazásnál, az érintőleges kapcsolatnál lehetséges egy "rövid sztorit" is csatolni, míg az együttjárás jelölésekor arról is informálhatja a felhasználó a világot, hogy "hogy ment" a kapcsolat és "mi lett a vége".

Szerencsére az "Évről évre" is úgy működik, mint a Facebook hasonló megoldása, tehát mindkét fél jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy élesedjen az információ, ezután mindkét személy életútján megjelenik. A publicitás fokát három szinten lehet beállítani, lehet teljesen publikus az adat, csak a saját ismerősök számára elérhető, illetve a két érintett személy közös ismerősei számára.

A siker nem garantált

A funkció jelenleg még béta cimkét visel, így előfordulhatnak hibák a működése során, de a valódi kérdés nem technikai, hanem inkább az, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak majd hozzá. A Facebook hasonló megoldása sem vált igazán általánossá, a felhasználók többsége nem választott a felkínált lehetőségek közül a a kapcsolat eredetét illetően. Illetve a korábban bevezetett "vélemény" funkció is közepes érdeklődést vonzott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról